Voorbeschouwing Exact Cross Zonnebeke 2023 | Betsema en Bentveld bij de vrouwen, Kamp bij de mannen Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Exact Cross Zonnebeke 2023 | Betsema en Bentveld bij de vrouwen, Kamp bij de mannen

Voorbeschouwing Exact Cross Zonnebeke 2023 | Betsema en Bentveld bij de vrouwen, Kamp bij de mannen

Waar het merendeel van de wereldtop in het veldrijden momenteel in Spanje vertoeft om te trainen en aansluitend de Wereldbeker van Benidorm te betwisten, staat zaterdag in Zonnebeke de Kasteelcross op het programma. In de Leiderstrui blikt vooruit!

De naam van de Kasteelcross deed het al vermoeden: de cross wordt voor een groot deel verreden in de tuin van een kasteel, het kasteel van Zonnebeke welteverstaan. De vorige editie – in 2020 – was een prooi voor Mathieu van der Poel. Hij rekende destijds af met zijn eeuwige rivaal Wout van Aert. Beide zijn er deze keer niet bij, net als een groot deel van de wereldtop. Bij de vrouwen won in 2020 de Luxemburgse Christine Majerus. Ook zij doet zaterdag niet mee. De renster van SD Worx rijdt dit seizoen geen crossprogramma.

Praktische informatie Exact cross Zonnebeke 2023

  • Zaterdag21 januari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: Exact cross

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Zonnebeke

2021/2022 Afgelast
2020/2021 Afgelast
2019/2020 Mathieu van der Poel / Christine Majerus
2018/2019 Kevin Pauwels / Loes Sels
2017/2018 Wietse Bosmans / Thalita de Jong
2016/2017 Wietse Bosmans / Thalita de Jong
2015/2016 Mathieu van der Poel / Jolien Verschueren
2014/2015 Wout van Aert / -
2013/2014 Sven Nys / -
2012/2013 Tom Meeusen / -

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Zonnebeke 2023

Veel hoogtemeters zullen de crossers zaterdag niet te verduren krijgen in de Kasteelcross van Zonnebeke. De cross – die zich voor het merendeel in de tuin van het kasteel afspeelt – bestaat uit een snel rondje van 2,5 kilometer en is zodoende gemaakt voor de snelheidsduivels onder de crossers.

De ondergrond bestaat voor de helft uit weide en gras, verder kent de veldrit ook bosgrond en verharde passages. Ook is het opletten geblazen voor de balkjes. Deze zijn niet de gebruikelijke, maar twee flinke boomstammen, die in de vorige editie voor wat lelijke valpartijen zorgden.

Voorbeschouwing Exact Cross Zonnebeke 2023 | Betsema en Bentveld bij de vrouwen, Kamp bij de mannen

Weer
De aanwezige crossers kunnen zaterdag rekenen op prima weersomstandigheden. Het blijft droog en de wind is met windkracht 2 lichtjes aanwezig. De temperatuur komt uit op zo’n 4 graden.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Exact cross 2023

Met de cross in Benidorm op zondag hebben er heel weinig grote namen bij de dames zin in een cross zonder klassement op de zaterdag. Toch zien we met Denise Betsema een bekende aan de start. De vrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal is op papier de grote favoriet, samen met ploeggenote en grote belofte Leonie Bentveld. De jonge Nederlandse werd vorig weekend met overmacht Nederlands kampioene in haar leeftijdscategorie. Kan ze het nu Betsema moeilijk maken?

Grote uitdaagster van het Pauwels-blok is de Belgische Marion Norbert-Riberolle. Door materiaalpech liep ze vorig weekend de Belgische titel mis, maar ze zette haar teleurstelling een dag later al om in winst in Otegem. Kan ze ook in Zonnebeke uitpakken?

Favorieten mannen Exact cross Zonnebeke 2023

De organisatie moet het doen zonder de aanwezigheid van Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. Alle drie verblijven in Spanje en rijden zondag de Wereldbeker van Benidorm. Hetzelfde geldt voor Belgisch en Europees kampioen Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Door de afwezigheid van de grote namen moeten we het zoeken bij de mindere goden, zoals Gianni Vermeersch. De ploegmaat van Van der Poel is hedendaags vooral wegrenner en rijdt de cross vooral in dienst van de weg. Dit crossseizoen bivakkeert Vermeersch zo rond de vijftiende plek in de veldritten die hij betwist. Kan de eerste wereldkampioen gravel bij afwezigheid van de wereldtop meestrijden om het podium?

Een andere in de categorie van Vermeersch is Tim Merlier. De Belg was van origine vooral een veldrijder, maar is intussen een sprinter van wereldformaat op de weg. Ook hij pikt jaarlijks zijn crossen mee en reed dit seizoen al naar een vijfde plek in Gullegem en een negende in Herentals, waar Van der Poel en Van Aert ook meededen. Gezien het gebrekkige startveld in Zonnebeke mag verwacht worden van Merlier dat hij meedoet om de winst. Het snelle parcours past hem alvast perfect en met zijn sprint kan hij iedereen kloppen.

Bij de Belgen wordt het verder uitkijken naar mannen zoals Vincent Bastaens, Daan Soete en het jonge talent Lander Loockx. Voor Nederland is alle hoop gevestigd op Ryan Kamp, die na veel fysiek ongemak op weg lijkt naar hoogvorm in de weken dat het er echt om gaat. Kan hij in Zonnebeke verrassen met de zege?

TV Exact cross Zonnebeke 2023

De Kasteelcross van Zonnebeke kunt u zaterdag volgen bij Eurosport en VTM. Waar Eurosport de cross van de mannen vanaf 15.00 uur live uitzendt op Eurosport 1 en Eurosport.com, geldt dat niet helemaal voor de cross van de vrouwen. Vanwege de Australian Open schakelt de sportzender pas op zijn vroegst 14.15 uur in op Eurosport 1. Als u geabonneerd bent kunt u de vrouwencross wel volledig op Eurosport.com zien. De Belgische commerciële zender VTM begint de uitzending om 13.35 uur.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news