Valgren verslaat Colbrelli in Coppa Sabatini en pakt tweede zege op rij in Italië Wielrennen
Wielrennen

Valgren verslaat Colbrelli in Coppa Sabatini en pakt tweede zege op rij in Italië

Valgren verslaat Colbrelli in Coppa Sabatini en pakt tweede zege op rij in Italië

Michael Valgren heeft de Coppa Sabatini gewonnen. Hij was de sterkste vanuit een kopgroep in de heuvelachtige Italiaanse koers, waarin hij Sonny Colbrelli versloeg in een sprint bergop.

Na de Giro della Toscana van woensdag mocht vrijwel hetzelfde deelnemersveld een hele andere route afleggen in Italië. De Coppa Sabatini was een zeer heuvelachtig parcours, met korte, steile klimmetjes. In totaal 21 gecategoriseerde klimmen, waarvan de steilste minder dan een kilometer aan twaalf procent was, moesten overwonnen worden. Ook de aankomst was bergop, met de finish bovenaan een heuvel van 1,4 kilometer aan 5,8 procent.

Een kopgroep van vijf kreeg een serieuze voorsprong cadeau: Alessandro Fedeli (Italië), James Whelan (EF Education), Ben Swift (INEOS) Filippo Magli (Bardiani) en Ricardo Tosin (Vini-Zabù) raapten bijna zeven minuten bij elkaar, maar op kop van het peloton controleerden Bahrain Victorious en Astana Premier-Tech. Onder het bewind van die ploegen werd de kopgroep in de buurt gehouden.

Grote namen springen naar kopgroep, Valgren verrassend te sterk voor Colbrelli

Zij kregen gezelschap van een groepje renners dat de gok waagde vanuit het peloton. UAE Team Emirates had de slag gemist en moest het kopwerk verrichten in het achtervolgende peloton. Na een tempoversnelling van Neilson Powless op een steil heuveltje bleven nog acht koplopers over: Sonny Colbrelli, Gianni Moscon, Powless, Michael Valgren, Filippo Baroncini (Italië), Lorenzo Rota (Intermarché), Antonio Pedrero (Movistar) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). In het peloton was even onenigheid over de achtervolging, waardoor het verschil groeide naar anderhalve minuut.

In de laatste tien kilometer begon het aanvallen te regenen in de kopgroep. Eerst was het Moscon, die gegrepen werd door Valgren, vervolgens probeerden Valgren en Powless het achter elkaar. Colbrelli kon profiteren van het werk van Moscon, die het gat naar beide renners van EF Education-NIPPO wilde dichtrijden. Dat lukte hem echter niet bij de poging van Powless, die zo'n acht seconden voorsprong pakte.

Uiteindelijk was het toch Moscon die het gat dichtreed en zo was de kopgroep weer bijeen met nog 2,5 kilometer. De Italiaan van INEOS Grenadiers bleef vervolgens op kop rijden met de snelle Sonny Colbrelli in zijn wiel. Op de slotklim deed Moscon nog een poging, maar die strandde. Vervolgens viel Valgren aan en werd hij gevolgd door Colbrelli. In de sprint bergop was het verrassend genoeg de Deen die de sterkste was en zo een dag na de zege in de Giro della Toscana ook de Coppa Sabatini te winnen.

Uitslag Coppa Sabatini 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws