Van Aert wilde 'beuk erin gooien' met Jumbo-Visma en was verrast door Van der Poel Wielrennen
Wielrennen

Van Aert wilde 'beuk erin gooien' met Jumbo-Visma en was verrast door Van der Poel

Van Aert wilde 'beuk erin gooien' met Jumbo-Visma en was verrast door Van der Poel

Wout van Aert zal uiterst tevreden terugkijken op de elfde etappe van de Tour de France. De Belg van Jumbo-Visma reed zelf een groot gedeelte van de dag in de aanval en zag ploeggenoot Jonas Vingegaard de macht grijpen in het algemeen klassement. Daarmee is Jumbo-Visma op dit moment in het bezit van zowel de gele als de groene trui.

De 27-jarige Van Aert verstevigde zijn groene puntentrui nog maar eens door onderweg twintig punten te pakken in de tussensprint. Dat deed hij door samen met Mathieu van der Poel aan het begin van de etappe de aanval te kiezen. Het was een opmerkelijk beeld dat de twee grootheden samen in een bergetappe de aanval kozen, maar het was duidelijk wie als sterkste voor de dag kwam. Waar Van der Poel de etappe uiteindelijk vroegtijdig verliet, wist Van Aert van grote waarde te zijn voor zijn ploeg.

'Voor mij was het gepland, maar het was een leuke verrassing dat Mathieu in mijn wiel meeging. Dat zullen coole foto's worden', zo laat Van Aert na afloop tegenover Sporza weten. Het was een vermakelijk begin, waarin Jumbo-Visma vervolgens al vroeg koos om de aanval op Tadej Pogacar in te zetten. De Sloveense rivaal van UAE Team Emirates werd op de Col du Télégraphe al onder druk gezet door Vingegaard en ploeggenoot Primoz Roglic, maar liet toen nog zien over sterke benen te beschikken.

Van Aert wilde 'beuk erin gooien' met Jumbo-Visma en was verrast door Van der Poel
Mathieu van der Poel

Van Aert helpt Jumbo-Visma en Vingegaard aan imposante dubbeslag

Na de Col du Télégraphe volgde de Col de Galibier (17, 7 kilometer, aan 6,9 procent), alvorens er koers werd gezet richting de slotklim: de Col du Granon (11,3 kilometer, aan 9,2 procent). Het was richting deze slotklim dat Van Aert nog belangrijk werk kon doen voor zijn kopmannen, zodat zij mee konden doen voor de ritzege. Aanvankelijk leek UAE Team Emirates in de persoon van Rafał Majka de wedstrijd weer in handen te krijgen, want de sterke Pool wist op de slotklim een gedegen tempo op te leggen. Toen Vingegaard in de laatste vijf kilometer op de pedalen ging staan, moest Pogacar echter direct capituleren.

'Het was een perfecte dag voor ons. We waren klaar om er vandaag de beuk in te gooien en het geel aan te vallen', zo vervolgde Van Aert zijn verhaal. 'Ik was mee om Primoz en Jonas te helpen op de Granon, maar blijkbaar kon Pogacar al hun aanvallen afweren. Uiteindelijk hebben we hem toch genoeg laten afzien, zodat Jonas ervan kon profiteren.' Vingegaard sloeg een imposant gat met de concurrentie en finishte uiteindelijk 59 seconden voor Nairo Quintana en iets meer dan een minuut voor Romain Bardet.

Vingegaard verdedigt in de etappe van donderdag richting de Alpa d'Huez een voorsprong van meer dan twee minuten op zijn concurrenten, waar Pogacar nu derde staat. De Sloveen verloor woensdag uiteindelijk 2.51 minuten en moet in het klassement 2.22 minuten toegeven op de Deen van Jumbo-Visma.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws