Van Vleuten dreunt naar gouden medaille in olympische tijdrit, Van der Breggen naar brons Wielrennen
Wielrennen

Van Vleuten dreunt naar gouden medaille in olympische tijdrit, Van der Breggen naar brons

Van Vleuten dreunt naar gouden medaille in olympische tijdrit, Van der Breggen naar brons

Annemiek van Vleuten heeft met grote overmacht de tijdrit voor vrouwen gewonnen bij de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse pakte al zilver in de wegwedstrijd en er was in de race tegen de klok niemand tegen haar opgewassen voor goud. Het werd een Nederlands feest, met Anna van der Breggen op gepaste afstand voor brons. Marlen Reusser uit Zwitserland pakte het zilver.

We moesten er vroeg voor opstaan, maar dan heb je ook wat. Om 04.00 uur vertrok de eerste van 25 vrouwen van het startpodium, voor een heel zware tijdrit van 22,1 kilometer. Onderweg was het constant op en neer en middels twee tussenpunten konden we zien wie er snel onderweg waren, wie er versnelden en wie er richting de meet op het Fuji circuit de man met de hamer tegenkwamen.

Van Vleuten snelst bij tussenpunten, Dygert valt tegen

Nadat Anna van der Breggen om 05.06 uur als laatste was vertrokken, ging de blik op het eerste tussenpunt. Die lag na 9,7 kilometer na een stuk afdalen en vervolgens klimmen. Van Vleuten stelde niet teleur en kwam als snelste door. De Australische Grace Brown bleef op zes seconden dichtbij, maar Van der Breggen moest al negentien tellen toegeven op haar landgenote. Grootste teleurstelling was echter Chloe Dygert. De Amerikaanse, vooraf genoemd als grote uitdaagster voor Nederland, moest al 52 seconden toestaan op Van Vleuten.

Die trend veranderde niet bij de tweede tijdsmeting, die slechts enkele minuten na de eerste meting kwam. Van Vleuten breidde haar voorsprong alleen maar uit en was al 28 seconden sneller dan Brown. Van der Breggen moest 29 seconden toegeven. De strijd om het goud leek zodoende al gespeeld, maar de strijd om het zilver tussen Brown en Van der Breggen werd wel interessant.

Reusser naar een medaille, Van der Breggen op zilver

Aan de finish bleek Van Vleuten niet stilgevallen. Ze vloog naar een tijd van 30 minuten en 13 seconden. Brown ging op naar het voorlopige zilver, maar ze gaf al 1.08 minuten toe op de snelste tijd. Ruimte voor verbetering en dat deed Reusser, die haar race beter indeelde en op een kleine minuut van Van Vleuten finishte. Van der Breggen leek zich daar nog tussen te voegen, maar zij viel in het laatste gedeelte toch wat stil. Op een dikke minuut stelde ze wel het brons veilig.

Uitslag tijdrit vrouwen Olympische Spelen


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws