Het is en blijft een belangrijk thema in de wielerwereld: voeding. Vooral in een grote ronde, waarin van de renners wordt verwacht dat ze drie weken lang op topniveau presteren. Maar het is niet altijd even makkelijk om genoeg calorieën binnen te krijgen, en dat weten de renners maar al te goed. Sporza ging voor de 17e etappe in de Giro d'Italia op onderzoek uit en sprak onder anderen Wout van Aert.
'Het was een zware dag, want ik heb 7.300 calorieën verbrand', gaf Van Aert aan na afloop van rit 16. 'Net geen persoonlijk record', vertelt hij een dag later met een glimlach. 'In de rit over de Mont Ventoux in de Tour van 2021 heb ik 7.500 calorieën verbrand', doelt de Belgische alleskunner op zijn fenomenale overwinning in de Tour de France.
Maar door de ruim 7.000 calorieën die Van Aert had verbrand, moest hij bij het avondeten ook weer flink wat calorieën eten. 'Ik kreeg mijn avondeten bijna niet op. Na de rit was er een zoete herstelmaaltijd, een soort pudding, en iets waar ik niet zo’n fan van ben. In de avond was het dan vooral rijst met ook een beetje steak.'
Gelukkig heeft de Belg niet zo'n moeite met veel eten. 'Ik heb nooit veel moeite om te eten, ik vind het nooit zo erg. Maar het is inderdaad belangrijk dat de sleur er niet in komt. Gelukkig zorgen onze chefs voor veel afwisseling. Dan blijft eten plezant. Maar als je je eten niet op krijgt, heeft het geen zin om dat toch te doen, waarna je dan niet kan slapen.'
Lees hieronder verder!

Zware etappes betekenen veel eten voor Van Aert
'We wisten natuurlijk dat het een zware rit zou worden, dus had ik vooraf al veel gegeten', vervolgt de renner van Visma | Lease a Bike. 'We hebben gelukkig slimme mensen in onze ploeg die dat allemaal berekenen en een menu opstellen dat zo goed mogelijk verteerbaar is', doelt Van Aert op de voedingsdeskundigen van de ploeg.
En een van die 'slimme mensen' is Stephanie Scheirlynck. De Belgische is in dienst van Lidl-Trek. 'In de moderne wielersport volgen wij inderdaad alles op de voet mee. We maken voorspellingen van wat een renner nodig heeft, al kun je ook nog altijd verrast worden', legt Scheirlynck uit.
Lees hieronder verder!
Tiramisu het favoriete eten van Pedersen en co
'Alle topploegen slagen erin om dat correct te monitoren. Voor sommige renners brengt het rust als het voor hen berekend wordt', gaat de Belgische verder. 'Ze staan er dan niet bij stil en vertrouwen ons volledig. Maar sommige meer ervaren renners vertrouwen op hun gevoel.'
En het favoriete dessert van de renners van Lidl-Trek? Dat is tiramisu, zo geeft Scheirlynck aan. 'Na elke zege is er al tiramisu gegeten als dessert. Met zes ritoverwinningen is dat nu al heel vaak gebeurd, maar er is marge op dat aantal calorieën. Het moet vooral ook aangenaam blijven.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties