Totale UAE-dominantie in Zwitserland: Yates en Almeida rijden de rest in tijdrit omhoog helemaal aan gort Wielrennen
Wielrennen

Totale UAE-dominantie in Zwitserland: Yates en Almeida rijden de rest in tijdrit omhoog helemaal aan gort

Totale UAE-dominantie in Zwitserland: Yates en Almeida rijden de rest in tijdrit omhoog helemaal aan gort

Adam Yates heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Na een ziedend en vermoeiend begin eiste de laatste, zware klim naar Cari de tol bij veel mannen. Yates blijft vanzelfsprekend de leider in het algemeen klassement, Joao Almeida werd tweede na fantastisch ploegwerk van UAE Team Emirates en maakte het feestje voor die ploeg compleet.

De vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland was een stevige. De finish lag na een lange bestijging op de Cari, een klim die eerder in de etappe ook al beklommen moest worden. Vanuit het vertrek moest er meteen geklommen worden, in de eerste dertig kilometer lag ook al de tweede col. Hierna volgde een lange tussenfase, alvorens de slotklim van 10,5 kilometer aan 8% de beslissing zou brengen. Een goede kans voor een vlucht én een slijtageslag in het klassement, zo leek het op voorhand.

Kopgroep met Lutsenko en Williams komt maar niet weg

De strijd om de vlucht was echter heetgebakerd. Onder anderen Ben Zwiehoff, Stephen Williams en Alexey Lutsenko bundelden de krachten, reden een stukje voor de meute uit, maar kregen geen beslissend gat in de eerste dertig kilometer. Hun voorsprong groeide tot 1.20 minuut, maar het peloton keerde terug op de eerste van de twee bestijgingen van Cari. Ook Damien Howson, Axel Laurance en Louis Vervaeke maakten deel uit van de mislukte vlucht.

Op de top van de tweede beklimming, nog altijd maar na dertig kilometer koers, probeerde Lutsenko het nogmaals. Hij kreeg een klein gaatje en werd vervolgens opgeslokt door het peloton. Hierin zaten nog maar een man of twintig, met daarbij veel INEOS Grenadiers en UAE Team Emirates. Langzamerhand groeide die groep weer iets in de afdaling en op het vlakke, het tempo daalde iets. Lutsenko was intussen nogmaals gedemarreerd en kreeg nu een vrijgeleide. Opnieuw Williams (Isreal-Premier Tech), Johannes Staune-Mittet (Visma | Lease a Bike). Nans Peters en Einer Rubio slopen mee en zorgden voor een fraai vijftal vooraan.

UAE legt kaarten op tafel met ferme controle over vlucht

Dat vijftal kreeg echter nooit meer dan twee minuten voorsprong. UAE Team Emirates had zichtbaar ingezet op de etappezege en reed een strak tempo op kop van het peloton, dat weer was gegroeid tot een man of zestig. Vanaf zeventig tot twintig kilometer voor de finish kregen we een status quo: er gebeurde weinig, het peloton controleerde en in de kopgroep zagen we alleen een sprintje om de zes bonificatieseconden, die werd gewonnen door Rubio.

Vanaf dat moment begon de weg al vies omhoog te lopen richting Cari, de zware slotklim. De controle van UAE moest zich hier gaan omzetten in de klimdominantie die ook woensdag al werd tentoongesteld door Yates. Het valse plat werd door Marc Hirschi gebruikt om het tempo flink op te voeren en ook Decathlon AG2R La Mondiale en INEOS Grenadiers hielpen mee. De vluchters werden zijdelings gepasseerd en in de laatste steile tien kilometer zou het simpelweg een afvalrace worden. Het ziedende begin van deze etappe zou daar zeker in mee gaan wegen.

Slachtoffers genoeg na moordend tempo Almeida, Yates klaart de klus in de slotmeters

INEOS nam vervolgens brutaal opnieuw over, terwijl Yates rustig zat te koekeloeren in het geel. Matthew Riccitello viel brutaal aan vanuit de elitegroep, de nummer negen uit de rangschikking. Deze versnelling kostte helaas Wout Poels de kop. Nog een man of twaalf waren over op zeven kilometer van de finish. De echte zweep ging er pas over toen Almeida overnam van Del Toro vooraan. Het liedje van Riccitello was daardoor ook voorbij. Ook Mattias Skjelmose, Wilco Kelderman en Cian Uijtdebroeks moesten lossen. Egan Bernal en Tom Pidcock hingen er namens INEOS nog aan.

Wie waren er nog over? Bernal, Enric Mas, Riccitello én de beide UAE-tenoren. En dan was het nog vier kilometer! Almeida bleef maar tekeer gaan, en behoudens zijn Britse kopman waren de overige drie renners blij dat ze in de wielen konden blijven zitten. Op dik anderhalve kilometer voor het einde was het aan Yates. Bernal probeerde aan te pikken, net als Mas. Beide klimmers moesten uiteindelijk de handdoek werpen na een laatste versnelling van Yates.

Almeida remonteerde van achteren ook nog en wipte nog over Bernal en Mas heen. Sterker, de Portugees, bekend om zijn sterke eindschot, kwam zelfs nog in de buurt van zijn Britse teamgenoot. Hem bijhalen lukte niet, Yates kwam met de armen omhoog over de meet. Almeida werd tweede, Bernal knokte zich voor Riccitello en Mas naar een derde plek. Een flink staaltje dominantie van UAE dus. Tadej Pogacar kon andermaal vanuit de luie stoel zien hoe sterk zijn ploegmaats waren in Zwitserland.

Uitslag etappe 5 Ronde van Zwitserland 

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws