UCI laat Russen en Wit-Russen onder neutrale vlag weer toe, maar daar is niet iedereen blij mee Wielrennen
Wielrennen

UCI laat Russen en Wit-Russen onder neutrale vlag weer toe, maar daar is niet iedereen blij mee

UCI laat Russen en Wit-Russen onder neutrale vlag weer toe, maar daar is niet iedereen blij mee

De UCI heeft besloten om Russische en Wit-Russische wieleratleten onder neutrale vlag weer toe te laten tot landen-evenementen. Door de oorlog in Oekraïne greep de wielerbond de afgelopen tijd hard in door atleten uit Rusland en Wit-Rusland te weren van bijvoorbeeld WK's en EK's. Die maatregelen worden nu versoepeld.

De UCI kwam tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide bijeen om te praten over de kwestie. Er werd besloten om het advies van het Olympisch Comité IOC uit januari over te nemen. Dat betekent dat Rusland en Wit-Rusland nog altijd niet onder hun eigen vlag en volkslied mogen deelnemen aan UCI en UEC-kampioenschappen en -evenementen en dat er geen koersen op Russisch of Wit-Russisch grondgebied mogen plaatsvinden.

Renners mogen echter wel onder neutrale vlag deelnemen. 'De IOC was in januari van mening dat de maatregelen van regeringen indruisten tegen het beginsel dat deelname aan sportcompetities uitsluitend gebaseerd moet zijn op sportieve verdiensten van de sporter en op eerbiediging van de sportregels', zo luidt de verklaring. 'Sporters uitsluiten op basis van hun paspoort is in tegenspraak met de fundamentele missie van de Olympische sport om de wereld te verenigen in vreedzame competitie.'

UCI is voor 'politieke neutraliteit' rond oorlog in Oekraïne

Er zou sprake moeten zijn van een 'verenigend en verzoenend karakter' bij sportevenementen, valt verder te lezen in een uitgebreid persbericht. Op basis van 'politieke neutraliteit' kunnen sportorganisatoren 'onder strikte voorwaarden' renners uit Rusland en Wit-Rusland toelaten. Dan moeten die atleten wel volledig achter het Olympisch Handvest staan en de maatregelen van het IOC en de UCI openlijk steunen. Dat betekent dat ze stelling moeten nemen tegen de invasie van Rusland en Wit-Rusland.

De UCI biedt Oekraïne aan de andere kant van de medaille ook steun, zo wordt vermeld. Het benadrukt dat het tegen de Russische invasie in Oekraïne is en per 1 maart biedt het Oekraïense atleten de ruimte om in het opleidings- en trainingscentrum van de UCI in Aigle (Zwitserland) te komen trainen. Deze atleten kunnen ook deelnemen aan koersen, waarbij wielerbond de omkadering zal verzorgen. Budget voor deze onderneming: 600.000 Zwitserse frank, omgerekend ook zo'n 600.000 euro.

Niet iedereen blij met versoepeling van de regels UCI

In de afgelopen maanden hebben al meerdere Russische renners zich uitgesproken tegen de oorlog. Aleksandr Vlasov van BORA-hansgrohe was qua naam het grootste 'slachtoffer' van de maatregelen, hij miste hij WK in Australië. 'Als ze de maatregelen versoepelen, is dat alleen maar beter. Voor mij is het altijd een genoegen om deel te nemen aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen', zo zegt Vlasov bij Cycling Weekly.

Maar dat wil niet zeggen dat iedereen per se blij is dat Russen straks weer welkom zijn op UCI-evenementen. Yaroslav Popovych, sportief directeur bij Trek-Segafredo, hoopt dat de regels strikt worden nageleefd. 'Aan de ene kant begrijp ik het. Ik heb Russische vrienden en ben ploeggenoot geweest met Russen. Ze kunnen hun baan verliezen en hebben het geld ook nodig voor hun gezin en familie. Ze moeten boeten voor wat Rusland doet, en dat is ergens niet eerlijk.'

Aan de andere kant vindt Popvych het ingewikkeld dat er straks weer Russen meedoen aan de kampioenschappen. 'Russen komen naar mijn land, ze vermoorden mensen, kinderen en vernietigen steden. Voor mij hoeven ze dus niet mee te doen. Als ze hun sportieve nationaliteit veranderen, is dat oké, maar ze moeten wel heel duidelijk zijn dat ze de oorlog niet steunen. Er zijn renners die de oorlog wel steunen en dat is niet oké.'

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws