Van Vleuten blijft Vollering nipt voor in kletsnatte Emakumeen Nafarroako Klasikoa Wielrennen
Wielrennen

Van Vleuten blijft Vollering nipt voor in kletsnatte Emakumeen Nafarroako Klasikoa

Van Vleuten blijft Vollering nipt voor in kletsnatte Emakumeen Nafarroako Klasikoa

Annemiek van Vleuten heeft net als in 2020 ook dit jaar de Emakumeen Nafarroako Klasikoa gewonnen. Na een slijtageslag door de slopende opeenvolging van beklimmingen en constante regen kwam ze nipt voor een aanstormende Demi Vollering over de finish.

Donderdag was een bomvolle koersdag met naast in Italië, Hongarije en België ook koers in Spanje, om precies te zijn in de regio Navarra. Daar stond voor het vrouwenpeloton een lastige eendagskoers op het programma. Het was het startschot van een reeks Spaanse eendagskoersen en de Ronde van Burgos voor vrouwen.

In de Emakumeen Nafarroako was het vooral uitkijken naar een mogelijke tweestrijd tussen de Nederlandse toppers Annemiek van Vleuten en Demi Vollering, die dit seizoen respectievelijk de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik wonnen. Andere kanshebsters waren Cecilie Uttrup Ludwig, Ashleigh Moolman, Lucinda Brand en Mavi García.

Ontwikkelingen volgen elkaar snel op

Na dertig kilometer viel er een koploopster te noteren. Het ging om de vrouw uit Trinidad & Tobago Teniel Campbell (Team BikeExchange). Zij kon echter maar kort van haar tijd aan de kop van de koers genieten. Het al stevig uitgedunde peloton (veertig rensters) begon vervolgens gezamelijk aan de San Cristóbal (4,3 km aan vijf procent). Daar trokken vier vrouwen ten aanval; Lucinda Brand (Trek-Segafredo), Sara Martin (Movistar), Niamh Fisher-Black (SD Worx) en Elise Chabbey (Canyon SRAM Racing).

Zij begonnen met een voorsprong van vijftien seconden aan de volgende klim: Guembe (5,9 km aan 5,8 procent). Op die klim waren voldoende ontwikkelingen, want de kopgroep werd ingelopen en Moolman trok er vandoor. Daarachter ontplofte de koers en de eerste achtervolgsters reden op twintig seconden van de Zuid-Afrikaanse.

Slijtageslag door vele heuvels en regen

De ene klim was voorbij en de andere kwam er alweer aan. Het was de beurt aan de Goñi (2,1 km aan 5,2 procent). Naast de vele beklimmingen hadden de vrouwen ook last van het slechte weer. Het was namelijk flink gaan regenen en dat zou gedurende de rest van de koers niet meer stoppen.

Vooraan kreeg Moolman gezelschap van vijf rensters; Chabbey, Mikayla Harvey, Anne Santesteban, Ruth Winder en Erica Magnaldi. Zij hadden met 24 kilometer te gaan echter een kleine voorsprong van tien seconden op een achtervolgende groep met de topfavorieten Van Vleuten en Vollering. Die groep maakte uiteindelijk de aansluiting, waardoor veertien vrouwen aan de Zuarrarrate (6,3 km aan 5,2 procent) begonnen, de een-na-laatste klim van de koers.

Van Vleuten voert de forcing, Vollering volgt

Op de Zuarrarrate demarreerden García en Martin. De Spaanse rensters pakten vervolgens een mooi verschil op de rest. Martin had echter veel moeite met het tempo van García en moest haar landgenote uiteindelijk laten gaan. Intussen kwamen de achtervolgsters met Van Vleuten wel dichterbij de eenzame koploopster en werd García ingelopen toen de Europees kampioene tempo ging maken.

Van Vleuten reed zo hard dat ze aanvankelijk iedereen uit het wiel reed. Vier vrouwen, waaronder Vollering, Moolman en Elisa Longo Borghini, konden met veel moeite even later weer aanhaken. Vlak voor de top van de Zuarrarrate versnelde Van Vleuten nogmaals. Deze keer kon alleen Vollering volgen. Achter de twee vormden vier vrouwen een achtervolgende groep.

Vollering zat vooraan vooral in het wiel van Van Vleuten, waardoor de vier achtervolgsters weer bij de twee konden aansluiten. De zes namen waren: Van Vleuten, Vollering, Moolman, Harvey, Longo Borghini en Marta Cavalli. Zij begonnen met nog zes kilometer te gaan aan de laatste klim, de Mugiro (0,9 km aan 5,9 procent).

Van Vleuten en Vollering zorgen voor knallende slotfase

Vlak voordat er een nieuwe groep vooraan leek aan te sluiten, trok Moolman op de Mugiro ten aanval. Haar aanval werd echter door de andere vijf gecounterd. Vervolgens was het weer Van Vleuten die ging, zij kon echter ook niet ontsnappen. Wel werd de actervolgende groep, met de snelle Winder, weer op achterstand gereden. De zes leken elkaar niet te kunnen lossen, maar daar dacht Van Vleuten anders over. Op een lastige strook trok ze vol door en de andere vijf konden die aanval niet beantwoorden.

Van Vleuten leek met nog drie kilometer te gaan op weg naar de zege, maar Vollering kwam in de laatste dalende kilometers opeens nog zeer snel opzetten. Van Vleuten zag het gevaar en met een uiterste inspanning richting de finish wist de Europees kampioene haar landgenote nipt voor te blijven.

Uitslag Emakumeen Nafarroako Klasikoa 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws