Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2022 | Wie zet de sprinters dit jaar een hak? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2022 | Wie zet de sprinters dit jaar een hak?

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2022 | Wie zet de sprinters dit jaar een hak?

Zondag 5 juni staat een peloton met sprinters, klassieke renners en een combi van beide aan de start van de Brussels Cycling Classic. De koers die jarenlang een sprintersbal was, kan sinds de toevoeging van De Muur (2021) aan het parcours alle kanten op. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Waar de Brussels Classic de afgelopen jaren steevast een najaarskoers was, staat de eendagskoers dit jaar begin juni op de kalender. De koers wijkt daarmee nog verder af van haar vertrouwde karakter, daar het parcours vorig jaar al flink op schop ging.

De koers was immers jarenlang een feest voor de sprinters; met de toevoeging van de iconische kasseihellingen De Muur en de Bosberg is dat echter geen vanzelfsprekend meer. Dat bleek vorig jaar meteen toen Remco Evenepoel vanuit een sterke groep renners solo naar de winst reed. De Belg is er dit jaar niet bij, wie volgt hem op?

Praktische informatie Brussels Cycling Classic 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Brussels Cycling Classic

2021 Remco Evenepoel
2020 Tim Merlier
2019 Caleb Ewan
2018 Pascal Ackermann
2017 Arnaud Démare
2016 Tom Boonen
2015 Dylan Groenewegen
2014 André Greipel
2013 André Greipel
2012 Tom Boonen

Parcours, weer en tijden Brussels Cycling Classic 2022

Het parcours kent weinig geheimen. Alle renners zullen weten dat de opeenvolging van de Zavelstraat, De Muur, de Bosberg en de Congoberg doorslaggevend zal zijn. Tweemaal staat deze reeks op het menu. Weten de sprinters de achterstand na de tweede passage te beperken, dan behoort een groepssprint tot de mogelijkheden. Het zal echter sowieso een stevige klus worden, daar een groepje sterke renners de heuvelzone zal aanpakken om koers te maken.

De eerste passage van De Muur volgt op zo'n 87 kilometer van de finish, waarna de Bosberg en Congoberg gelijk volgen. Of er hier al meteen koers wordt gemaakt, valt te betwijfelen. Het is immers nog ver naar de finish; de tweede passage van de heuvelzone biedt wat dat betreft meer mogelijkheden. Die begint met De Muur op 57 kilometer van de finish.

Na de laatste keer Congoberg is het vervolgens nog ruim 45 kilometer naar de aankomst, wat mogelijkheden aan geloste sprinters biedt om te achtervolgen. Wel dienen ze dan nog over voldoende ploegmaats te beschikken. Hoewel het zwaarste achter de rug is, blijft het in de finale namelijk over geaccidenteerd terrein gaan. Ook staan er met de Brabantseweg en de Rosweg nog twee kasseistroken op het programma.

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2022 | Wie zet de sprinters dit jaar een hak?

Beklimmingen
48,5 km: Rue de Croiseau (0,8 km aan 6,4%)
111,5 km: Zavelstraat (0,6 km aan 4,8%)
117,0 km: Kapelmuur (1,2 km aan 7,5%)
121,0 km: Bosberg (1,0 km aan 5,7%)
128,0 km: Congoberg (1,2 km aan 4,6%)
147,0 km: Kapelmuur (1,2 km aan 7,5%)
151,0 km: Bosberg (1,0 km aan 5,7%)
158,5 km: Congoberg (1,2 km aan 4,6%)
189,5 km: Heiligekruiswegstraat (0,9 km aan 4,3%)

Weer
De renners houden het niet droog, als we de weersvoorspelling mogen geloven. Zowel voor de ochtend als de middag wordt de nodige regen voorspeld. Koud krijgen de renners het alvast niet. De temperatuur zal namelijk rond de 20 graden liggen. De wind waait uit het westen aan een windkracht 3.

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: Tussen 17.10-17.40 uur

Favorieten Brussels Cycling Classic 2022

Met De Muur in het parcours heeft de Brussels Cycling Classic een meer onvoorspelbaar karakter gekregen. Vorig jaar deed Remco Evenepoel de koers al vroeg ontploffen, maar een aanvaller van zijn kaliber is dit jaar niet aanwezig. Wel zijn er renners die zowel snel zijn aan de finish als een lastig parcours aankunnen, zoals Alexander Kristoff. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert hoeft De Muur als voormalig winnaar van de Ronde van Vlaanderen niet te vrezen en ook in de sprint zullen er weinig beter kunnen. De voorspelde regen zal de Viking alvast tevreden stellen.

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2022 | Wie zet de sprinters dit jaar een hak?
Magnus Sheffield

Doet Kristoff het niet, dan zijn er bij Intermarché met onder meer Quinten Hermans, Adrien Petit, Taco van der Hoorn en de nummer twee van vorig jaar Aimé De Gendt nog voldoende andere opties. Het Intermarché-blok zal moeilijk te kloppen zijn, daar de ploeg de afgelopen periode de zeges aaneen rijgt. Twee ploegen kunnen qua collectief wedijveren met Intermarché: INEOS Grenadiers en Arkéa-Samsic. De eerste ploeg imponeerde met een jonge selectie tijdens het voorjaar. Vooral van Magnus Sheffield en Ben Turner mag zondag spektakel worden verwacht. En onderschat ook de Zuid-Amerikaanse klassieke renner Jhonathan Narvaez niet. Bij een sprint zal de Britse ploeg mikken op Elia Viviani.

Arkéa grijpt de kleinere koersen vol aan om een WorldTour-licentie voor de komende jaren te bemachtigen. Die tactiek werkt alvast goed. In de Brussels Classics hebben ze met Amaury Capiot, Hugo Hofstetter en Connor Swift drie renners die een korte klassering kunnen behalen. Ook de jonge Kévin Vauquelin zou in een aanvallende rol ver kunnen komen. Lotto Soudal moet het doen zonder hun goudhaantje Arnaud De Lie. Dat betekent dat Philippe Gilbert, Florian Vermeersch, Victor Campenaerts en Tim Wellens vol koers moeten maken om felbegeerde UCI-punten binnen te halen.

Voorbeschouwing Brussels Cycling Classic 2022 | Wie zet de sprinters dit jaar een hak?
Pascal Ackermann

Quick Step-Alpha Vinyl zal het vooral moeten hebben van sprinter Ethan Vernon, daar Zdenek Stybar dit jaar de vorm nog niet heeft weten te vinden. Tim Declercq zou daarentegen wel een mooie uitslag moeten kunnen rijden. UAE Team Emirates en Team BikeExchange-Jayco lijken met respectievelijk Pascal Ackermann en Kaden Groves vol op de sprint te mikken. Alhoewel die laatste ploeg met Michael Matthews nog een gevaarlijke klant last minute aan de start brengt.

Bij Alpecin-Fenix is Tim Merlier de sprinter van dienst. Het is echter de vraag hoe goed de sprinter al is na zijn elleboogblessure, die hij opliep tijdens Parijs-Roubaix. De ploeg heeft met Gianni Vermeersch alvast een tweede optie. Israel-Premier Tech heeft met Giacomo Nizzolo en Sepp Vanmarcke net zoals Alpecin een optie voor de sprint en de aanval. Bij BORA krijgt Danny van Poppel bij afwezigheid van Sam Bennett een mooie kans En wat kan Ide Schelling? Andere kanshebbers zijn Jake Stewart (Groupama-FDJ), Max Walscheid (Cofidis) en Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise).

TV Brussels Cycling Classic 2022

U kunt de Brussels Cycling Classic volgen vanaf 15.00 uur bij Sporza op zender Eén. Ook Eurosport zendt de koers uit, op Eurosport 2 en de Eurosport Player. De sportzender schakelt net zoals de Belgen in om 15.00 uur.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws