Van Vleuten haalt uit naar SD Worx: 'Vonden het nodig om door te trekken toen ik lek had' Wielrennen
Wielrennen

Van Vleuten haalt uit naar SD Worx: 'Vonden het nodig om door te trekken toen ik lek had'

Van Vleuten haalt uit naar SD Worx: 'Vonden het nodig om door te trekken toen ik lek had'

Annemiek van Vleuten was na afloop van haar eindzege in de Tour de France Femmes blij in het flashinterview en uitgelaten op het podium. Voor de camera van de NOS werd echter ook nog even de vraag gesteld wat er nu precies allemaal gebeurde in de achtste etappe. Van Vleuten won, maar wisselde liefst vier keer van fiets. Andere ploegen gaven constant vol gas, zodra de gele trui op achterstand lag.

Toen Van Vleuten richting de tweede klim van de dag lek reed, was het SD Worx dat plots tempo begon te maken. 'Ik kreeg een lekke band in de afdaling en toen moest ik door met de fiets van een Arlenis (ploeggenoot Sierra, red.), met het zadel tien centimeter lager. Van voren vonden een aantal ploegen het nodig om door te trekken toen ik lek had. Ja, euhm, dat is aan jullie... Het is niet mijn stijl van racen', aldus de eindwinnares.

Van Vleuten lag achter en moest met hulp van ploeggenoten, op een te kleine fiets, een gat dichten. 'Nee, ik was niet in paniek. De langste klim kwam eraan en dan kan ik ook met een lager zadel wel staand een hele poos omhoog crossen. Gelukkig kreeg ik meteen een fiets van Arlenis toen ik lek had, anders was het wel een vervelende situatie geworden.' Namens SD Worx legde Demi Vollering na afloop uit dat die ploeg het als de enige mogelijkheid zag om Van Vleuten nog te breken.

Van Vleuten zelf gaat er verder niet heel diep meer op in, maar het vuur in haar ogen spreekt boekdelen. 'Nee, het zit me niet lekker, maar gelukkig was het teamwerk fantastisch.' Het zorgde er uiteindelijk ook wel voor dat ze op de slotklim snel wegreed van de rest en solo voor de overwinning ging. 'Ik voelde me supergoed en wilde stiekem wel heel graag winnen.'

Van Dijk ook niet blij met doorrijden

Van Vleuten had na de etappe overigens een medestander in de irritatie richting anderen. Naast SD Worx was het namelijk ook Trek-Segafredo dat bij de lekke band van Van Vleuten gas gaf en dat tot onvrede van wegkapitein Ellen van Dijk. 'Ik vond dat niet zo tof en niet zo leuk. Ik zag dat Annemiek lek had en mijn ploeggenoten gingen meteen vol die afdaling in. Er werd geschreeuwd dat ik moest komen rijden, maar alleen als andere ploegen ook reden', zo legt ze uit bij de podcast In het Wiel.

Uiteindelijk deed SD Worx dat, en Van Dijk liet zich met frisse tegenzin overhalen. 'Ik vond het ethisch niet verantwoord en gewoon niet tof. Ik zat een beetje tussen wal en schip, en heb uiteindelijk een beetje half-half gereden. Toen ik gelost was, voelde ik me er nog steeds niet goed bij. Dat heb ik ook tegen de ploegleidster gezegd. Kijk naar Vingegaard en Pogacar: Zo moet sport zijn. Uiteindelijk ben ik er niet trots op dat ik er een beetje aan heb bijgedragen.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws