Van Poppel krijgt zijn kans bij BORA, maar moet Ewan en Philipsen voorlaten in Turkse sprint Wielrennen
Wielrennen

Van Poppel krijgt zijn kans bij BORA, maar moet Ewan en Philipsen voorlaten in Turkse sprint

Van Poppel krijgt zijn kans bij BORA, maar moet Ewan en Philipsen voorlaten in Turkse sprint

Caleb Ewan heeft de zesde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Australiër was de beste in een massasprint, nadat er de hele dag groepjes vooruit hadden gereden. Edoardo Sepúlveda blijft de klassementsleider.

Voor de tweede keer deze ronde stond er meer dan 200 kilometer op het programma, met vooral in de beginfase nogal wat hoogtemeters. Het was dan ook een gevecht om in de vlucht van de dag te komen. Nadat we onder meer Thomas De Gendt (Lotto Soudal) een poging hadden zien wagen, kwam het peloton in z'n geheel aan bij de eerste tussensprint. Daar sprintte Patrick Bevin (Israel) naar plek twee en twee bonificatieseconden. Daarmee verkleinde hij zijn achterstand naar klassementsleider Sepúlveda (Androni) naar elf seconden.

De Gendt mee, maar niet voor lang

Van een kopgroep kwam het lange tijd niet, maar de eerste en enige serieuze klim van de dag bood perspectief. De zogenaamde 'Climbing Prime' (9 kilometer aan 4,3 procent) werd door Lotto Soudal echter zo hard omhoog gereden, dat aanvallen geen makkelijke opgave was. De top werd gerond met een flink uitgedund peloton. De gelosten hadden nog wel dik 160 (!) kilometer om de schade te herstellen. Met 41,9 kilometer per uur in de eerste zestig koersminuten was het ontzettend hard gegaan.

Na de beklimming viel het peloton dan eindelijk wat stil en konden er een paar renners vandoor. Na zestig kilometer koers hadden we Ahmet Orken (Wildlife Generation), Alessandro Santaromita (Bardiani CSF), Burak Abay (Spor Toto), Mykhaylo Kononenko (Sakarya) en Lucas De Rossi (China Glory) vooraan. Zij kregen later gezelschap van Michiel Stockman (Saris Rouvy) en de aanvalslustige De Gendt. De zeven reden maximaal 4.30 minuten bij elkaar, maar het peloton begon al snel met achtervolgen. Omdat de samenwerking vooraan al snel niet lekker meer liep, verdween de voorsprong zo als sneeuw voor de zon.

Ook tweede kopgroep ingerekend, opnieuw sprinten

Met nog zeventig kilometer voor de wielen werden De Gendt en consorten al ingerekend en was het tijd voor een nieuw groepje om te demarreren. Alpecin-Fenix nam als eerste de controle, op het moment dat Vojtěch Repa (Kern Pharma), Onur Balkan, BatuhanOzgur (beide van Sakarya), Edgar Nieto (Spor Toto) en Julian Borresch (Saris Rouvy) twee minuten te pakken hadden. De vijf - waaruit Nieto al snel moest lossen - waren zo gedoemd te mislukken, helemaal toen er door de wind even flink werd doorgereden in het pak. De resterende vier vluchters bleven in het korte waaiergeweld wel vooruit, maar hadden met 35 kilometer voor de wielen nog slechts een dikke minuut voorsprong.

De slotfase van de etappe ontvouwde zich volgens vast recept. Team BikeExchange-Jayco was het meest actief in de achtervolging en op negen kilometer van de streep waren alle vluchters uiteindelijk ingerekend. De sprinttreintjes kwamen naar voren en Lotto Soudal leverde een perfecte leadout af voor Ewan. De Australiër maakte het klusje vervolgens af, voor Jasper Philipsen, die na één eerste plaats al voor de vierde keer tweede werd. Van Poppel sprintte sterk en werd derde.

Uitslag etappe 6 Ronde van Turkije 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws