Update | Welsford gedeclasseerd voor rol bij val Duinkerke, De Kleijn ritwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Update | Welsford gedeclasseerd voor rol bij val Duinkerke, De Kleijn ritwinnaar

Update | Welsford gedeclasseerd voor rol bij val Duinkerke, De Kleijn ritwinnaar

De finish van de eerste etappe in de Vierdaagse van Duinkerke is ontsierd geraakt door een akelige valpartij van Arnaud De Lie en Daniel McLay. De ritzege ging naar Arvid de Kleijn, die tot winnaar uitgeroepen werd na declassering van Sam Welsford.

De Vierdaagse van Duinkerke stond voor het eerst sinds 2019 weer eens op het programma. Nadat de koers enkele jaren afgelast werd door het coronavirus, mochten de renners dit jaar weer strijden om de zeges in Noord-Frankrijk. Drie renners die daar wel oren naar hadden, waren Evaldas Siskevicius (Go Sport), Cyril Barthe (B&B) en Milan Fretin (Sport Vlaanderen). Zij vormden met zijn drieën de vroege vlucht, maar werden alweer ingerekend op zo'n zeventig kilometer van de finish.

Peloton rekent af met nieuw trio

Vervolgens volgde een fase met volop aanvallen vanuit het peloton. Veel renners probeerden het, maar slechts drie bleken in staat voor langere tijd weg te blijven. Het ging om Lionel Taminiaux (Alpecin-Fenix), Gijs Van Hoecke (AG2R) en Alex Colman (Sport Vlaanderen). Zij wisten op een gegeven moment bijna een minuut voorsprong op het peloton te pakken, nadat in de grote groep de sprintersploegen Lotto Soudal en Team DSM elkaar wat te veel bleven aankijken.

Het drietal deed de uiterste best om uit handen van het peloton te blijven, maar dit bleek vechten tegen de bierkaai te zijn. Eerst moest Colman afhaken, waarna ook Van Hoecke in de laatste vier kilometer van de wedstrijd werd teruggegrepen. Taminiaux bleef dapper doortrekken, maar was op de brede wegen rond Aniche een spreekwoordelijke vogel voor de kat.

De Lie en McLay vallen in sprint, zege De Kleijn

Het peloton mocht de strijd om de ritzege uiteindelijk uitvechten in de massasprint. Dat werd een chaotische strijd, waarin de renners en ploegen aan elkaar gewaagd bleken te zijn. McLay en Welsford sprintten op kop richting de meet, waarbij De Lie probeerde tussendoor te komen. De sprinter van DSM week wat af naar links, waardoor de Belg in de tang kwam te zitten en botste met McLay. Beiden kwamen akelig ten val.

Welsford bleef op zijn beurt wel overeind en reed zodoende als eerste over de finish in de openingsrit. Achter hem reden Arvid de Kleijn (Human Powered Health) en Jason Tesson (St Michel) nog naar de tweede en derde plek. De Lie kwam al vallend nog als zevende over de finish. Toch bleef het niet daarbij: de jury boog zich over de rol van Welsford bij de val en besloot daaropvolgend de Australiër uit koers te halen. De Kleijn werd daarmee uitgeroepen tot de nieuwe winnaar van de etappe. De Nederlander is tevens de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Uitslag etappe 1 Vierdaagse van Duinkerke 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws