Update III | Rickaert succesvol geopereerd aan beknelde liesslagader Wielrennen
Wielrennen

Update III | Rickaert succesvol geopereerd aan beknelde liesslagader

Update III | Rickaert succesvol geopereerd aan beknelde liesslagader

(5 april 2022) Alpecin-Fenix zal het de rest van het klassieke voorjaar moeten stellen zonder Jonas Rickaert. Op sociale media deelde de Belgische coureur dat hij de komende tijd niet in actie kan komen. Hij moet eerst meer onderzoeken aan zijn been ondergaan voordat hij opnieuw kan koersen in wedstrijdverband.

In een bericht op Facebook schrijf Rickaert dat hij sinds Parijs-Nice kampt met 'een slapend gevoel' in zijn been. De renner startte sindsdien nog wel in de Minerva Classic Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem, maar ontbrak afgelopen weekend in de Ronde van Vlaanderen. In die wedstrijd had hij juist een belangrijke rol kunnen vervullen voor Mathieu van der Poel, die de wedstrijd ook zonder zijn ploeggenoot wist te winnen.

'Na heel wat onderzoeken en scans is er nog steeds geen echte oorzaak gevonden', laat Rickaert weten. Hij schrijft dit voorjaar niet meer in actie te komen: 'Daarom heb ik in samenspraak met de ploeg besloten om eerst verdere onderzoeken te ondergaan en mij te focussen op de rest van het seizoen. Ik houd jullie op de hoogte wanneer ik opnieuw van start kan gaan.'

Update - 28 april 2022 (20.05 uur): Oorzaak gevonden na CT-scan

Alpecin-Fenix, de ploeg van Jonas Rickaert, is met een update naar buiten gekomen over de toestand van de Belg. De Belgische formatie schrijft dat uit een CT-scan is gebleken dat Rickaert kampt met een 'knik in een slagader bij het buigen van de heup.' Hij is nu doorverwezen naar een Nederlandse vaatchirurg voor een nieuwe opinie.

Rickaerts miste de belangrijkste voorjaarsklassiekers door een 'slapend gevoel' in zijn been. De renner van Alpecin-Fenix is een belangrijke pion voor de ploeg, zowel in de voorjaarsklassiekers als in de sprinttrein van Tim Merlier of Jasper Philipsen. Hoe lang Rickaert nog buiten strijd is, is nog niet bekend.

Update II - 3 juni 2022 (08.30 uur): Rickaert mist mogelijk rest van het seizoen.

Jonas Rickaert komt mogelijk niet meer in actie dit seizoen. Bij de 28-jarige Belg is een beknelde liesslagader geconstateerd en daarvoor wordt hij eind juni geopereerd. 'Daarna wacht mij een lange revalidatie.'

'Na veel onderzoeken in het ziekenhuis konden ze zien dat er een knik in mijn slagader zit. Daarom krijg ik altijd een raar gevoel in mijn linkerbeen. Een operatie is niet te vermijden', zo schrijft Rickaert op zijn social media-pagina's. 'Dit jaar kom ik wellicht niet meer in actie, maar ik ga hard werken om sterker terug te komen.'

Rickaert is bij Alpecin-Fenix een belangrijke pion. Hij stond vorig jaar Mathieu van der Poel bij in de voorjaarsklassiekers en in zijn zo succesvolle Tour de France. Dit jaar reed hij nog wel de UAE Tour uit, maar stopte hij vroegtijdig in Parijs-Nice. Rickaert reed nog de Minerva Classic Brugge-De Panne, maar haalde ook de finish van Gent-Wevelgem niet. Had was meteen zijn laatste koers van dit jaar.

Een beknelde liesslagader is inmiddels een bekend fenomeen in het peloton. Een euvel ook dat verschillend kan uitwerken. Antwan Tolhoek kwam er recent nog snel en sterk van terug, maar Bob Jungels en Sam Oomen hadden lang nodig om een diagnose te stellen en terug te keren op hun oude niveau. In het verleden werden ook Annemiek van Vleuten, Laurens ten Dam en Fabio Aru eraan geopereerd.

Update III - 23 juni 2022 (20.40 uur): Rickaert succesvol geopereerd

Positief nieuws vanuit het kamp van Alpecin-Fenix: de ploeg meldt via Twitter dat Jonas Rickaert succesvol is geopereerd aan een beknelde liesslagader. Rickaert wacht nu een lange revalidatie. De komende vijf weken mag hij alvast alleen maar rusten.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws