Verpest 'krater met doorsnede van bijna een meter' de Tour de France-voorbereiding van Tadej Pogacar? Wielrennen
Wielrennen

Verpest 'krater met doorsnede van bijna een meter' de Tour de France-voorbereiding van Tadej Pogacar?

Verpest 'krater met doorsnede van bijna een meter' de Tour de France-voorbereiding van Tadej Pogacar?

Luik-Bastenaken-Luik 2023 kende zondag twee verhalen. Aan de ene kant van het spectrum hadden we wereldkampioen Remco Evenepoel, die z'n tweede La Doyenne op rij won. Aan de andere kant was er Tadej Pogacar, die na 83 kilometer moest opgeven na een harde crash. De Sloveen brak daarbij z'n pols.

Op de dag zelf nog kwam zijn ploeg UAE Team Emirates met meerdere updates. Pogacar heeft z'n scaphoid in zijn linkerpols gebroken en er is sprake van een breuk in zijn hand. Aan de scaphoid werd de tweevoudig Tourwinnaar op zondag nog geopereerd in Genk. Thuis in Monaco zal hij nu moeten herstellen en revalideren. Hij had sowieso al een rustperiode gepland na een lang en succesvol voorjaar, maar had die korte break uiteraard anders voor ogen.

In de maandagkranten wordt meer duidelijk wat er nu precies gebeurde in kilometer 83 in Luik-Bastenaken-Luik. Louis Vervaeke, ploegmaat van Evenepoel bij Soudal-Quick Step, legt uit: 'De organisatie signaleert gaten en putten met een fluo-spray, maar aan een snelheid van zeventig kilometer per uur zie je die fluo markering niet of te laat. De weg liep licht dalend dus de snelheid in het peloton lag zeer hoog. Plots lag er op de linkerkant van het wegdek een krater met een doorsnede van bijna een meter. Remco had de fluo markering nog net op tijd gezien en kon er nog net overspringen, maar Mikkel Honoré niet. Toen hij door die put reed, ontplofte zijn twee band, zo diep was die put.'

Hoogtestage in mei komt te vroeg voor Pogacar

Honoré, renner van EF Education-EasyPost, nam Pogacar mee in zijn val. 'Die put was echt gevaarlijk. Ik vind het een fout van de organisatie dat ze ons over zo’n slechte wegen sturen', aldus Vervaeke. Pogacar probeerde na z'n crash nog wel om verder te gaan, maar hij had al snel door dat dat er niet in zat. 'Na honderd meter stopte hij. Het ging niet meer. Zijn linkerhand deed te veel pijn', aldus UAE-ploegbaas Mauro Gianetti in Het Laatste Nieuws.

De grote vraag is nu: Hoe nu verder? Pogacar heeft de Tour de France als volgende doel en die race begint in het eerste weekend van juli. Wie de agenda erbij pakt, ziet dat Pogacar tien weken heeft om in optimale vorm aan het vertrek te staan in Bilbao. Half mei moet Pogi in principe op hoogtestage naar de Sierra Neveda, maar bij UAE zeggen ze al dat dat te vroeg zal zijn. In juni staat dan nog de Ronde van Slovenië op het programma. Is de Tour in gevaar? Johan Bellemans, hoofdarts van het BOIC in België, zegt van niet. 'Als hij op zijn pols steunt, zal dat pijn doen, maar als hij zijn stuur los in de vingers houdt, zal hem dat met hulp van een brace uit carbon niet hinderen. De breuk zal zijn Tour in elk geval niet compromitteren. Hij kan onmiddelijk weer op de rollen rijden, of zelfs in de bergen, zo lang hij niet te veel kracht zet.'

Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws