Van Wilder staat te popelen om Tourdebuut te maken in dienst van Evenepoel: 'De droom van elke renner' Wielrennen
Wielrennen

Van Wilder staat te popelen om Tourdebuut te maken in dienst van Evenepoel: 'De droom van elke renner'

Van Wilder staat te popelen om Tourdebuut te maken in dienst van Evenepoel: 'De droom van elke renner'

Sinds zijn transfer van Team DSM naar Soudal-Quick Step in november 2021 staat Ilan van Wilder wat in de schaduw van de zopas verjaarde Remco Evenepoel. De 23-jarige Belg deed in 2023 al heel hard zijn best om uit die schaduw te treden, maar vooral 2025 moet voor de jonge klimmer het jaar van de echte doorbraak worden.

Hiermee bedoelen we niet dat Van Wilder maar een derderangs helpertje van de Aerokogel van Schepdaal is. Hij won vorig seizoen de lastige openingsrit in de Ronde van Duitsland en schreef ook de eindzege op zijn naam, maar vooral in oktober haalde Van Wilder een vette vis binnen. Hij soleerde namelijk naar de zege in de Tre Valle Varesine, waar mening wereldtopper aan de start stond.

'Stilaan beschouwen ze me zo’n beetje als een vaste waarde en krijg ik meer verantwoordelijkheid. Da’s tof', vertelt Van Wilder bij HLN.be. 'Het is een kwestie van maturiteit. Fysiek, in koers. Twee grote ronden hebben voor een grotere ‘motor’ en een hoger vermogen gezorgd, nodig om resultaten te rijden. Vooral in de Vuelta van 2022 heb ik me uit de haak moeten trekken om in dienst van Remco het verlies van een paar ploegmaats met corona te compenseren. Ook al vroeg het enorm veel van mijn lichaam: het heeft goed gewerkt.'

Van Wilder wil in 2025 als kopman naar de Giro of de Vuelta

Van Wilder profileerde zich ook als talent in het klassementswerk, zowel in korte als langere rittenkoersen: derde in de Ronde van de Algarve, vierde in de Ronden van Polen en Luxemburg. De jonge Belg trok als luxehelper van Evenepoel naar de Giro, maar na de coronabesmetting en de bijbehorende opgave van zijn kopman eindigde hij toch nog knap als twaalfde. Straf, als je weet dat enkel Pieter Serry als andere Wolfpack-renner Rome haalde.

'Ik blijf doen waar ik nu al twee jaar met succes mee bezig ben: zoeken naar de juiste balans', gaat Van Wilder verder. 'Die kansen verdien ik wel, omdat ik bewezen heb dat ik zelf koersen kan winnen en nog véél te jong ben om me nu al 100% met een knechtenrol te verzoenen. Desondanks nog geen Giro of Vuelta voor eigen rekening, neen. Daar hoop ik stiekem op voor 2025. Maar dit jaar zou ik ook heel graag mijn Tourdebuut maken. Heel speciaal, de droom van elke (jonge) renner. De hoop is gegrond, de kans op uiteindelijke selectie redelijk groot. Maar nog lang niet zeker. Het hangt van veel factoren af. De lijst is redelijk lang, er zijn er wel meer die aanmerking komen. Dat wordt puzzelen', besluit hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws