Vauquelin rekent bergop af met Pinot en Martin in zware editie Tour du Jura Wielrennen
Wielrennen

Vauquelin rekent bergop af met Pinot en Martin in zware editie Tour du Jura

Vauquelin rekent bergop af met Pinot en Martin in zware editie Tour du Jura

Kévin Vauquelin heeft de Tour du Jura gewonnen. Na een zware koers door de regen was de renner van Arkéa-Samsic de sterkste op de steile slotklim. Thibaut Pinot en Guillaume Martin gingen als nummers twee en drie het podium op.

Daags na de Classic Grand Besançon Doubs stond grotendeels hetzelfde peloton aan de start van de eendagskoers Tour du Jura. Na een makkelijke eerste helft bestond het parcours louter uit klimmen en dalen. De finish was getrokken op een beklimming van vier kilometer aan gemiddeld 8,2 procent.

Renners vertrekken in de regen

De renners vertrokken in de regen en de temperatuur van 7 graden maakte het niet aangenamer. De regenjacks waren massaal van stal gehaald en zouden ook voor een groot deel van de koers nodig zijn. Vier renners namen de start niet. Onder hen sterke klimmers als Pierre Latour en Victor de la Parte (Beide TotalEnergies).

Een kopgroep van twaalf renners reed vroeg in de wedstrijd weg. Daarbij waren drie Belgen: Luca Van Boven (Bingoal WB), Mauro Verwilt en Jonas Geens (beide Tarteletto Isorex). Verder bevonden Théo Delaxcroix, Morné Van Niekerk (beide St Michel-Mavic-Auber93), Emil Vinjebo (Leopard TOGT Pro Cycling), Noa Isidore (CIC U Nantes Atlantique), Vinzent Dorn (Bike Aid), Nicolas Dalla Valle (Team Corratec), Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) en Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke) zich vooraan.

Azparren gaat solo

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van tussen de twee en drie minuten. Op de Côte de Thessey (3,5 km aan 92 procent) werden in het peloton door Lenny Martinez en Ben O'Connor de eerste speldenprikjes uitgedeeld. Vooraan kwam Azparren als eerste boven en de Bask trok vervolgens in de afdaling door.

De andere elf waren niet bij machte om Azparren te volgen en werden ingelopen door het peloton. Azparren hield nog lang stand, maar werd op de Côte de Mesnay (3,3 km aan 6,7 procent) ingelopen. Het peloton - nog steeds koersend in de gietende regen - was inmiddels flink uitgedund.

Verre zet Groupama aan het werk met sterk inspanning

Nadat Azparren was ingelopen, volgden meteen nieuwe aanvallen. Na een poging van Clement Berthet (AG2R Citroën Team) lukte het de Italiaan Alessandro Verre (Arkéa Samsic) een gat te slaan. Verre kwam met een voorsprong van twintig seconden boven op de Mesnay.

In het peloton leidde Groupama-FDJ de achtervolging voor hun kopmannen Martinez en Pinot. Ondanks het achtervolgende werk liep Verre uit naar veertig seconden. Eerstejaars Bastien Tronchon (AG2R Citroën) probeerde in zijn eentje over te steken, maar kwam niet dichter dan een halve minuut en werd op de slopende hellende kilometers richting de daadwerkelijke slotklim weer gegrepen.

Pinot reed achter zijn ploegmaat in tweede positie in het peloton. Hij gaf zijn regenjasje af aan een ploegmaat, waarmee hij zijn ambities voor de slotfase duidelijk maakte. Op vier kilometer - toen de echte klim begon - trok Pinot gelijk hard door. Hij ranselde met die inspanning de groep uit elkaar.

Vervolgens nam O'Connor over. De Australiër deed dat voor zijn ploegmaat Peters, die met een sterke inspanning het gat naar Verre dichtreed. Zodoende bleven er acht renners vooraan over. De volgende aanval kwam van Martin, die daarmee wel zijn ploegmaat Victor Lafay een beetje in de problemen bracht.

Martin liep op een counter van Vauquelin. De Arkéa-renner sloeg met nog twee kilometer te gaan een mooi gat. Hij liep uit naar een voorsprong van tien seconden. Peters probeerde met een uiterste inspanning de kloof nog te dichten, maar zag zich niet geslaagd in zijn opzet. Vauquelin zegevierde na een sterke aanval, Pinot kwam als tweede over de streep voor Martin en Peters.

Uitslag Tour du Jura 2023

Results powered by FirstCycling.com

3 claps
3 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws