Bram Welten sprint op fraaie wijze naar eerste profzege in Tour de Vendée Wielrennen
Wielrennen

Bram Welten sprint op fraaie wijze naar eerste profzege in Tour de Vendée

Bram Welten sprint op fraaie wijze naar eerste profzege in Tour de Vendée

Bram Welten heeft de Tour de Vendée op mooie wijze op zijn naam geschreven. De jonge Nederlander van Arkéa-Samsic ging in extremis de ontsnapte Alexandre Balmer voorbij, en zette de andere sprinters op grote achterstand. Met een oerkreet van vreugde kwam hij over de streep. Eduard Prades werd tweede.

Tegelijk met de Ronde van Lombardije werd op zaterdag de Tour de Vendée verreden. In een koers van nèt geen tweehonderd kilometer (199,3) tussen Les Herbiers en La Roche-sur-Yon, leken voorafgaand vooral de puncheurs kans te maken op de overwinning. Nathan Haas (Team Cofidis), Balmer (Groupama-FDJ) en Laurens De Vreese (Alpecin-Fenix) kozen al vroeg het hazepad, en vormden de vroege vlucht.

Vluchters ingelopen, finale komt vroeg op gang

Het trio kreeg een mooie voorsprong van ruim vijf minuten, maar het peloton kwam al vroeg op gang. Met nog 93 kilometer te rijden was het gat nog maar een minuut tussen de kopgroep en het peloton. Tien kilometer later waren de drie al ingerekend. De finale begon hierdoor al vroeg, met meerdere ontsnappingen, die stuk voor stuk geneutraliseerd werden door het hele kleine peloton, waar nog slechts veertig renners bijzaten.

Deze situatie bleef zich nog kilometerslang voortdoen. De ene na de andere uitvalspoging werd onschadelijk gemaakt. Met nog zeventien kilometer te gaan koos de jonge Zwitser Balmer opnieuw het ruime sop. Hij viel aan en kreeg, waarempel, zijn medekoploper van eerder in de wedstrijd Laurens De Vreese met zich mee. De Belg kon de renner van Groupama-FDJ toch niet volgen, waardoor Balmer aan een lange solo begon.

Balmer ruikt de overwinning, maar kan sprint niet voorkomen

Het Zwitserse talent pakte een voorsprong van twintig seconden, maar leverde iets daarvan in. In de laatste tien kilometer schommelde de voorsprong tussen tien en vijftien seconden. Op een klein klimmetje met nog iets meer dan vijf kilometer te gaan, werd er in de achtervolgers snoeihard doorgetrokken. De groep, van ondertussen nog maar iets meer dan twintig renners, werd uit elkaar gereden, maar op de top is er nog altijd een achterstand op Balmer. Tien seconden voorsprong had hij nog. De groep erachter kwam bij elkaar, onder anderen snelle mannen Prades en Welten zaten daarbij, en kreeg een georganiseerde achtervolging op gang.

In de laatste kilometer reed de jonge coureur, hij is slechts 21 jaar oud, nog altijd hard door. De weg liep omhoog, en de sprint van achteruit werd in gang getrokken. Pierre-Luc Périchon (Team Cofidis) demarreerde, en poefte met hoge snelheid naar Balmer toe. De sprinters kwamen dankzij de Fransman van Cofidis terug in contentie voor de overwinning, waarna een sterke Welten naar de zege spurtte.

Uitslag Tour de Vendée 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws