UCI stelt minimale lengte in voor stuurbreedte, maar snufje Van Schip en consorten lijkt niet in gevaar Wielrennen
Wielrennen

UCI stelt minimale lengte in voor stuurbreedte, maar snufje Van Schip en consorten lijkt niet in gevaar

UCI stelt minimale lengte in voor stuurbreedte, maar snufje Van Schip en consorten lijkt niet in gevaar

Nieuw jaar, nieuwe regels, ook in 2023. De UCI heeft deze week weer een heel pakket met nieuwe maatregelen uitgerold, zo schrijft Cyclingnews. Daar staan best enkele interessante zaken tussen.

Begin oktober werd al bekend dat de UCI voornemens was om flink wat zaken aan te passen. Zo wordt de minimale afstand tussen renner en volgwagen bij een tijdrit uitgebreid van tien naar vijftien meter, bonificatieseconden bij tussensprints mogen worden verdubbeld door organisatoren en op technisch vlak mogen de junioren in 2023 een verzet naar keuze steken. Hier zitten geen beperkingen meer aan.

Maar er is meer. Vanaf 1 januari pakt de UCI ook de maximaal toegestane afmetingen van het stuur aan. De afgelopen jaren zagen we steeds vaker renners rondrijden met een stuurtje uit het baanwielrennen. Jan-Willem van Schip is bijvoorbeeld groot voorstander van een smal stuur. Een stuur moet in 2023 minimaal 35 centimeter breed zijn, gemeten van de linker naar de rechterkant.

Tekst gaat verder onder de foto

Van 't Schip (links) in het voorjaar van 2020, met zijn kenmerkende smalle stuur.
Van 't Schip (links) in het voorjaar van 2020, met zijn kenmerkende smalle stuur.

Slecht nieuws voor Van Schip en consorten? De Nederlander maakte vorig seizoen nog de blits met een stuur van 32 centimeter breed. Omdat zijn remmen echter schuin afliepen naar buiten, kwam Van Schip uit op 36 centimer in de breedte. Hij mag zijn huidige stuur dus gewoon gebruiken. Overigens mag een fiets maximaal maar 50 centimeter breed zijn, al zijn er veel minder voorbeelden van renners met een extreem breed stuur bekend.

Nog meer technische beperkingen: de afstand tussen de as van het voorwiel en de voorkant van je stuur mag in 2023 niet meer dan tien centimer zijn. Het moet ervoor zorgen dat renners hun stuur niet zo ver over hun voorwiel plaatsen, dat ze alsnog in een bijna liggende houding kunnen rijden. 'Hoe meer het stuur naar voren wordt geplaatst, hoe minder wendbaar de fiets is en hoe minder goed je kan reageren bij obstakels of harde wind. Of er veel renners de dupe zijn van deze nieuwe regel is niet bekend. Volgens Cyclingnews zijn er geen situaties bekend van renners die hun stuur zo ver over hun voorwiel hebben gemonteerd.

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws