Uijtdebroeks slaat (net als felle Valter) terug na Catalonië-kritiek, Visma | Lease a Bike blijft passief Wielrennen
Wielrennen

Uijtdebroeks slaat (net als felle Valter) terug na Catalonië-kritiek, Visma | Lease a Bike blijft passief

Uijtdebroeks slaat (net als felle Valter) terug na Catalonië-kritiek, Visma | Lease a Bike blijft passief

Robert Gesink viel al uit met een gebroken hand op de eerste dag en op dag twee lagen Olav Kooij en Attila Valter tegen het asfalt. Visma | Lease a Bike zit in de hoek waar de klappen vallen, maar heeft na twee dagen Giro d'Italia wel gewoon de witte trui voor Cian Uijtdebroeks in handen. De jonge Belg is uitstekend gestart, in zijn missie om een goed klassement te rijden. Bij z'n ploeg houden ze echter het liefst nog een stevige slag om de arm.

Uijtdebroeks hield zondag goed stand op de slotklim naar Oropa en veroverde de witte trui, op gepaste afstand van winnaar Tadej Pogacar. 'Toen hij aanviel, pakte ik het wat conservatiever aan, want ik ben niet zo explosief als hij. Ik panikeerde niet en reed mijn eigen tempo, wat ideaal was. Ik kon ook het gat dichten met Geraint Thomas en Ben O'Connor, maar door mijn gebrek aan explosiviteit wist ik dat het moeilijk zou worden in de sprint', zo analyseerde het klimtalent meteen na de streep bij Eurosport.

Lees verder onder de foto!

Uijtdebroeks slaat (net als felle Valter) terug na Catalonië-kritiek, Visma | Lease a Bike blijft passief
Cian Uijtdebroeks

Witte trui voor Uijtdebroeks een doel, voor Visma | Lease a Bike nog niet

Bonificatieseconden zaten er niet in, maar met plek zeven pakte hij wel overtuigend de witte trui over van Alex Baudin van Decathlon AG2R La Mondiale. Met vooraf genoemde rivalen als Thymen Arensman (INEOS) en Antonio Tiberi (Bahrain) al met flink wat tijdverlies, hangt de jongerentrui stevig om de schouders van Uijtdebroeks. 'Ik ben zo blij met de wit. Je eerste trui in een grote ronde is altijd speciaal en dat is vandaag niet anders. Of het een doel wordt? Het is nog een lange koers van drie weken, waarin nog veel kan gebeuren, maar als je 'm eenmaal hebt, wil je ervoor vechten. En dat zal ik doen tot in Rome!'

Ploegleider Addy Engels snapt het enthousiasme van de Belg, maar benadrukt in gesprek met In de Leiderstrui dat ze bij het team voorzichtig blijven. 'Of het wit nu een doel is? Nee. We hebben gezegd dat we met Cian voor een zo goed mogelijk klassement willen gaan, maar dat is een secundair doel. Zo zijn we gestart en het hoofddoel is hier ritten winnen. Tijdens de ronde gaan we kijken hoe het gaat met Cian en als we moeten bijstellen, dan zullen we dat doen. Maar we zijn twee dagen onderweg en gaan niet nu al te ver vooruit denken.'

Een passieve houding, waarmee Visma | Lease a Bike ook al richting de Giro d'Italia ging. Uijtdebroeks bewees vorig jaar in de Vuelta a España namens BORA-hansgrohe een top tien te kunnen rijden, maar bij z'n nieuwe werkgever willen ze alle druk van z'n schouders vegen. 'Elke dag die voor Cian belangrijk is, zullen we hem zo goed mogelijk helpen. Per dag kijken we dan hoe dat gaat', aldus Engels.

Lees verder onder de foto!

Uijtdebroeks slaat (net als felle Valter) terug na Catalonië-kritiek, Visma | Lease a Bike blijft passief
Uijtdebroeks in het wit!

Valter verdedigt Uijtdebroeks na kritiek in Catalonië

Het is een logische reactie vanuit Visma | Lease a Bike, dat Uijtdebroeks in maart in de Ronde van Catalonië nog met veel bravoure als kopman uitspeelde. Hij reed er echter anoniem rond en gaf op dag zeven vermoeid op. Daar heeft Uijtdebroeks van geleerd, bijvoorbeeld door niet te reageren als iemand als Pogacar vertrekt. 'Bij demarrages van concurrenten moet je altijd op je gevoel afgaan. In Catalonië probeerde ik het samen met Attila Valter, maar toen was ik niet fit en had ik geen goede benen. Zoiets leer je gewoon door de jaren heen, want voorlopig heb ik er nog niet veel op de teller. Maar stap voor stap komen we er.'

Dat beaamt ook Valter, die Uijtdebroeks in Catalonië bijstond en ook de kritiek op zijn magere performance mee kreeg. 'Ik kon de finale via de radio volgen. Ik ben heel trots op hem, want na Catalonië kreeg hij veel kritiek. Als je zo goed als hem bent, en dat je dan na een mindere koers zo wordt aangevallen... Hij is één van de grootste talenten voor een reden en dat heeft hij vandaag laten zien. Ik ben heel blij dat we hem in de ploeg hebben. Ik kijk uit naar het ondersteunen van hem in het vervolg, want ik denk dat hij een grote factor gaat zijn in het klassement', aldus de felle Hongaar, die zelf zondag nog onderuit ging richting de finale.

Engels lijkt precies om die reden voorzichtig te zijn met Uijtdebroeks, ook na een goed openingsweekend in de Giro. 'We wisten dat hij in goeden doen was, maar dat hij na twee dagen in de witte trui staat en vierde staat in het klassement, dat is positief verrassend. Vandaag was al wel een betere etappe voor hem dan gisteren, maar we hadden niets ingecalculeerd. We gingen er gisteren en vandaag in om in de tijd van de winnaar te finishen, ook wetende dat er een supersterke favoriet is, die iedereen eraf kan rijden. Cian moest dan zo dicht mogelijk zitten. Het was niet zijn soort inspanning, maar het was voor ons ook geen verrassing dat hij er bij zat. Als Cian goed is, mag je dat verwachten. Het is goed wat hij heeft laten zien, helemaal op het moment dat hij even in z'n eentje oversteekt naar Thomas en O'Connor. Hij heeft een goede klim gereden, met een supermooie uitslag.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws