Trek-Segafredo wint ploegentijdrit Ceratizit Challenge, eerste paarse trui voor Longo Borghini Wielrennen
Wielrennen

Trek-Segafredo wint ploegentijdrit Ceratizit Challenge, eerste paarse trui voor Longo Borghini

Trek-Segafredo wint ploegentijdrit Ceratizit Challenge, eerste paarse trui voor Longo Borghini

Trek-Segafredo heeft de ploegentijdrit op de openingsdag van de Ceratizit Challenge gewonnen, ook wel bekend als de Ronde van Spanje voor vrouwen. Over een afstand van 20 kilometer in en rondom Marina de Cudeyo was de ploeg 6 seconden sneller dan BikeExchange - Jayco. Elisa Longo Borghini mag morgen in het paarse leiderstricot starten.

De Ceratizit Challenge, de vrouwelijke variant op de Ronde van Spanje, breidt zich steeds verder uit. Waar de koers in 2019 nog een tweedaagse was, heeft de organisatie dat in 2022 weten uit te breiden naar een rittenkoers van vijf etappes. In 2021 waren er vier Spaanse ritten uitgetekend voor het damespeloton en liet Annemiek van Vleuten zien dat zijn in dat peloton de ware koningin was.

Over het parcours van 2022 was Van Vleuten minder te spreken. Het bevat, in het licht van haar kwaliteiten, weinig klim- en individuele tijdritkilometers. 'Ik heb er wel enorm veel zin in', aldus de 39-jarige wielergodin, die volgende maand 40 kaarsjes mag uitblazen. In de Spanje kan zij een heuse 'tripel' voltooien door in één seizoen zowel de Giro Donne, de Tour de Femmes als de Ceratizit Challenge op haar palmares te schrijven.

BikeExchange - Jayco zet goede richttijd neer 

Woensdag om 17.50 uur rolde de eerste damesploeg van het podium. Elke 3 minuten vertrok er een nieuw team voor de strijd tegen de klok die iets langer dan 20 minuten zou gaan duren. De eerste ploegen zetten eindtijden weg van om en nabij de 25 minuten. Zo finishte Liv Racing Xstra, de ploeg van Thalita de Jong, in 25.33 en Valcar - Travel & Service met kopvrouw Persico (vijfde in de Tour de Femmes) in 25.03.

Ceratizit-WNT Pro Cycling was de eerste ploeg die onder de 25 minuten dook aan de streep: 24 minuten en 52 seconden deden zij over de 20 kilometer. BikeExchange - Jayco baarde opzien door de tijdrit af te werken in 23.37, wat gelijk staat aan een gemiddelde snelheid van ruim 50 kilometer per uur.

Trek-Segafredo sterk, SD Worx stelt teleur

Het was even wachten vooraleer er een ploeg onder de scherpe tijd van BikeExchange (23.37) wist te duiken. Ook Team DSM met hardrijdsters Labous, Lippert en Mackaij kwam ruim (38 seconden) tekort. De vrouwenploeg van FDJ kwam nog het meest in de buurt: zij gaven vijf seconden toe, 23.42.

Het was Trek-Segafredo die de tijd van BikeExchange als eerst wist te verbeteren. Zonder de afwezige Ellen van Dijk, maar mét onder meer Elisa Balsamo en Lucinda Brand, dook de Italiaanse ploeg zes seconden onder de tot dan toe snelste tijd: 23.31.

Niemand wist onder de tijd van Trek-Segafredo te duiken. Team SD Worx, één van de favorieten voor de zege in de ploegentijdrit, stelde teleur. Het team met onder andere Vollering, Europees kampioene Reusser en Lotte Kopecky verloor 23 seconden op Trek-Segafredo en had waarschijnlijk op een betere prestatie gehoopt.

Trek wint, Van Vleuten verliest weinig tijd

Na de ietwat matige tijd van SD Worx was het enkel nog wachten op de dames van Movistar onder leiding van kopvrouw Van Vleuten, topfavoriete voor de eindoverwinning in deze Ceratizit Challenge. Het bleek al snel dat de overwinning in de ploegentijdrit er voor Spaanse brigade niet in zat en dus was het enkel afwachten hoe veel tijd Van Vleuten ging verliezen op haar concurrenten.

Uiteindelijk bleef de schade beperkt. Movistar zette een tijd neer van 23.56, wat betekent dat Van Vleuten slechts twee seconden achter staat op Vollering (SD Worx) en 23 tellen op Longo Borghini, uitkomend voor het juichende team in de ploegentijdrit (Trek-Segafredo). Vollering en Longo Borghini kunnen als grote concurrenten gezien worden voor Van Vleuten in de strijd om de eindzege. Longo Borghini mag morgen de koninginnenrit beginnen in de paarse leiderstrui: ze passeerde als eerste van Trek de finishlijn.

Uitslag etappe 1 Ceratizit Challenge by la Vuelta 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws