Update II | Vroegtijdig einde van wielerploeg Tietema dreigt, uitspraak rechter op 9 februari Wielrennen
Wielrennen

Update II | Vroegtijdig einde van wielerploeg Tietema dreigt, uitspraak rechter op 9 februari

Update II | Vroegtijdig einde van wielerploeg Tietema dreigt, uitspraak rechter op 9 februari

(20 januari 2023) 'Voormalig' sponsor Bingoal sleept Bas Tietema voor de rechter. De wielrenner en YouTuber, die in 2022 uitkwam voor de Bingoal Pauwels Sauces WB-ploeg, pleegt volgens de firma contractbreuk door met een nieuwe geldschieter in zee te gaan. Tietema heeft zijn eigen wielerploeg opgericht op het continentale niveau.

De populaire YouTuber Tietema is dit project aangegaan met Unibet als hoofdsponsor, nota bene een concurrent van zijn voormalige sponsor. Het AD meldt nu dat er een rechtszaak aanstaande is, op 26 januari in Zwolle. De krant schrijft dat de inzet hoog lijkt. Bingoal wil terug als hoofdsponsor pronken bij de renner en zijn films. 'Bingoal betreurt dat het zover heeft moeten komen. We hebben geprobeerd er onderling uit te komen, maar dat is niet gelukt. Dan rest ons alleen deze weg nog', aldus de advocaat van het bedrijf mr. Etiënne van Namen.

Als de samenwerking niet wordt voortgezet, wil de firma een flinke schadevergoeding. Van Namen meldt dat de eisen flink zijn, maar noemt geen bedragen. 'Het zijn inkomsten die mijn cliënt is misgelopen of nog gaat mislopen als de samenwerking niet verder gaat. Afspraak is afspraak, dat is heel simpel voor ons.' Momenteel verblijft de ploeg van de Zwollenaar in Spanje om zich voor te bereiden op het nieuwe wielerseizoen.

Tietema heeft er echter vertrouwen in dat er weinig aan de hand is. De woordvoerder en teammanager van de TDT-Unibet, Wim Geraats, stelt dat er een meningsverschil is. 'We hebben een verschil van mening met onze vorige sponsor. Wij denken dat we netjes hebben gehandeld en hebben ons goed voorbereid op het kort geding. We gaan er vol goede moed naar toe. Maar we willen ons vooral focussen op het trainingskamp in Spanje, waar onze renners nu zijn. We betreuren wel dat dit in de openbaarheid moet worden beslecht.'

Update - 26 januari 2023 (11.10 uur): 'Bingoal eist twee miljoen euro van Tietema bij contractbreuk'

Bingoal eist volgens het magazine Quote twee miljoen euro schadevergoeding als Bas Tietema bij zijn beslissing blijft om het gokbedrijf de rug toe te keren. Het Belgische bedrijf stelt dat Tietema contractbreuk heeft gepleegd door met Unibet in zee te gaan voor zijn nieuwe wielerploeg. Bingoal eist dat de samenwerking met Unibet wordt stopgezet en Tietema terugkeert bij Bingoal. De rekening is anders hoog.

De rechtszaak tussen Tietema en World Football Association (het moederbedrijf van Bingoal) dient op donderdagmiddag. Volgens het gokbedrijf had Tietema zijn Youtube-project Tour de Tietema en zijn rentree in het wielerpeloton nooit kunnen bewerkstelligen. En Bingoal claimt dat er nog een eenjarig contract is. Een flinke zaak, met twee miljoen euro als inzet. Bingoal strijkt overigens over het hart en verwacht slechts een slordige 350.000 euro als eerste betaling, mocht Tietema niet terugkeren en de zaak verliezen.

Update II - 27 januari 2023 (09.25 uur): Uitspraak rechter op 9 februari

De kersverse wielerploeg van Bas Tietema en zijn vrienden van Tour de Tietema staat op omvallen als de rechter meegaat in de eis van Bingoal tegen Tietema en consorten. De Telegraaf schrijft dat mede-oprichter Josse Wester donderdag in de rechtszaal in het kort geding sprak over een budget van 4,4 miljoen voor de wielerploeg, die nu dus wordt gesponsord door Unibet. Bingoal heeft 2 miljoen euro geëist als schadevergoeding, mocht Tietema niet terugkeren bij het Belgische gokbedrijf.

Bingoal-advocaat Etienne van Manen stelt logischerwijs dat zijn cliënt een zaak heeft. 'De lijn van video’s die gemaakt werden met Bingoal wordt een op een voortgezet alleen met een andere naam op het shirt. Kamp-Tietema claimt dat de samenwerking met Bingoal niet meer rechtsgeldig was en dat er om die reden maandenlang is gesproken over het opzetten van een wielerploeg, onder de naam van Bingoal. Die onderhandelingen liepen stuk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws