Van Aert denkt te winnen, maar juicht te vroeg; ritzege in Dauphiné voor Gaudu Wielrennen
Wielrennen

Van Aert denkt te winnen, maar juicht te vroeg; ritzege in Dauphiné voor Gaudu

Van Aert denkt te winnen, maar juicht te vroeg; ritzege in Dauphiné voor Gaudu

Wout van Aert heeft in de derde etappe van het Critérium du Dauphiné een dure misser gemaakt. De Belgische coureur dacht de overwinning te grijpen, maar gooide zijn handen te vroeg de lucht in. De ritzege ging vervolgens naar David Gaudu, terwijl Van Aert wél de gele trui overneemt van Alexis Vuillermoz.

Met Vuillermoz in de leiderstrui vertrok het peloton in het Critérium du Dauphiné voor de derde etappe, waarin voor het eerst wat serieuzer geklommen moest worden deze rittenkoers. De laatste zeventig kilometer van de koers gingen namelijk voornamelijk in stijgende lijn, waardoor de klassementsrenners paraat moesten zijn. Toch konden die even afwachten, kijkende hoe eerst een vroege vlucht werd gevormd. De namen daarin waren voor hun posities niet al te bedreigend: Omer Goldstein (Israel), Thomas Campion (Cofidis), Jonas Gregaard (Uno-X) en Sebastian Schönberger (B&B).

B&B pleegt couppoging

B&B Hotels-KTM had met Schönberger een mannetje mee voorin, maar dat was voor de ploeg kennelijk niet genoeg. Op 126 kilometer van de finish zette de ploeg namelijk een plannetje in gang, waarmee ze iets deden wat in het huidige wielrennen zelden wordt vertoond: met drie man in de tegenaanval gaan. Alexis Gougeard en Miguel Heidemann hadden de opdracht om kopman en bolletjestruidrager Pierre Rolland naar de kop van de koers te rijden. En in die opzet slaagden ze.

Na de forse inspanning van de twee ploeggenoten van Rolland had B&B vervolgens plots vier man mee in een kopgroep van zeven. Goldberg was daarvoor al enige tijd gelost. Heel lang duurde die situatie echter niet: op het moment dat het wegdek in de koers omhoog ging, moesten Gougeard en Heidemann de tol betalen voor hun inspanning. Daarna was het aan Schönberger om het tempo in de groep hoog te houden, zodat Rolland voor de ritzege en misschien wel de leiderstrui kon gaan.

Peloton laat zich niet twee keer verrassen

Lange tijd schommelde het verschil tussen de koplopers en het peloton rond de twee en een halve minuut. Met het klimwerk dat er nog aan zat te komen, was dat niet bijzonder veel. TotalEnergies en Jumbo-Visma namen in het peloton de verantwoordelijkheid om het gat vervolgens wat te verkleinen. Naarmate de slotklim naderde, begon het er voor de kansen van Rolland steeds minder goed uitzien.

Het peloton liet zien dat het niet voor een tweede keer op rij met zich liet sollen. Nadat een dag eerder de kopgroep op bijzondere wijze uit handen van de grote meute was gebleven, was het dit keer niet raak. Op minder dan vijf kilometer van het einde werden Rolland, Schönberger en Gregaard netjes weer ingerekend, nadat Champion eerder ook al had moeten lossen. De renners waren op dat moment nét begonnen aan de slotklim.

Jumbo-Visma neemt voortouw, Vuillermoz lost

Jumbo-Visma nam op de slotbeklimming als van ouds het initiatief. De Nederlandse ploeg wilde de boel controleren, maar dat bleek lastig met alle inkomende aanvallen. Op drie kilometer van het eind was het al niemand minder dan Jonas Vingegaard die aan de slag moest om het peloton in bedwang te houden. Wout van Aert en Primoz Roglic zaten daar nog achter.

De Deen zorgde er met zijn werk voor dat Vuillermoz moeite had met het tempo. De Fransman kreeg het niet voor elkaar bij het peloton te blijven en zag lijdzaam toe hij zijn gele trui niet voor langer dan een dag om zijn schouders zou hangen. Met nog twee kilometer te gaan was het duidelijk dat de ronde een nieuwe klassementsleider zou krijgen.

Van Aert juicht te vroeg, Gaudu wint

Nadat Vingegaard uitgepierd leek, mochten de klassementsrenners het onderling uitvechten. Ben O'Connor deelde een speldenprikje uit, maar die poging werd direct door Roglic gepareerd. Wie ook nog van de partij was, was Van Aert. De groene trui werd in de makkelijkere slotkilometer plots naar voren gepiloteerd door Vingegaard, die een tweede adem gevonden had.

Van Aert kreeg vervolgens een uitgelezen kans op een nieuwe ritzege, maar wederom wist de Belgisch kampioen niet raak te schieten. Nadat hij een dag eerder te laat kwam, was hij dit keer té vroeg. Hij gooide bij binnenkomst over de finish zijn handen al de lucht in, maar had geen rekening gehouden met de opkomende Gaudu. De Fransman van Groupama-FDJ kwam als een duveltje uit een doosje en klopte de Belg op de meet.

Een schrale troost voor Van Aert was dat hij na afloop van de etappe wél het podium nog mocht opklimmen. Hij behield niet alleen de leiding in het puntenklassement, maar hij veroverde ook opnieuw de gele trui. Gaudu nam de tweede plek in het algemeen klassement in.

Uitslag etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws