Update | 'Super-WK 2023': Tijdrit mannen vindt plaats na wegwedstrijd, vrouwen rijden week later Wielrennen
Wielrennen

Update | 'Super-WK 2023': Tijdrit mannen vindt plaats na wegwedstrijd, vrouwen rijden week later

Update | 'Super-WK 2023': Tijdrit mannen vindt plaats na wegwedstrijd, vrouwen rijden week later

( 2 februari 2022) De UCI heeft woensdag op een persconferentie de eerste informatie over het WK wielrennen van 2023 in Glasgow, Schotland, uit de doeken gedaan. Het is het eerste zogenaamde ‘Super-WK’, waarbij disciplines als wegwielrennen, BMX, mountainbike en baanwielrennen in dezelfde periode zullen worden verreden. Dit zal tussen de Tour de France en Vuelta a España zijn, gaf voorzitter Davide Lappartient aan.

Lappartient kijkt uit naar het evenement. 'Het is onze missie om alle wielrenners en wielrensters samen te brengen voor dit evenement. We willen iedereen bedanken, maar in het speciaal de mensen in Glasgow, voor de steun voor dit evenement. Het brengt de gehele wielerfamilie voor de eerste keer bij elkaar.' In totaal komen er 2600 atleten uit 120 landen naar Schotland, voor dertien wielerevenementen.

In 2018 was Glasgow ook al gastheer van een groot evenement, het EK wielrennen. Destijds wist Matteo Trentin de Europese trui te behalen door Mathieu van der Poel en Wout van Aert af te troeven in een thriller van een sprint. Bij de vrouwen rekende Marta Bastianelli af met Marianne Vos, om het Italiaanse feestje compleet te maken.

WK-wedstrijden worden door heel Schotland verreden

De organisatie kon op vraag van In de Leiderstrui nog geen verdere informatie vrijgeven over de verschillende parcoursen van de disciplines, maar gaf wel aan dat er niet alleen in Glasgow, maar in heel Schotland gekoerst zal worden. De finish van de wegwedstrijden zal wel in Glasgow zijn, maar er zijn in ieder geval verschillen ten opzichte van het EK-parcours in 2018. De komende weken worden er meer details naar buiten gebracht, laat de organisatie weten met een grote glimlach op het gezicht.

Het is het idee dat een 'Super-WK' zoals dat van Glasgow vanaf 2023 elke vier jaar gehouden zal worden, telkens één jaar voor de Olympische Zomerspelen. Het Super-WK van 2023 zal in augustus verreden worden in plaats van september; tussen de Tour en de Vuelta in van 3 tot 13 augustus. 'Het heeft tot discussies geleid, maar uiteindelijk is iedereen het eens met deze beslissing', gaf Lappartient mee.

In 2022 wordt het WK gehouden in het Australische Wollongong, een plaats vlak boven Sydney in de staat New South Wales. In 2024 is het Zwitserse Zürich aan de beurt, gevolgd door het Afrikaanse Rwanda in 2025.

Update - Donderdag 8 september (11.27): Tijdrit mannen vindt plaats na wegwedstrijd, vrouwen rijden week later

De UCI heeft in een persbericht de precieze data wat betreft het 'Super-WK' uit de doeken gedaan. Opvallend daarbij is dat voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap wielrennen de elite dames hun wegwedstrijd op een latere datum zullen rijden dan de heren elite. De wedstrijd van de mannen vindt plaats op zaterdag 5 augustus, terwijl de vrouwen op zondag dertien augustus aan de beurt zijn. De keuze voor deze data is ingegeven door de Tour de France en de Tour de France Femmes, die beiden in juli worden verreden.

Ook opvallend is dat de tijdrit van de mannen op vrijdag 11 augustus en dus ná de wegrit gepland staat. De tijdrit van de vrouwen vindt plaats op donderdag 10 augustus. Verder zijn ook de data van de andere wielerdisciplines vrijgegeven. Zo vinden de mountainbike-wedstrijden plaats van 8-12 augustus. Het baanwielrennen start op 3 augustus, de openingsdag van het 'Super-WK', en gaat door tot en met woensdag 9 augustus.

Update | 'Super-WK 2023': Tijdrit mannen vindt plaats na wegwedstrijd, vrouwen rijden week later
Het schema van het 'Super-WK'

David Lappartient, voorzitter van de UCI, is alvast enthousiast over het hele gebeuren. 'Glasgow en heel Schotland schrijven sportgeschiedenis door voor het eerst dit multidisciplinaire wielerevenement te organiseren. Dit was één van mijn ideeën toen ik in 2017 voor het eerst werd gekozen tot voorzitter van de UCI. Die visie wordt nu werkelijkheid en de eerste editie krijgt echt vorm. De onthulling van het schema stelt ons in staat om te visualiseren wat ons te wachten staat tijdens deze 11 dagen non-stop fietsactie.'

'De Elite-wegrace voor mannen vindt plaats in het adembenemende landschap van centraal Schotland, terwijl de Chris Hoy Velodrome in Glasgow elke dag het baanwielrennen zal organiseren. Fans zullen getuige kunnen zijn van de snelle en opwindende mountainbike-downhill-wedstrijden tegen de majestueuze achtergrond van de Nevis Range', zo staat nog te lezen in het persbericht van de UCI.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws