Update  | Tragisch overlijden van wieler-amateur blijkt om voormalig Spaans kampioen baanwielrennen te gaan Wielrennen
Wielrennen

Update | Tragisch overlijden van wieler-amateur blijkt om voormalig Spaans kampioen baanwielrennen te gaan

Update  | Tragisch overlijden van wieler-amateur blijkt om voormalig Spaans kampioen baanwielrennen te gaan

Zaterdagmiddag kwam het vreselijke nieuws binnen dat er een amateur-wielrenner gestorven was tijdens de vierde etappe van de Ronde van Valencia. Achteraf blijkt het om een voormalige wielrenner te gaan, die er weliswaar nooit in slaagde om prof te worden: de 57-jarige Guillem Ramis. Dat bevestigde de Spaanse politie.

Bij de jeugdcategorieën won hij wel een rit in de Vuelta a Orense en op de baan drie keer Spaans elitekampioen bij de ploegenachtervolging. In Valencia was hij tegenwoordig buschauffeur bij de Illes-Balears-Arabay-ploeg, die de Spaanse rittenkoers kleurde met talloze aanvallen. Met Alex Molenaar zit er ook een Nederlander in het team.

Lees verder onder de tweet.

Het nieuws dat er een wielrenner stierf (volgens Marca door een hartaanval), kwam pas tijdens de etappe door. Op dat moment hadden we al een kopgroep van zeven, met James Whelan, Sam Oomen, Mikel Bizkarra, Jokin Murguiadaly, Alex Molenaar, Pelayo Sanchez en Manuele Tarozzi aan boord. Zij kregen na dertig kilometer koers wat ruimte en samen hesen ze zich over Benimantell, Confrides, Alto de la Cabaña en Tollos.

BORA-hansgrohe en Bahrain Victorious hielden de kopgroep strak, omdat zij met Aleksandr Vlasov en Santiago Buitrago een kandidaat hadden voor dag- en eindwinst. In het laatste koers-uur kwam dan het moment dat de organisatie ingreep: de dood van een wieler-amateur in finishplaats Vall d'Ebo zorgde ervoor dat de finish op de laatste klim van de dag werd gelegd, de Alto del Miserat van 5,7 kilometer aan 9,3 procent. Plots was er zodoende nog twintig kilometer te rijden, met anderhalve minuut voorsprong voor Oomen en consorten.

Lees verder onder het statement

Tempo verhoogd, McNulty rijdt solo weg

Aan de voet van de slotklim was het tempo zo omhoog gegaan, dat er nog slechts vijftien seconden over waren. Movistar maakte als eerste het tempo, wat meteen ten koste ging van klassementsleider Tonelli. Die had op dag één met ritwinst een dikke minuut voorsprong vergaard in het klassement, maar moest vechten om de gele trui te behouden. Helemaal toen McNulty, Vlasov, Buitrago en Welay Hagos Berhe nog eens gas gaven vooraan. Berhe kon het tempo al gauw niet volgen, waarmee we drie leiders overhielden.

Op de steilste stroken van de Alto del Miserat was het uiteindelijk McNulty die de beste benen had. Hij reed weg bij Vlasov en Buitrago, die de schade op de top wel beperkten tot acht seconden. Het was genoeg voor McNulty om naast de ritzege ook de leiderstrui over te nemen van Tonelli, die hard had gevochten, maar een paar seconden tekortkwam om het geel te behouden.

Door de gebeurtenissen bij de finish werden er geen huldigingen georganiseerd, die worden zondagochtend voor de start van de laatste etappe alsnog gedaan. De organisatie liet na de finish in een statement verder weten dat de overleden persoon in elkaar zakte bij de finish en ter plekke werd geholpen. Ook in de helikopter richting het ziekenhuis werd alles gedaan wat er mogelijk was, maar dat bleek jammer genoeg onvoldoende.

Uitslag etappe 4 Ronde van Valencia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws