Van der Hoorn schokschoudert met ultieme jump over Willems voor winst in Brussels Cycling Classic Wielrennen
Wielrennen

Van der Hoorn schokschoudert met ultieme jump over Willems voor winst in Brussels Cycling Classic

Van der Hoorn schokschoudert met ultieme jump over Willems voor winst in Brussels Cycling Classic

Taco van der Hoorn heeft de Brussels Cycling Classic op zijn naam geschreven. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert versloeg zijn medevluchters na een lange, regenachtige dag in het zadel. Het peloton verkeek zich op de kracht van de grote kopgroep, en kwam te laat. Thimo Willems werd tweede.

De Brussels Cycling Classic werd afgetrapt in zeer natte omstandigheden. De renners kregen in de eerste minuten van de koers al direct te maken met een nat pak, waardoor sterke renners vooraan kwamen te zitten. Dat was wel af te zien aan de kopgroep van tien, waar onder meer Van der Hoorn (Intermarché), Arjen Livyns (Bingoal), Jelle Wallays (Cofidis), Bram Welten (Groupama-FDJ) en Tobias Bayer (Alpecin-Fenix) deel van uitmaakten. Ook Gilles De Wilde en Rune Herregodts (Sport Vlaanderen), Gianni Marchand (Tartaletto), Axel Laurance (B&B) en Willems (Minerva) waren van de partij.

Dat de kopgroep behoorlijk wat paardenkracht in de benen had, bleek ook wel uit het vervolg van de wedstrijd. De tien koplopers reden een grote voorsprong bij elkaar, die uiteindelijk opliep tot meer dan acht minuten. Hierdoor wisten de mannen in het peloton dat ze snel aan de bak moesten in de heuvelzone van de wedstrijd om het verschil weer terug te brengen.

Sterke groep achtervolgers, maar kopgroep houdt stand

In het peloton begon men er om die reden ook al snel aan. Verschillende renners waagden een poging, maar vooral Marcus Sheffield (INEOS) viel op met zijn optreden. Na een sterke tweede passage over de Muur van Geraardsbergen kreeg hij zeven renners met zich mee. De namen hierbij waren niet mis: Piet Allegaert en Axel Zingle (Cofidis), Tim Wellens en Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Ben Turner (INEOS), Michael Matthews (BikeExchange) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix).

Onder de impulsen van deze renners nam de voorsprong van acht minuten toch wel snel af. De achtervolgers wisten echter niet de aansluiting te vinden met de mannen vooraan, die knap stand hielden. Op 35 kilometer van de finish werd de achtervolgende groep weer ingerekend door het peloton, waar Lotto Soudal vervolgens het voortouw nam. Zij zetten bijna de volledige ploeg in actie om de prooi te grijpen.

Dat bleek echter geen makkelijke klus. De kopgroep bleef lang vooruit en had met nog elf kilometer te rijden nog altijd een voorsprong van driekwart minuut. Wallays en Laurence moesten ondertussen voorin de rol lossen. Victor Campenaerts (Lotto Soudal) deed zijn uiterste best de acht overgebleven renners voorin terug te pakken, maar zelfs hij kon weinig tijd goed maken.

Zware finale zorgt voor sprint der stervende zwanen

In de laatste tien kilometer bleef het beeld hetzelfde, een hardwerkende kopgroep die zijn uiterste best deed om het minstens evenzo hard werkende peloton achter zich te houden. Jhonatan Narváez (INEOS) reed zichzelf stuk in de achtervolging, evenals Laurent Pichon (Arkéa), maar de belangrijkste impulsen bleven komen van Campenaerts. Met nog zes kilometer te rijden had de kopgroep nog altijd 38 seconden voorsprong.

Met nog drie kilometer te rijden gaf Campenaerts er de brui aan. Hij reduceerde de voorsprong tot 32 seconden en de koplopers begonnen naar elkaar te kijken. Het traditionele gepoker zorgde ervoor dat de kopgroep nog tien seconden van de voorsprong inleverde, waarna de renners de laatste kilometers ingingen. Van der Hoorn en Bayer pakten een gaatje na de laatste bocht. Willems reed naar het tweetal toe en demarreerde er direct overheen. Van der Hoorn moest er naar toe maar zat op de limiet. Pas in de laatste 25 meter ging de Nederlander over de Belg heen, waarna hij de Brussels Cycling Classic won.

Brussels Cycling Classic 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws