Veni vidi vluchter! Pogacar strooit kruimels, weergaloze Steinhauser raapt ze na lange solo op Wielrennen
Wielrennen

Veni vidi vluchter! Pogacar strooit kruimels, weergaloze Steinhauser raapt ze na lange solo op

Veni vidi vluchter! Pogacar strooit kruimels, weergaloze Steinhauser raapt ze na lange solo op

Georg Steinhauser heeft de zeventiende etappe in de Giro d’Italia op onnavolgbare wijze op zijn naam geschreven. De Duitse jongeling van EF Education-EasyPost kwam solo aan op de Passo Brocon, nadat hij veruit de beste bleek uit de vluchter bleek in de Dolomieten. Tussen de favorieten kwam er niet de verwachte, harde koers die paste bij de moeilijkheid van de etappe.

Na de chaotische, door Tadej Pogacar gewonnen dinsdagrit naar de Monte Pana trok het peloton één dag later naar de Broconpas, waar een dag met meer dan vierduizend hoogtemeters afgesloten werd. Onderweg lag een typische Dolomieten-etappe te wachten op de renners, met bekende cols als de Passo Sella en de Passo Rolle. Een fraaie opeenstapeling van beklimmingen bood voer voor dappere aanvallers én klassementsmannen met plannen.

Alweer bittere strijd om kopgroep, Pellizari pakt Cima Coppi

Vanuit de start in Selva di Valgardena was het klimmen geblazen, op weg naar een van de mooiste cols van Italië: de Passo Sella. Hier lag tevens de Cima Coppi, op 2244 meter hoogte, daar de Umbrailpas op dinsdag werd geschrapt uit het schema. Op de Passo Sella zagen we behoorlijk wat aanvalletjes, maar een beslissende groep reed er niet weg. Hierdoor was de strijd om de Cima Coppi zodoende het eerste echte vuurwerk. Giulio Pellizari ging hiervoor aan van ver, werd bijna gegrepen door de sluwe Nairo Quintana, maar was uiteindelijk net op tijd.

In de afdaling van de Sellapas, die lang en snel was, klonterden verschillende groepjes samen. In aanloop naar de Passo Rolle, een niet al te steile, maar wel lange klim, ontstond zo ene kopgroep van tien man: Quintana (Movistar), Pellizari (Bardiani), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Davide Ballerini (Astana) en Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek) kregen nog gezelschap van Attila Valter (Visma | Lease a Bike) en Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck). Hun vlucht was echter een kort leven toebedeeld.

Bardet maakt koers hard met ploeg, twijfel in peloton, waar iedereen naar UAE kijkt

In aanloop naar de volgende klim, de Passo Gobbera, zagen we plots dsm-firmenich PostNL de kar trekken in het peloton. De voorsprong van de vluchters nam af van twee minuten naar een halve minuut. Op de Gobbera werden de vluchters gegrepen. Door het geweld van dsm-firmenich zagen we een groot deel van het peloton afhaken. Ook Einer Rubio en Filippo Zana kwamen kort in de problemen. De toon was gezet, de koers was vanaf dat moment hard en de etappezege zichtbaar felbegeerd.

Ogenschijnlijk in de wetenschap dat het op kop rijden alleen maar in het voordeel werkte van klassementsleider Pogacar, stopte Bardet even later met zijn mannen vooraan. Immers, niemand rijdt deze Giro harder dan de Sloveen, en hard doorrijden leek een recept om UAE naar een nieuwe, eenvoudige ritzege te leiden. Een aanval van Bardet bleef ook uit, waardoor er twijfel kwam in het peloton. Hier profiteerden enkele vroege vluchters weer van. Steinhauser en Ghebreigzabhier demarreerden opnieuw, terwijl ook Frigo en Christian Scaroni weer koers maakten. Op de eerste keer Passo Brocon gebeurde in de groep weinig, Steinhauser kwam met een royale voorsprong boven nadat hij zijn Eritreese makker had gelost.

Steinhauser veruit de beste vluchter, O'Connor verliezer bij grote mannen

De jonge Duitser bleef keurig overeind in de natte afdaling, richting de slotklim opnieuw de Brocon, die nu van de andere, meer grillige kant beklommen moest worden. Achter hem zaten Gebreigzabhier en Frigo in niemandsland, het peloton leek zich in te houden richting de slotklim, met een achterstand van 2.20 minuten. Klassementsmannen hielden zich gedeisd, Pogacar liet waarschijnlijk toch niemand gaan. Zodoende zagen we een merkwaardig status quo. Ondertussen stond de slotklim voor de deur: nog één maal de Brocon!

In het peloton zagen we INEOS Grenadiers tempo maken vanaf de voet, vermoedelijk om Dani Martinez onder druk te zetten. Steinhauser kachelde lekker door en bouwde zijn voorsprong uit tot op dat moment. Op tien kilometer van de finish had hij nog altijd 2.40 minuten over. Het was duidelijk: de vluchter kreeg in ieder geval de zegen van de roze trui, die vandaag geen trek had in een nieuwe etappezege. Pas in de slotkilometers ging het tempo in de groep-Pogacar omhoog. Onder het geweld van Thymen Arensman kraakte eerst niemand, tot Ben O'Connor moest laten gaan. Dit was voor Martinez het signaal om ook te versnellen. Zodoende kregen we toch nog een kleine ontploffing bij de favorieten.

Dat gebeurde allemaal ruim achter Steinhauser. De Duitser reed met een vette voorsprong de laatste lastige kilometers in en bleef aan een goed tempo ronddraaien. Hij koerste onbedreigd op de ritzege af, door de groene, dichte bossen van de Brocon. Met afstand was hij de beste vluchter. Solo kwam hij aan op de Brocon, waar hij ruim de tijd had zijn zege te vieren. Pogacar reed in de slotfase nog weg bij de rest. Tiberi werd op een klein half minuutje van het roze derde, vlak voor Thomas en Rubio. O'Connor was de verliezer van de dag met een verlies van een dikke halve minuut.

Uitslag 17e etappe Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 17 Giro d'Italia 2024 in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws