Vansevenant klopt Jorgenson op Green Mountain, maar komt seconde te kort voor eindwinst Ronde van Oman Wielrennen
Wielrennen

Vansevenant klopt Jorgenson op Green Mountain, maar komt seconde te kort voor eindwinst Ronde van Oman

Vansevenant klopt Jorgenson op Green Mountain, maar komt seconde te kort voor eindwinst Ronde van Oman

Mauri Vansevenant heeft de laatste etappe van de Ronde van Oman op zijn naam geschreven. Op de loeisteile Green Mountain was hij klassementsleider Matteo Jorgenson te snel af in een sprint bergop. Jorgenson wint wel het eindklassement.

De laatste rit ging over 152 kilometer naar eindplaats Jabal al Akhdhar. Scherprechter was de Green Mountain, een col van 5,7 kilometer aan maar liefst 9,9 procent. Zeven man wilden daar niet op wachten en kozen meteen het hazenpad. Lawrence Naesen (AG2R Citroën Team), Cerial Desal (Bingoal WB), Ángel Fuentes (Burgos BH), Benjamin Perry (Human Powered Health), Faisal Al-Mamari (Team Oman), Irwandie Lakasek (Terengganu Polygon Cycling Team) en Manabu Ishibashi (JCL Team UKYO) kregen maximaal vier minuten voorsprong.

De aanloop was vlak en daarom mocht de kopgroep lang blijven spartelen. In het peloton was het Astana Qazaqstan dat z'n kaarten vroeg op tafel gooide. De Kazachse ploeg had duidelijk plannen met kopmannen Harald Tejada en Alexey Lutsenko. De voorsprong van de leiders slonk daardoor naar zo'n twee minuten en met nog vijf kilometer voor de wielen was er nog maar een minuut over. Een kansloze onderneming voor de vlucht, dus.

Verslag gaat verder onder de tweet

Ronde van Oman wordt beslist op Green Mountain

Het was wachten op de Green Mountain, stilte voor de storm. Lakacek en Al-Mamari overleefden de schifting richting de finale niet, waardoor we vijf koplopers overhielden. Dat het vooraan harder ging, bleek wel toen de voorsprong op twintig kilometer van de finish weer steeg naar 2.20 minuten. Onder het beulswerk van de Intermarché-Circus-Wanty begon het peloton er alvast vol goede moed aan. Eén voor één werden de vroege vluchters opgeraapt en werd het peloton flink uitgedund.

Louis Meintjes legde het tempo op de steile slotklim hoog voor Rein Taaramäe, die er voor de ploeg het beste voor stond. Diego Ulissi kwam al snel in de problemen en op twee kilometer van de top was Meintjes klaar. Meteen werd er aangevallen en moest onder meer Lutsenko overboord. Taaramäe trok door, met alleen klassementsleider Jorgenson, Mauri Vansevenant en Geoffrey Bouchard in z'n wiel.

Nog één kilometer, maar Taaramäe mindere geen vaart. Wilde hij niet winnen? Bouchard was de eerste die aan de andere kant van de weg aanging en Taaramäe wapperde meteen overboord. Een nieuwe aanval van Vansevenant zorgde ervoor dat alleen Jorgenson nog mee kon. Vansevenant ging nog eens, maar Jorgenson had alles onder controle. Bouchard kon door het gepoker nog aansluiten, maar in de sprint bergop moest hij toch toezien hoe Vansevenant met een vinnige sprint won voor Jorgensen, die wel de eindzege claimde.

Uitslag etappe 5 Ronde van Oman

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news