[Update] Ronde van Polen gebruikt veelbesproken aankomstplaats voor tijdrit Wielrennen
Wielrennen

[Update] Ronde van Polen gebruikt veelbesproken aankomstplaats voor tijdrit

[Update] Ronde van Polen gebruikt veelbesproken aankomstplaats voor tijdrit

(14 november 2020) Naar verluidt keert Katowice terug in het parcours van de Ronde van Polen van 2021. De organisatie van de wedstrijd kon echter nog geen details delen over het specifieke parcours, daar ze nog verschillende scenario's in overweging nemen.

Half augustus werd de Ronde van Polen wereldnieuws toen bij de sprint in Katowice Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen en anderen naar ten val kwamen. Er was veel te doen om de aankomstplek van de sprint, aangezien prominenten wezen op gevaarlijke omstandigheden. De finishstraat in de Poolse stad liep naar beneden, waardoor de renners hoge snelheden konden behalen. Ook was er veel kritiek op de manier hoe de organisatie de hekken langs het parcours had neergezet.

Czeslaw Lang, koersdirecteur, bevestigt tegenover CyclingNews dat Katowice volgend jaar 'gewoon' terugkeert in het parcours. Al is het op dit moment niet duidelijk op welke manier dat het geval zal zijn. 'We nemen op dit moment verschillende scenario's in overweging', geeft hij aan. Zijn woorden worden bevestigd door een woordvoerder van Katowice: 'We praten met lokale autoriteiten, maar op dit moment is het voorbarig om al te praten over het parcours van volgend jaar. Op dit moment is er geen specifieke informatie over de aankomstplek van 2021.'

Wel is het duidelijk dat Lang niet de hand in eigen boezem wil steken als het gaat om de valpartij. 'De UCI heeft er over beslist dat het de fout van de renner (Groenewegen, red.) was', geeft hij aan. De internationale wielerbond schorste naar aanleiding van het incident de Nederlander voor negen maanden. Groenewegen gaf zelf ook aan dat hij een fout had gemaakt. Momenteel ligt het incident ook nog bij de openbaar aanklager in Katowice, waar het onderzocht wordt. Dat onderzoek duurt nog sowieso tot en met 6 februari 2021, zo geeft het wielermedium aan. Leden van de jury worden op dit moment gehoord als getuige in de zaak. 'We bekijken of deze etappe georganiseerd is volgens de regels', gaf een woordvoerder daarvan aan.

Update - 3 maart 2021 (16.25 uur): Tijdrit in Katowice, massasprint verdwijnt

Katowice zal in de Ronde van Polen geen aankomst zijn in een sprint in lijn, zo meldt de UCI. De veelbesproken finishplaats zal wel dienen als plaats voor een individuele tijdrit. Er was de afgelopen maanden nog eens extra veel kritiek op de organisatie, die al jarenlang een sprint heuvelaf in de Ronde van Polen stopte. Het ging in 2020 gruwelijk mis in Katowice, waarbij Dylan Groenewegen zijn landgenoot Fabio Jakobsen de hekken in reed. Jakobsen is nog altijd niet hersteld van zijn verwondingen, Groenewegen is nog maanden geschorst.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws