UCI reageert op mogelijke fusie: 'Naleven contracten personeel, tot 2025 17 WorldTour-ploegen' Wielrennen
Wielrennen

UCI reageert op mogelijke fusie: 'Naleven contracten personeel, tot 2025 17 WorldTour-ploegen'

UCI reageert op mogelijke fusie: 'Naleven contracten personeel, tot 2025 17 WorldTour-ploegen'

De UCI heeft wegens de hardnekkige geruchten omtrent een fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-Quick Step een statement uitgebracht. De internationale wielerbond benadrukt dat een fusie enkel kan doorgaan als aan verplichtingen aangaande renners en personeel zijn voldaan.

'Een dergelijke operatie moet voldoen aan de procedures en bepalingen van de UCI-reglementen die het met name mogelijk maken om de naleving van de contractuele bepalingen te garanderen voor al het personeel van de ploegen in kwestie (renners, maar ook ploegleiding en ander personeel zoals dokters, mecaniciens, sportassistenten, enz.). Voor de UCI is dit van groot belang', luidt de opening van het persbericht.

De UCI beklemtoont ook het feit dat zowel Jumbo-Visma als Soudal-Quick Step vorig jaar een WorldTour-licentie tot en met 2025 kregen toegewezen. De licentie kan volgens de UCI wel op elk moment worden herzien. Mocht de fusie daadwerkelijk plaatsvinden, dan zal het maximum aantal WordTour-teams voor volgend seizoen dalen naar zeventien.

Daarmee lijkt de UCI uit te sluiten dat een Proteam de licentie die vrijkomt, kan overnemen. Het statement stelt dat voor de seizoenen 2024 en 2025 dan een extra wildcard beschikbaar komt voor een Proteam om deel te nemen aan WorldTour-koersen. Pas tijdens de volgende verdeling van de WorldTour-licentiens, eind 2025, zou dan weer een achttiende ploeg kunnen toetreden tot de WorldTour.

Ploegen moeten hun zaakjes voor 19 oktober in orde hebben

Jaarlijks moeten de WorldTour-ploegen, zowel bij de mannen als de vrouwen, en de Proteams ook informatie aanleveren waaruit de UCI kan opmaken dat de ploeg aan administratieve, financiële en ethische criteria voldoet. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, mag een ploeg niet deelnemen aan wedstrijden van de UCI kalender. Bij WorldTour-teams wordt ook gekeken naar het organisatorische criterium en eventueel het sportieve criterium. Op 19 oktober zal de UCI een lijst publiceren met ploegen die de gevraagde informatie heeft aangeleverd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws