[Update] Freeman in beroep tegen straf, zonder steun van Medical Defence Union Wielrennen
Wielrennen

[Update] Freeman in beroep tegen straf, zonder steun van Medical Defence Union

[Update] Freeman in beroep tegen straf, zonder steun van Medical Defence Union

(8 november 2019) Voormalig Sky-dokter Richard Freeman heeft bekend dat hij testosteron heeft besteld voor British Cycling en Team Sky. Dat deed hij dinsdag voor het medisch tribunaal, meldt The Daily Mail. In mei 2011 werden er dertig zakjes van het spul, dat op de dopinglijst staat, geleverd aan de arts.

De langlopende zaak draait om een levering van dertig zakjes met testosteron-gels aan Freeman op het hoofdkantoor van Team Sky en British Cycling in Manchester. Het vermeende motief van Freeman voor het plaatsen van de bestelling was het toedienen aan een atleet om de atletische prestaties te bevorderen.

Freeman bekent nu dat hij, in tegenstelling tot wat hij eerder beweerde, de bestelling heeft geplaatst en aangenomen. Echter ontkent hij dat de dertig zakjes bedoeld waren voor de atleten van Sky en British Cycling, en zal waarschijnlijk later in het proces gaan verklaren dat het voor een staflid was. Eerder in de hele zaak verklaarde een andere bron binnen Sky dat de bestelling was voor een staflid met erectieproblemen. Naar verluidt zou het gaan om voormalig wielrenner, ploegleider en technisch directeur Shane Sutton. Deze ontkende eerder in de zaak dat de bestelling voor hem was.

Ook bekende de dokter dat hij in het proces tot dusver verschillende leugens heeft verteld in de zaak. Zo vertelde hij onder meer dat de bestelling per ongeluk en buiten zijn weten om was geplaatst en hij geen idee had van de herkomst en de inhoud. Het tribunaal zal met de nieuwe en oude verklaringen in beraad gaan en op 20 december een vervolg geven aan het proces. Mocht bewezen worden dat de testosteron voor een atleet was, staat de deur open om het onderzoek naar het vermeende dopinggebruik van Bradley Wiggins voort te zetten.

Update - 9 november 2019 (09:10 uur) - Sky-dokter 'gedwongen testosteron te bestellen voor erectiestoornis'

Er is meer nieuws naar buiten gekomen over het motief van Richard Freeman om testosteronpleisters te bestellen. In het statement van de dokter, in handen van de BBC, geeft hij aan dat hij gedwongen werd door technisch directeur Shane Sutton om de testosteron te bestellen. Dit om het erectieprobleem van Sutton op te lossen. De zaak is nog niet klaar, want de aanklager van dienst, Simon Jackson, vermoedt dat de hele zaak een gevolg is van een langer lopend conflict tussen Freeman en Sutton. Sutton zou Freeman als kop van jut gebruiken.

Update II - 12 november 2019 (17:08 uur) - Spanningen lopen hoog op tijdens medisch tribunaal

Mary O'Rourke, de advocate van Richard Freeman, heeft harde woorden gesproken over Shane Sutton. Ze noemde de voormalig hoofdcoach van Team Sky een 'doper' en een 'leugenaar' tijdens een medisch tribunaal rond de zaak, zo bericht de BBC. Sutton moet zijn bewijs nog aanleveren, maar verwerpt deze aantijgingen. Volgens Twitterbronnen zou hij tegen O'Rourke hebben verteld dat ze de verkeerde persoon aan het verdedigen is. Hij noemde haar daarbij een bully: 'Je noemt me een dopinggebruiker, maar je kent me niet eens. Mijn zoon van twaalf leest de troep die je schrijft. Jij pest mijn kinderen hiermee.'

O'Rourke vertelt daaropvolgend dat Sutton een aantal erg vijandige berichten heeft verstuurd aan het adres van Freeman. Ze leest er één voor: 'Wees voorzichtig met wat je zegt. Ik kan je meenemen in je val. Jij zal niet de enige persoon zijn die ik pijn kan doen.' Volgens de advocate is er een getuige bijgekomen die kan vertellen dat hij de testosteron in de koelkast van Sutton heeft gezien. Ook beweert die persoon te hebben gezien dat hij het thuis bij hem injecteerde eind jaren 90.

Sutton reageert hierop: 'Lachwekkend vind ik het. Vertel aan de dokter dat hij zich moet vermannen en me in mijn gezicht moet aankijken. Vertel me in mijn gezicht dat ik het besteld heb. Hij weet dat ik dat niet gedaan heb. Ik heb geen enkele reden om te liegen. Ik zal je aanklagen voor smaad, want je hebt geen enkel bewijs.' Volgens de Brit is de 'getuige' van kamp Freeman zijn ex-ploeggenoot Rowley Regis. Hij zou volgens hem revanche willen, omdat hij door Sutton beledigd werd na de scheiding van Regis. O'Rourke stelt daarop dat de naam van de getuige onjuist is.

Update III - 21 november 2019 (14.00 uur): Freeman downloadde testosteron-artikelen

Richard Freeman is woensdag geconfronteerd met nieuw bewijs in de testosteron-zaak tegen hem. De voormalig Sky-arts zou volgens de laatste berichten in 2011 academische documenten hebben gedownload waarin het effect van testosteron staat uitgelegd. Ook zou hij papieren hebben gedownload met daarin uitleg over het middel Viagra. De downloads vonden plaats, een maand voordat Freeman de dertig zakjes met testosteron-gel bestelde.

David Cowan werd woensdag als anti-dopingexpert opgeroepen in de rechtbank. Hij werkte in het verleden onder meer voor het WADA. 'De downloads laten zien dat er veel interesse was in de concentratie testosteron bij renners', aldus Cowan. Mary O'Rourke, de advocaat van Freeman, heeft twijfels geplaatst bij de capaciteiten van Cowan als expert. Volgens O'Rourke deed Freeman onderzoek naar testosteron omdat het een verboden middel was, waar hij simpelweg meer van wilde weten.

Update IV - 17 december 2019 (09.27 uur): Zaak-Freeman uitgesteld wegens medische redenen

Het tribunaal rondom voormalig Sky-arts Richard Freeman is uitgesteld tot 2020. Dat meldt de BBC. Aanvankelijk zou de zaak aanstaande vrijdag voortgezet worden, maar wegens medische redenen is dat niet mogelijk. Freeman, die een bipolaire stoornis en suïcidale gedachten heeft, zou deze week psychisch compleet zijn ingestort en bij een psychiater lopen. ‘Ik ga geen risico nemen met zijn gezondheid’, zegt Freemans advocate Mary O’Rourke. Wanneer de zaak verder gaat is onbekend.

Update V - 12 maart 2021 (11.00 uur): Freeman schuldig bevonden; INEOS reageert

Het heeft even geduurd, maar er is dan eindelijk een uitspraak in de zaak rond Richard Freeman. De Britse dokter is schuldig bevonden voor het bestellen van testosteron in mei van 2011. Hij was destijds werkzaam bij Team Sky en de Britse wielerbond. De testosteron zou in die periode zijn toegediend bij een renner, die tot dusverre altijd anoniem is gebleven.

Freeman werkte tussen 2009 en 2017 voor Team Sky en British Cycling. De rechter zei letterlijk: 'Het tribunaal acht bewezen dat u, Dr Freeman, de order heeft geplaatst en heeft ontvangen, wetende of geloofde dat deze aan een atleet zou worden toegediend om de atletische prestaties te verbeteren. Het motief voor uw actie was om de boel te verdoezelen', zo citeert The Guardian.

INEOS Grenadiers heeft ondertussen ook gereageerd op de uitspraak tegen de voormalige dokter van de ploeg. 'We geloven niet dat één van onze renners ooit naar verboden middelen heeft gegrepen. Er is tot nu toe ook nog geen bewijs geleverd, alhoewel Freeman zich overduidelijk niet aan de ethische maatstaven heeft gehouden.'

Update VI - 19 maart 2021 (16.05 uur): Freeman hoort flinke straf

Richard Freeman mag nooit meer als dokter fungeren, zo luidde de uitspraak van het medisch tribunaal vrijdag. Het Algemeen Dagblad meldt dat Freeman uit het medische register is geschrapt, waarmee hij dus nooit meer aan de bak zal komen als arts. De Brit werd een week eerder al schuldig bevonden aan het bestellen en ontvangen van testosteron. Hij was destijds werkzaam bij Team Sky en de Britse wielerbond. 'Het tribunaal heeft daarom bepaald dat wissen uit het medisch register de enige sanctie is die voldoende is om patiënten te beschermen, het vertrouwen van het publiek in de wielersport te behouden en een duidelijke boodschap te sturen aan Freeman, die niet het gedrag heeft vertoond van een geregistreerde arts', aldus het medisch tribunaal.

Update VII - 23 april 2021 (09.00 uur): Freeman in beroep tegen uitspraak

Richard Freeman gaat in beroep tegen de uitspraak van het medisch tribunaal. De Britse wielerdokter hoopt zo dat één uitspraak - waarbij Freeman uit het medisch register wordt geschrapt - teniet kan worden gedaan. Dat meldt Cyclingnews. Freeman werd schuldig bevonden voor het bestellen en ontvangen van testosteron in 2011, toen hij werkzaam was bij Team Sky en British Cycling. Volgens de berichten dient het beroep pas tegen het einde van 2021.

Freeman staat er financieel wel alleen voor. De zogenaamde Medical Defence Union trekt zijn handen af van de zaak en betaalt niet langer voor de verdediging van de Brit. Advocate Mary O'Rourke - die Freeman de afgelopen maanden altijd bijstond - vervolgt haar taak wel, maar doet dat op een no-win no-fee-basis. Naar verluidt denkt Freeman een zaak te hebben, omdat er bewijsstukken zijn geleverd, die discutabel zouden zijn.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news