Van Aert en Evenepoel voor WK: 'Vroeg aanvallen, maar niet té vroeg' en 'kalm blijven, samenwerken' Wielrennen
Wielrennen

Van Aert en Evenepoel voor WK: 'Vroeg aanvallen, maar niet té vroeg' en 'kalm blijven, samenwerken'

Van Aert en Evenepoel voor WK: 'Vroeg aanvallen, maar niet té vroeg' en 'kalm blijven, samenwerken'

De tijdritten zijn gedaan, dus de focus van het WK wielrennen in Wollongong ligt nu volledig op het hoofdgerecht van het evenement: de wegritten, in het bijzonder van de mannen. Zo ook voor het wielergekke België, waar kopmannen en WK-favorieten Wout van Aert en Remco Evenepoel vrijdag in Australië met de aanwezige pers spraken.

Met de sfeer zit het in de Belgische ploeg alvast goed, zo valt op te merken. Op de vraag wie of welk land Evenepoel het meeste afschrikt, reageert de Belg lachend: 'de vogels', met een knipoog naar de agressieve eksters en meeuwen in Australië. 'De mannen van het Franse team lijken me onze grootste tegenstanders. En ook Michael Matthews is een favoriet. En er zullen altijd individuele jongens zijn zoals Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar, maar we kijken niet specifiek naar één renner', zegt Evenepoel. Van Aert licht met name Matthews uit, die hem klopte in de strijd om plek twee in de GP Quebec.

'We zijn niet de enigen die de wedstrijden moeten controleren. Ik denk aan Italië, Frankrijk, Nederland... ', vervolgt Evenepoel. 'Veel ogen zullen op ons gericht zijn, maar we moeten kalm blijven en als een team samenwerken. We moeten situaties als vorig jaar zien te vermijden', doelt hij op het WK in eigen land. 'Ik, Wout en de zes andere jongens weten hoe ze moeten koersen.

Dat WK is er sowieso mentaal ingekropen bij de Belgen. Van Aert was destijds de topfavoriet, maar kon het niet afmaken. 'De Fransen speelden het toen tactisch sterk door van vroeg aan te vallen, te vroeg voor mij', geeft hij toe. 'Ik heb in de winter mijn training al bijgesteld. In het voorjaar was ik al sterker in de finales van de zwaarste wedstrijden', aldus Van Aert.

Van Aert en Evenepoel voor WK: 'Vroeg aanvallen, maar niet té vroeg' en 'kalm blijven, samenwerken'
Nathan van Hooydonck en Wout van Aert op de verkenning van donderdag

Tactiek Evenepoel en Van Aert: vroeg aanvallen, maar niet té vroeg

Evenepoel voelt zichzelf naar eigen zeggen goed, al had dat aan de andere kant van de wereld wel wat voeten in de aarde. 'Ik voel meer energie in mijn lichaam dan vorige week en slaap ook goed. Mijn lichaam is eindelijk geacclimatiseerd', wijst hij op de jetlag na zijn komst naar Australië. 'Nu focus ik mij volledig op een goed resultaat met de Belgische ploeg voor zondag.'

Van Aert, die de tijdrit zoals bekend oversloeg, haakt in op de kracht van de ploeg en zichzelf. 'We hebben een sterk team. Dit is mijn grootste doel van dit najaar en het zou leuk zijn om te winnen, maar er zijn er nog 150 die dat willen', dreunt de man die zijn contract bij Jumbo-Visma tot en met 2026 verlengde op. Daarom benadrukt Van Aert het belang van samenwerken binnen de Belgische selectie. 'We hebben een zeer goede co-kopman, zoals iedereen heeft kunnen zien in de Vuelta', zegt hij met de blik zijwaarts naar Evenepoel gericht.

De rolverdeling binnen de ploeg is duidelijk. 'Ik heb normaal toch een betere sprint dan Remco, hij kan van verder aanvallen', stelt Van Aert. 'Maar hij moet niet te vroeg zijn keuze maken. We moeten beide profiteren van het feit dat we met twee in de finale kunnen zitten. We moeten beide opties open houden. Iedereen verwacht dat ik op een sprint mik, maar misschien kan ik vroeger aanvallen.' Evenepoel sluit zich daar volledig bij aan. 'Ik ken de capaciteiten van Wout, hij kent die van mij. We kunnen perfect samenwerken in de finale van een zware wedstrijd.'

Vroeg aanvallen dus, maar niet té vroeg. Daarvoor waakt Van Aert. 'Dit is een parcours waarop je je krachten niet te vroeg mag verspillen', zegt hij. Evenepoel ziet 'een groepje van zeven of acht man, met één a twee Belgen' als ideale situatie voor zondag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws