Velasco laat Astana juichen en klopt Jungels en Gregaard in Valencia, peloton komt twee seconden te laat Wielrennen
Wielrennen

Velasco laat Astana juichen en klopt Jungels en Gregaard in Valencia, peloton komt twee seconden te laat

Velasco laat Astana juichen en klopt Jungels en Gregaard in Valencia, peloton komt twee seconden te laat

Simone Velasco heeft de derde etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. In een korte rit van 145 kilometer lag de finish beneden in Sagunto. Drie vroege vluchters bleven het aanstormende peloton nipt voor.

Nadat Giulio Ciccone donderdag de macht had gegrepen met ritwinst bergop, werd er vrijdag opnieuw flink geklommen. Zonder non-starters Lars Boven (Jumbo-Visma), Roger Adrià (Kern Pharma) en Riccardo Lucca (Bardiani) was de strijd om de vlucht van de dag hevig. Grote namen als Bob Jungels (BORA) en Lawson Craddock (Jayco-AlUla) mengden zich in de debatten en zaten mee. Ze kregen Simone Velasco (Astana), Jonas Gregaard (Uno-X) en Sander De Pestel (Flanders-Baloise) mee, met nog wat achtervolgers die ook mee wilden zitten. Zij slaagden niet in hun missie, waardoor we vijf leiders hadden.

Jungels en consorten krijgen minuten, aanvallen Soler en Gloag gesmoord

Jungels en consorten reden maximaal vier minuten voorsprong bijeen. Op de eerste gecategoriseerde klim van de dag - de Oronet van tweede categorie - was Jungels als eerste boven. Het peloton - waaruit Marc Soler namens UAE nog een aanval deed - kwam door op 3.30 minuten op de top. Vanaf hier was het nog 55 kilometer naar de streep. Hadden de vluchters een kans?

Richting de voet van de laatste klim van de dag waren het Intermarché-Circus-Wanty en UAE Team Emirates geweest die het werk deden. Wanty deed dat voor sprinter Biniam Girmay, UAE voor Sebastián Molano of misschien wel een goede klimmer. De grote vraag was namelijk: ging iedereen de laatste klim van de dag overleven? El Garbí was 4,6 kilometer lang aan 6,9 procent gemiddeld. Met minder dan twee minuten voorgift begon de kopgroep eraan en was het Craddock die al snel besloot aan te vallen.

Jungels, Velasco en Gregaard zetten de achtervolging in, De Pestel moest afhaken. Het was nu ieder voor zich, met in het peloton de jonge Thomas Gloag van Jumbo-Visma die iets probeerde. Net als Soler kwam ook hij niet weg, daarvoor lag het tempo simpelweg te hoog. Craddock kwam in z'n eentje boven op de klim, met de drie achtervolgers slechts binnen twintig seconden. Het peloton kwam door op een dikke minuut, met nog zo'n dertig á veertig renners aan boord.

Bahrain Victorious en Movistar werken, sprinten of toch de vlucht?

In de afdaling van El Garbí kwamen Jungels, Gregaard en Velasco terug bij Craddock, maar de vier hadden nog maar een minuutje voorsprong bij het ingaan van de laatste tien kilometer. In het peloton waren nog wel wat rappe mannen aan boord, met Fred Wright bij Bahrain Victorious als belangrijke naam. Matej Mohoric trok zichzelf dan ook uit elkaar voor z'n Bahrain-ploegmaat en verkleinde de achterstand naar de leiders tot dertig seconden. Het werd een spannende bedoeling voor de laatste zes kilometer, dat was zeker!

Een halve minuut werden nog vijftien seconden en vier kilometer te gaan. In een bochtige finale waren de vluchters echter in het voordeel, dus het kon nog. Jungels, Gregaard en Velasco gooiden de moegestreden Craddock overboord en klampten zich vast aan de slotfase, waarin het overgrote deel bergaf ging. Bahrain bleef geven en kreeg al kilometers lang steun van Movistar. Ze kwamen tot binnen de tien seconden, op twee kilometer van de streep. Dat kon toch niet meer fout gaan voor het pak? Nou, wel dus. Velasco, Jungels en Gregaard bleven tot in de laatste honderd meter perfect samenwerken, alvorens Velasco overtuigend de sprint won. Het peloton kwam twee seconden te laat.

Uitslag etappe 3 Ronde van Valencia

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws