Update | 🎥 Bettiol na woede-uitbarsting toch nog bestraft: 'Het werd zwart voor mijn ogen' Wielrennen
Wielrennen

Update | 🎥 Bettiol na woede-uitbarsting toch nog bestraft: 'Het werd zwart voor mijn ogen'

Update | 🎥 Bettiol na woede-uitbarsting toch nog bestraft: 'Het werd zwart voor mijn ogen'

(19 januari 2023) Het meest bizarre moment van dit wielerjaar is mogelijk al geweest. Tour Down Under-leider Alberto Bettiol overleefde de zware Nettle Hill in de tweede rit in lijn van de Australische rittenkoers, maar kreeg daarna op een licht oplopend stuk plots last van een hevige krampaanval in beide benen. De Italiaan parkeerde volledig en stopte met fietsen om op zijn beide benen te slaan, waarna een stoppende fotograaf de wind van voren kreeg. Al scheldend gooide Bettiol een bidol naar de fotograaf en zijn motor.

De etappe werd uiteindelijk gewonnen door Jumbo-Visma-renner Rohan Dennis, die na een vermakelijke finale de sterkste was van een elite groep van vijf renners. Dennis pakte ook de leiderstrui over van Bettiol, die uiteindelijk meer dan twee minuten verloor. Opvallend genoeg kreeg Bettiol van de jury geen straf opgelegd. De Italiaan van EF Education-EasyPost kwam niet terug in het juryrapport.

Update onder de video!

Update - 20 januari 2023 (19.00 uur): Bettiol biedt excuses aan en krijgt boete

Alberto Bettiol is dan toch nog bestraft voor zijn woede-uitbarsting in de tweede etappe van de Tour Down Under. De Italiaan van EF Education-EasyPost leek ermee weg te komen, maar de jury heeft volgens Cyclingnews toch nog ingegrepen. Hij kreeg vijftig UCI-punten in mindering gekregen en een boete van 1.000 Zwitserse frank. Een uitkomst van een meeting in het hoofdkantoor van de UCI in Zwitserland.

Bettiol heeft inmiddels ook zijn excuses aangeboden voor het incident. 'Ik wil sorry zeggen voor het gooien van de bidon. Zo ben ik niet, mensen die mij kennen, weten dat ook. Maar we zijn geen robots, maar mensen en soms worden we emotioneel, gefrustreerd en maken we fouten. Ik accepteer de straf van de UCI-jury en ik weet dat ik geluk heb gehad dat ik niet ben gediskwalificeerd.'

De kopman van EF verklaart zijn woede-uitbarsting door de emotie van het moment. 'Ik verloor op dat moment de leiderstrui in de Tour Down Under en ik was teleurgesteld. Ik wilde niemand pijn doen, het was een impulsieve actie. Ik wuifde de motard eerst nog weg, maar daarna werd het zwart voor m'n ogen en gooide ik de bidon. Dat was een fout en daar wil ik publiekelijk mijn excuses voor aanbieden aan de motard en de cameraman, de race en de renners.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws