Van der Tuuk deklasseert concurrentie bij NK tijdrijden voor beloften, Vliek en Leijnse op podium Wielrennen
Wielrennen

Van der Tuuk deklasseert concurrentie bij NK tijdrijden voor beloften, Vliek en Leijnse op podium

Van der Tuuk deklasseert concurrentie bij NK tijdrijden voor beloften, Vliek en Leijnse op podium

Axel van der Tuuk mag zich een jaar lang Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften noemen. De 21-jarige renner van Metec-SOLARWATT p/b Mantel was veel sterker dan de rest en knalde aan gemiddeld 51,856 per uur naar de titel. Mike Vliek werd tweede, Enzo Leijnse derde.

Boris Romers mocht als eerste belofte vertrekken en hij realiseerde een knap staaltje fietsen: hij haalde zelfs de als laatst gestarte juniorenrenner voor hem in, terwijl Romers zelf een eindtijd van 35.49 liet realiseren in Emmen. Frank van den Broek dook daar al redelijk snel onder met een tijd van 35.03. Hij was daarmee veruit de snelste van het eerste blok.

De tijd van Van den Broek hield opvallend lang stand in blok twee. Enkel Yarno Dorenbos wist onder de tijd te duiken van het tweede groepje renners, hij liet 34.50 noteren in de straten van Emmen. Maar de topfavorieten uit blok drie moesten op dat moment uiteraard nog komen.

Kleppers zitten in laatste gedeelte

Onderweg liet Tim Marsman bij het eerste tussenpunt de snelste tijd achter, met Van der Tuuk en Lars Boven op zijn hielen. Ook Leijnse en Vliek waren nog niet het uit veld geslagen, terwijl het wel al vlug duidelijk was dat de tijd van Dorenbos aan de aankomst verbroken zou worden.

Van der Tuuk reed een sterk tweede gedeelte en zette Vliek en co op afstand bij tussenpunt twee. Ook aan de finish liet Van der Tuuk zien wat hij waard was: hij was maar liefst 49 seconden sneller dan Dorenbos. Marsman en Leijnse stortten ondertussen in richting de finish, wat impliceerde dat Van der Tuuk hier zomaar eens een zege kon gaan boeken in zijn eigen provincie.

Van der Tuuk haalt uit na lange voorbereiding

De laatste renners die binnen moesten komen, kwamen uiteindelijk allemaal niet meer aan de tijd van Van der Tuuk. Vliek kon bij tussenpunt één nog gelijke tred houden, maar had aan de finish 37 seconden aan de broek. Dat was wel goed voor een voorlopige tweede plaats. Dorenbos werd daardoor verwezen naar het brons.

Wie nu nog moesten binnenkomen, waren Leijnse van Team DSM en boven van Jumbo-Visma. Leijnse drukte zich met een eindtijd van 34.44 minuten nog op een derde plaats, tussen Vliek en Dorenbos in. Boven was snel gestart, maar was bij het tweede tussenpunt al een minuut langzamer dan Van der Tuuk. Aan de finish eindigde Boven uiteindelijk op plek negen.

Dat Van der Tuuk won, werd door velen als een stunt gezien. Hijzelf biecht bij Cycling Online echter op dat hij al een half jaar bezig was met deze tijdrit. 'Ik heb het met niemand gecommuniceerd, maar ik ben in de winter al begonnen met voorbereiden. Dat heb ik in het geheim gedaan en vandaag wordt dat beloond. Ik heb - ondanks een recente val - geroeid met de riemen die ik had. Ik wist dat iemand van goede huize moest komen om mij te kloppen.'

Uitslag NK tijdrijden beloften 2022

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws