Update V | Duitse vrachtwagenchauffeur kan eerste hoorzitting in zaak Rebellin na beroerte niet bijwonen Wielrennen
Wielrennen

Update V | Duitse vrachtwagenchauffeur kan eerste hoorzitting in zaak Rebellin na beroerte niet bijwonen

Update V | Duitse vrachtwagenchauffeur kan eerste hoorzitting in zaak Rebellin na beroerte niet bijwonen

(18 juni 2023) De vrachtwagenchauffeur die ervan werd verdacht dat hij Davide Rebellin doodreed, is ruim zeven maanden na de fatale gebeurtenis gearresteerd. Volgens onder meer de NOS gaf 62-jarige Duitser zichzelf aan bij de politie in Steinfurt, een stad net over de grens bij Enschede.

We nemen een duik in de 'geschiedenis': Rebellin, op de dag van de gitzwarte gebeurtenis 51 jaar oud en nog altijd fulltime wielerprof, wordt op 30 november 2022 door een vrachtwagen aangereden op training in de gemeente Montebello Vicentino en is op slag dood. 'De vrachtwagen, met Duits kenteken, wilde op de rotonde een zijstraat inslaan die leidt naar het restaurant-hotel La Padana, zeer populair bij vrachtwagenchauffeurs om te lunchen. Na een halve rotonde kwam Rebellin op zijn gravelbike aanfietsen om zijn weg richting de regionale weg 11 voort te zetten en in een oogwenk was alles voorbij: een onhandig manoeuvre of de dode hoek van de vrachtwagen zorgde ervoor dat de wielerkampioen geen kans maakte', was destijds de omschrijving van het accident.

Niet lang na het ongeval lieten diverse bewakingsbeelden zien dat de trucker slechts luttele seconden uit zijn cabine was gekomen om te kijken naar de ernst van de schade. Daarop reed de verantwoordelijke chauffeur dus door, waarna hij hoopte uit de greep van de autoriteiten te blijven. Een dag later werd hij echter al gevonden in Duitsland, waar hij echter niet gearresteerd werd. Dat stond de Duitse wet niet toe. Daar kun je namelijk niet worden vervolgd voor een dergelijke aanrijding.

In de loop der maanden werden diverse details omtrent de hoofdverdachte gepubliceerd. Zo zou hij geen onbekende zijn bij de politie, daar hij in het verleden al eens zijn rijbewijs moest inleveren na te hebben gereden onder invloed in Chieti, in 2014. In 2001 werd een straf nog vernietigd door de rechtbank, nadat de man een stoplicht had genegeerd na een ongeval met andere mensen.

Na een lange periode van stilte en onzekerheid, zou de man zich op donderdag 15 juni uiteindelijk hebben gemeld bij de politie. Momenteel zit hij in de cel in Münster, maar de kans bestaat dat hij wordt overgeleverd aan Italië, waar hij mogelijk wordt vervolgd voor onopzettelijke doodslag en het niet verlenen van bijstand aan een persoon in nood.

Update - 20 juni 2023 (17.30 uur): Aangehouden chauffeur onder voorwaarden (tijdelijk) vrijgelaten

Na vier dagen te hebben vastgezeten in de gevangenis van Münster is Wolfgang R. weer vrijgelaten, zo meldt Tuttobiciweb. Dinsdagmiddag 20 juni mocht hij de gevangenis (voorlopig) verlaten. 'De rechter heeft het Europees aanhoudingsbevel opgeschort in afwachting van een definitieve uitspraak over de zaak', bevestigde zijn advocaat. De trucker werd vrijgelaten met de verplichting om zich elke vrijdag bij de politie te melden. Bovendien zou R. hebben uitgesproken dat hij niet aan het oordeel van de Italiaanse justitie gaat proberen te ontkomen, waarmee hij zich dus niet als een vrij burger mag gaan wanen. Alles komt nu in handen van de Duitse rechter, die zich over de zaak zal moeten uitspreken. Het is nog even afwachten of de verdachte dus inderdaad uitgeleverd gaat worden aan Italië.

Update II - 25 augustus 2023 (18.17 uur): Italiaanse politie arresteert Duitse vrachtwagenchauffeur

Bijna negen maanden na het dodelijke ongeval heeft de Italiaanse politie een Duitse vrachtwagenchauffeur gearresteerd. De man is overgebracht naar een gevangenis in Vincenza. Hij wordt ervan verdacht de Italiaan te hebben aangereden en zou hem daarna ook geen hulp hebben geboden. Dat meldt het ANP. De verdachte chauffeur werd aangehouden nadat hij via de Brennerpas Italië was binnengereden.

Update III - 1 november 2023 (11.47 uur): Advocaat Duitse vrachtwagenchauffeur eist halvering straf, familie Rebellin wuift deal weg

Bijna een jaar geleden na het dodelijk ongeval van Davide Rebellin heeft de advocaat van de Duitse vrachtwagenchauffeur Wolfgang Rieke een halvering van de straf geëist, zo meldt het doorgaans goed ingelichte CyclingNews. In ruil daarvoor zou Rieke een schuldbekentenis afleggen en een schadevergoeding betalen aan de familie Rebellin. De familie van de Italiaanse wielerlegende keerde zich volledig tegen het pleidooi van de verdediging, omdat de vrachtwagenchauffeur niet aan zijn proefstuk toe is (zie hierboven).

Update IIII - 20 februari 2024: familie Rebellin krijgt schadevergoeding, chauffeur treft schikking

De kous in de zaak omtrent de dood van Davide Rebellin lijkt bijna af. De chauffeur van de vrachtwagen waardoor de Italiaanse coureur werd getroffen, heeft een schikking getroffen, zo meldt Cyclingnews. Wolfgang Rieke betuigde daarnaast spijt van zijn actie: 'Het is een enorme tragedie, ik zal mijn straf aanvaarden.' Hiermee opende Rieke zich voor het eerst. Hij zal een straf van drie jaar en elf maanden moeten uitzitten die vastgelegd is in de schikking. Dat is meer dan de eerder door de Duitser voorgestelde straf. Nu lijkt hij dan toch te zwichten. De familie van Rebellin zou inmiddels een schadevergoeding van 825.000 euro hebben ontvangen. De rechter doet op 11 maart een definitieve uitspraak.

Update IV - 11 maart 2024: Rechter wijst schikkingsvoorstel van vrachtwagenchauffeur af

De rechter van de rechtbank van Vicenza heeft het schikkingsvoorstel afgewezen dat Wolfgang Rieke drie weken geleden had ingediend, zo melden verschillende Italiaanse media maandagmiddag. Daarom zal de zaak op 27 mei voorkomen. Tot dan toe moet de Duitser in zijn huisarrest blijven in een appartement in Treviso.

Update V - 27 mei 2024: Vrachtwagenchauffeur kan eerste zitting in Vicenza na beroerte niet bijwonen

Op maandag 27 mei stond in het Italiaanse Vicenza de eerste hoorzitting in het proces tegen de Duitse vrachtwagenchauffeur Wolfgang Rieke op het programma. De Duitser zou normaal gezien persoonlijk aanwezig zijn op zijn proces, maar kreeg zondag een beroerte en stuurde dus zijn kant, zo meldt het Spaanse Marca. Rieke ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis van Ca'Foncello (in het noorden van Treviso, nvdr.) en zijn juridische adviseurs dienden dan ook een verzoek in om het proces uit te stellen.

0 claps
0 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news