[Update] UCI wijkt niet in kwestie-Van Schip: 'Ontwerp werd afgekeurd' Wielrennen
Wielrennen

[Update] UCI wijkt niet in kwestie-Van Schip: 'Ontwerp werd afgekeurd'

[Update] UCI wijkt niet in kwestie-Van Schip: 'Ontwerp werd afgekeurd'

(12 juni 2021) Jan-Willem van Schip zal zaterdag niet meer van start gaan in de Baloise Belgium Tour. De Nederlandse hardrijder startte vrijdag met een nieuw stuur, waar de UCI minder van gediend was.

De voor BEAT Cycling uitkomende Van Schip ging van start met de 'Aero Breakaway Bar', een stuur dat meer ondersteuning biedt aan de onderarm. Met dit stuur was Van Schip de gehele dag aanwezig in de ontsnapping, maar 's avonds kreeg hij het bericht dat de UCI hem uit koers zou nemen. Nochtans was hij te spreken over zijn dag in de ontsnapping.

Teammanager Geert Broekhuizen stelt dat de diskwalificatie onterecht is. 'We begrijpen dit niet. Sinds de lancering van het stuur hebben we overleg erover met de UCI. Op geen enkel moment heeft men ons te kennen gegeven dat het stuur niet toegelaten zou zijn en vrijdagochtend bij de start kregen we ook nog het licht op groen, zonder dat er enig voorbehoud gemaakt werd.'

Er was een klacht tot de UCI gekomen, maar onduidelijk was van wie. Wel deelde de Ier Ryan Mullen van Trek-Segafredo op Twitter een post waarin hij kritiek uitte op Van Schip én de UCI: 'Dat je dit stuur mag gebruiken in een peloton van 150 renners...'

Update - 13 juni 2021 (08.20 uur): UCI reageert op uitsluiting Van Schip

De UCI heeft in een officieel statement gereageerd op de uitsluiting van Jan-Willem van Schip in de Baloise Belgium Tour. De wereldwielerbond stelt dat de materiaalcommissie het gebruik van het bewuste stuur wel degelijk tot nadere informatie had verboden, omdat het in strijd zou zijn met artikel 2.2.025 van het UCI-reglement. Deze regel verbiedt het renners om, behalve in tijdritten, op een dergelijke manier de armen als steun op het stuur te gebruiken. Deze regel ging per 1 april in.

'In maart hebben alle UCI-ploegen een presentatie en uitleg gezien met daarin de veiligheidsmaatregelen', schrijft de bond. 'Daarin werd ook artikel 2.2.025 aangehaald, met visuele voorbeelden van verboden posities.' De UCI voelt zich daardoor in haar standpunt gesteund en laat weten na de beslissing van de Technische Commissie geen contact met BEAT Cycling meer gehad te hebben over het stuur tot etappe 3 van de Baloise Belgium Tour.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws