Uno-X laat Jakobsen een poepie ruiken met winst en derde plaats in openingsetappe Algarve, Kristoff juicht Wielrennen
Wielrennen

Uno-X laat Jakobsen een poepie ruiken met winst en derde plaats in openingsetappe Algarve, Kristoff juicht

Uno-X laat Jakobsen een poepie ruiken met winst en derde plaats in openingsetappe Algarve, Kristoff juicht

Alexander Kristoff heeft de eerste etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. De Noor maakte het af in een massasprint, na toch lange tijd een dag uit het boekje van Soudal-Quick Step. Fabio Jakobsen had echter niet de benen om het werk van zijn ploeg af te maken.

Om 11.55 uur Nederlandse tijd werd de officiële start gegeven en het duurde niet lang voordat we een kopgroep van vijf bijeen hadden. António Ferreira (Kelly/Simoldes/UDO), Aleksandr Grigorev (Efapel), Alexander Kamp (Tudor), Rafael Lourenço (APHotels and Resorts-Tavira) en Sergio García (Glassdrive Q8 Anicolor) reden maximaal een kleine drie minuten bij elkaar. Soudal-Quick Step leidde de achtervolging in het peloton, met Tim Declercq als vaste adjudant.

De leidende vijf draaiden goed rond en rondden samen de enige twee gecategoriseerde beklimmingen van de dag. Richting de laatste vijftig kilometer was het Lourenço die als eerste overboord moest. In een glooiende fase waren ook Garçia en Ferreira er vervolgens aan voor de moeite. Grigorev en Kamp reden met nog altijd twee minuten voorsprong de laatste veertig kilometer tegemoet. Daar was richting de laatste twintig kilometer nog een minuutje van over.

Jakobsen perfect afgezet, maar Uno-X slaat toe

Een kansloze missie voor de kopgroep, met Soudal-Quick Step dat namens Jakobsen nog steeds de menigte leidde en ook BORA-hansgrohe dat z'n verantwoordelijkheid nam voor sprinter Jordi Meeus. Grigorev en Kamp werden al op twaalf kilometer van de finish bedankt voor de moeite, alvorens de zenuwachtige sprintvoorbereiding kon beginnen. Quick Step en BORA bleven daarin de meute aanvoeren, maar ook INEOS Grenadiers, Groupama-FDJ, Alpecin-Deceuninck en Trek-Segafredo toonden zich scherp van voren.

Terwijl het vooraan dringen geblazen was, werd er links achterin het peloton hard gevallen door de mindere goden. Ook vroege vluchter Grigorev lag erbij en bleef zitten, net als Joel Suter van Tudor Pro Cycling. Van slachtoffers van naam was geen sprake, maar het toonde wel aan dat het oppassen geblazen was. Gelukkig kwam iedereen schadevrij in de slotkilometer, al had Jakobsen zich na een snelle afdaling wel tot in positie dertig laten dringen. Groupama-FDJ voerde het pak aan en Jakobsen zat vrij snel terug in goede positie. De Nederlander kreeg ook de ruimte om te sprinten, maar kwam er geen moment aan te pas. Uno-X kwam er met twee man hard uit en Kristoff maakte het af.

Uitslag etappe 1 Ronde van de Algarve 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws