Uijdebroeks en Jumbo-Visma, dat lijkt alleen maar te kunnen slagen: 'Zit hier met 27 andere Cians langs mij' Wielrennen
Wielrennen

Uijdebroeks en Jumbo-Visma, dat lijkt alleen maar te kunnen slagen: 'Zit hier met 27 andere Cians langs mij'

Uijdebroeks en Jumbo-Visma, dat lijkt alleen maar te kunnen slagen: 'Zit hier met 27 andere Cians langs mij'

Op amper twintigjarige leeftijd heeft Cian Uijtdebroeks vermoedelijk al één van de meest hachelijke momenten in zijn hopelijk nog lange loopbaan beleefd. De Belg werd medio december plots de hoofdrolspeler in een transfersoap, die donderdagmiddag na de teampresentatie van zijn nieuwe ploeg Visma | Lease a Bike werd afgerond. Tegenover een selecte groep journalisten, waaronder In de Leiderstrui, deed Uijtdebroeks zijn versie van het verhaal.

Vanaf het moment dat Jumbo-Visma (zoals de ploeg tot 1 januari officieel nog heet) de komst van Uijtdebroeks bekendmaakte, kwam de jonge Belg in het oog van de storm terecht. De Duitse formatie BORA-hansgrohe, waarvoor hij het afgelopen jaar uitkwam, had namelijk slechts anderhalf uur nodig om de rechtsgeldigheid van de verbintenis bij de ploeg van Richard Plugge te ontkrachten. Die slepende kwestie hield aan tot donderdagmiddag, net nadat Uijtdebroeks bij Visma | Lease a Bike werd gepresenteerd.

'Die avond was overweldigend, want BORA-hansgrohe wist ook dat ik mijn contract had opgezegd', aldus Uijtdebroeks in een bijzaaltje te MOVE Amsterdam. 'Dat was heel duidelijk, daar hoefde je niet slim voor te zijn. Er worden altijd spelletjes gespeeld, om het zo te zeggen', hield hij krachtstermen begrijpelijkerwijs achterwege.

Uijtdebroeks wil voor alle partijen het beste en laat dus niet het achterste van zijn tong zien

Eind goed al goed voor het toptalent, maar hoe heeft het überhaupt zo ver kunnen komen? Nota bene BORA-hansgrohe, dat recent toch nog Primoz Roglic wegplukte bij Jumbo-Visma. Er deden vele verhalen de ronde, maar kern van het verhaal bij Uijtdebroeks is dat hij niet alles prijs wil geven en voornamelijk naar de toekomst wil kijken. Die mening was ook Ralph Denk toebedeeld. 'Ik sta achter mijn ploeg. Als er valse verhalen rondgaan, gaat men een lijn over. En voor de duidelijkheid: die geluiden kwamen niet van Cian', zei hij over onder meer de 'pestverhalen' in relatie tot Uijtdebroeks.

Lees verder onder de foto.

cian uijtdebroeks jonas vingegaard

Sterker nog, Uijtdebroeks bekende toch wel met gezonde spanning het kamertje met journalisten binnen te stappen. 'Jullie doen ook maar je werk, maar toch. Wat er precies speelde? Er zijn veel dingen gebeurd, maar ik wil daar ook niet helemaal tot in op detail op in treden. Dat is het beste voor iedereen en uit respect voor iedereen. Het verstandigste is dat we er niet te fel op ingaan en het verleden achter ons laten.’

Wat voor de klimmer wel duidelijk was, is dat er een geldige reden was om de verbintenis bij de ploeg van Denk te beëindigen. 'De laatste maanden waren niet zo leuk, dus het was een beetje kijken wat het beste voor mij zou zijn. Eind november heb ik de mogelijkheden bekeken, waarna we op 1 december besloten hebben het contract op te zeggen', aldus de man die in de Vuelta en Chrono des Nations al kritiek uitte op de werkwijze van de Duitsers.

Uijtdebroeks probeerde rumoer te vergeten met nieuwe ploeggenoten om zich heen

Van het rumoer dat inmiddels al ontstaan was, schrok Uijtdebroeks toch wel. 'Er was veel om te doen. Ik heb mezelf er wat buiten proberen te houden, dus het was goed dat ik op trainingskamp zat. Dan ben je toch met de groep, dus ik heb het niet allemaal proberen te lezen en vooral naar de toekomst gekeken.’ Dat ging niet altijd even van harte, maar de jongen met de glimlach probeerde toch vooral dicht bij zichzelf te blijven. ‘Het speelt altijd, dat ga ik niet ontkennen. We hebben een positief verhaal dat in opkomst is en ik heb mooie doelen voor 2024 in een goede ploeg, dus daar ben ik heel blij om.'

Lees verder onder de foto.

uijtdebroeks jumbo

En zo stond hij met die ploeg, Visma | Lease a Bike welteverstaan, te shinen in Amsterdam. Met gezonde spanning. 'Je krijgt een storm over je die jou ook angst aanjaagt, maar uiteindelijk wilde ik er gewoon met de groep bij zijn en hebben we besloten erbij te zijn. Die storm had ik niet ingecalculeerd, ik heb er gewoon voor gekozen wat het beste zou zijn naar mijn toekomst. Die soap had ik niet gepland.’

Eenzelfde geluid bij manager Richard Plugge. 'We hebben hem niet in bescherming hoeven te nemen. Cian is gewoon bij ons op het trainingskamp gekomen. We hebben hem ook niet uit de luwte hoeven te houden, omdat hij gewoon onderdeel is van het team volgend jaar en net als iedereen beschikbaar voor jullie is', klonk het vanuit de mond van de baas van Visma | Lease a Bike.

Plugge en Uijtdebroeks spraken enkele jaren geleden al met elkaar

Uijtdebroeks wenste logischerwijs voornamelijk vooruit te kijken, dus werd er ook gepraat over zijn ambitie met zijn nieuwe team. 'De filosofie om beter te worden is hier volledig en dat is ook hoe ik ben, dus het matcht perfect. Ik ben nog maar een week met de ploeg, maar alles was afgewogen en je voelt een drive. Ik zit hier met 27 andere Cians langs mij', zegt hij met een mond die inmiddels weer van oor tot oor krult.

Die drang om er het maximale uit te halen zat er altijd al bij Uijtdebroeks, die niet hoeft te klagen over interne motivatie. ‘Ik ben iemand die er alles uit wil halen. Van mijzelf ben ik zeker veeleisend, maar van anderen? Als sportman- of ploeg wil je er het maximale uithalen. Het is makkelijk om het half te doen en je dan te laten betalen, maar ik heb de mentaliteit om er als atleet zoveel mogelijk uit te halen. Daarvoor moet je je voeding afwegen, je trainingen afwerken en rusten… dat is gewoon de discipline die een atleet heeft. Ikzelf zie dat niet als veeleisend', weerlegt hij de claims die ook her en der rondgingen vanuit het kamp van zijn vorige ploeg. 'Wat andere mensen zeggen… eigenlijk ben ik iemand die heel makkelijk is, omdat ik heel veel feedback geef. Dat is positief voor de ploeg. Als ik beter word, wordt de ploeg ook beter', aldus de Belg.

Head of Performance Mathieu Heijboer ziet ook nog mogelijke verbeterpunten, zoals het tijdrijden. 'Ik weet wat hij ongeveer kan trappen en dan denk ik wel dat hij nog een stuk harder moet kunnen, dan dat hij nu doet. Dat kost ook tijd, want het is niet meteen opgelost met een betere positie', stelt Heijboer. 'Het gaat er ook om dat hij daar consistentie in opbouwt en er wekelijks op gaat trainen. Hij moet één worden met die positie en leren om kracht te zetten in die moeilijke hoeken. Hij kan zeker beter, veel beter dan dat hij tot nu toe deed, maar we moeten niet verwachten dat het met één aerotestje opgelost is. Dat kost echt tijd. Dat is leuk werk, daar heb ik zin in', krullen de mondhoeken bij de man van Visma.

Lees verder onder de

Uijdebroeks en Jumbo-Visma, dat lijkt alleen maar te kunnen slagen: 'Zit hier met 27 andere Cians langs mij'

Uijtdebroeks staat er momentaal op voor O Gran Camino, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië. 'Het zou leuk zijn als ik nog flink kan verbeteren. Ik ga naar de Giro met het idee om met de ploeg veel ritten te winnen, maar aan de andere kant wil ik naar de Giro gaan met het idee om zo hoog mogelijk te eindigen. Is dat negende of vierde, dat maakt niet uit. We moeten er alles gaan uithalen en zo stap voor stap beter worden, ik ben nog altijd pas twintig jaar. Het is een kwestie van veel proberen en die fouten maken, zodat we ze binnen drie à vier jaar niet meer maken.’

Even voordat Uijtdebroeks aanschoof, had Plugge al aangegeven dat hij al met Uijtdebroeks had gesproken toen die nog junior was. De Belg weet dat nog goed, maar legde ook uit waarom zijn keuze toen niet op Plugge en co viel. 'Op dat moment sprak ik al met Richard. Ik was toen eerstejaars junior en ik had een goed gevoel bij de ploeg, maar bij BORA hadden ze ook een juniorenteam en ik wist dat die stap van junior naar prof niet gemakkelijk zou worden. Als ik dan al een jaar bij de junioren zat, zou dat makkelijker worden. Spijt heb ik niet, want je kunt niet zeggen dat ik slecht heb gereden. Het was een makkelijkere weg geweest, maar zo heeft elke loopbaan zijn wendingen en ups en downs. En nu zit ik hier', klinkt het vol grinta en bewijsdrang.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws