Pantani, Dumoulin en... Pogacar! Sloveen rijdt na val alles aan gort op Oropa en mag INEOS danken voor de moeite Wielrennen
Wielrennen

Pantani, Dumoulin en... Pogacar! Sloveen rijdt na val alles aan gort op Oropa en mag INEOS danken voor de moeite

Pantani, Dumoulin en... Pogacar! Sloveen rijdt na val alles aan gort op Oropa en mag INEOS danken voor de moeite

Tadej Pogacar heeft op Oropa de tweede rit van de Giro d'Italia 2024 naar zijn hand weten te zetten. De renner van UAE-Team Emirates was overtuigend de beste op de 'heilige' slotklim en is daarmee de opvolger van Tom Dumoulin, die de laatste passage in 2017 op zijn naam kon schrijven.

Met Jhonatan Narváez in de leiderstrui stapte het peloton op voor de tweede etappe van de Giro d'Italia, waarvoor de hamvragen op voorhand waren: wilde het peloton (oftewel Pogacar) voor de ritzege gaan, zou INEOS Pogacar proberen te bespelen en was er een kans voor de vroege vluchters? Vanaf het moment dat het peloton - zonder eerste uitvaller Robert Gesink, na een handbreuk - om 13.05 uur opstapte, kregen we vrij snel duidelijkheid.

Een groep van zes coureurs leek direct vanuit de start de ruimte te krijgen, maar de mannen van EF Education-EasyPost besloten toch anders. De Amerikaanse formatie wilde koste wat kost meezitten en maakte zo opnieuw de aansluiting, samen met onder meer Filippo Ganna van INEOS Grenadiers. Heel even leek het erop dat we een strijd zouden gaan krijgen, maar niets bleek minder waar.

De eerstvolgende poging was wél raak, ondanks even tegenstribbelen van Cofidis. Cristian Scaroni (Astana), Andrea Piccolo (EF), Davide Bais (Polti-Kometa), Filippo Fiorelli en Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani) kregen een vrijgeleide, terwijl de controle in handen kwam van een entente tussen INEOS Grenadiers en UAE-Team Emirates. Niets spelletjes spelen dus, de handen werden 'gewoon' ineengeslagen. En zo kabbelde het peloton voort, richting de eerste hoogtemeters.

Kooij pakt eerste puntjes, maar valt even later

Bij de tussensprint deed Fiorelli een zaakje voor zijn puntentrui, terwijl de spurters zich roerden voor hun klassement. Kaden Groves, Olav Kooij en Caleb Ewan graaiden de puntjes weg voor Danny van Poppel en Jonathan Milan, maar de Nederlander van Visma | Lease a Bike lag enkele minuten later plots op de grond. Kooij crashte samen met Eddie Dunbar en had zich zichtbaar bezeerd. Na een bezoek aan de ploegleidersauto en de medische wagen zette hij zijn weg voort, met onder meer een bebloede elleboog.

Het peloton wachtte uiteraard niet, daar de eerste beklimmingen ook naderden. Ondertussen lag er nog een renner van Visma | Lease a Bike op de grond met Attila Valter, die zich zo bij Kooij en adjudant Edoardi Affini kon voegen. Zodoende kwamen ze in de gruppetto met de overige spurters terecht, waar aan het herstel richting de eerste spurtkans op maandag gedacht kon worden. Andere opvallende klant die het in deze fase al lastig kreeg: Tudor-kopman Michael Storer.

Voorin waren er ondertussen ook de nodige schermutselingen, met een hoofdrol voor Andrea Piccolo: de EF Education-EasyPost-Italiaan, die aan het begin van de dag per se de vlucht wilde halen, reed solo weg. In het peloton nam Filippo Ganna de koers namens INEOS Grenadiers ondertussen stevig in handen richting de Nelva-klim, de voorlaatste van de dag. De hardrijder uit Verbania leidde het peloton die beklimming over en zette zijn kopmannen vervolgens piekfijn af aan de voet van Oropa.

Pogacar komt lullig ten val door lekke band

Net voor de beklimming voltrok zich een heel rare situatie: topfavoriet Pogacar reed lek en kwam tot overmaat van ramp nog ten val door gripverlies, waarbij de achter hem arriverende ploegauto van UAE-Team Emirates hem maar net kon ontwijken. Ondertussen greep Geraint Thomas twee bonificatiesecondes, maar maakte INEOS sportief geen gebruik van de gevallen concurrent. Met behulp van zijn ploeggenoten kon Pogacar vrij snel terugkeren.

Eenmaal terug van voren, trok UAE-Team Emirates direct door. Felix Grossschartner werd als eerste opgeofferd, waarna het aan Mikkel Bjerg en Domen Novak was. Rafal Majka nam vervolgens over, waarbij hij de boel stevig op de rekker trok en zo een groot deel van de concurrentie wist te elimineren. Pogacar pakte vervolgens met veel schwung over op 4,5 kilometer van de aankomst, met Ben O'Connor (Decathlon AG2R) in zijn spoor. Een tweede versnelling vanuit het zadel was voldoende om ook de Aussie te lossen, waarmee de winnaar al gekend was.

Daarachter konden O'Connor, Thomas en een sterke Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike) samenkomen, waarna een groep van circa vijftien renners samen kon klitten. Grootste afwezigen waren - naast Arensman en Bardet - Damiano Caruso en Antonio Tiberi van Bahrain Victorious, dat een stevige tik te verwerken kreeg. O'Connor reed zichzelf ook over zijn theewater met het volgen van Pogacar, waardoor ook hij kostbare tijd zou verliezen.

Ondertussen bleek Florian Lipowitz (BORA-hansgrohe) the best of the rest, samen met Uijtdebroeks. De Duitser zette zich op kop in dienst van Martínez, die tweede werd voor Thomas. Uijtdebroeks pakt het wit.

Uitslag etappe 2 Giro d'Italia 2r024

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 2 Giro d'Italia terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news