Verrassing! Tom van Asbroeck klopt Pedersen en Bennett in Provence, Pedersen wel eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Verrassing! Tom van Asbroeck klopt Pedersen en Bennett in Provence, Pedersen wel eindwinnaar

Verrassing! Tom van Asbroeck klopt Pedersen en Bennett in Provence, Pedersen wel eindwinnaar

Tom van Asbroeck (Israel-Premier Tech) heeft de derde en laatste etappe in de Tour de la Provence gewonnen. Op de slotdag van de vierdaagse, Franse rittenkoers lagen er weinig hindernissen meer te wachten en dus eindigden we in een sprint. Mads Pedersen ging er met de eindzege vandoor.

183 kilometer op papier, en de vlucht van de dag was snel vertrokken. Thibaut Bernard (Bingoal WB), Fabien Grellier (TotalEnergies), Kenny Molly, Kévin Avoine (beide Van Rysel-Roubaix) en Kasper Saver (Philippe Wagner/Bazin) vonden elkaar en reden snel een paar minuten weg. In het peloton controleerden Decathlon-AG2R La Mondiale, Lidl-Trek en Arkéa-B&B Hotels.

Richting de voet van de enige klim van de dag - de Col de la Vayède - groeide de voorsprong naar dik vijf minuten en toen we op dik honderd kilometer van het einde de finishlijn voor het eerst passeerden, was dit zelfs dik zes minuten. Werk aan de winkel dus, en de wind hielp mee. In de laatste honderd vlakke kilometers konden er waaiers worden getrokken en klassementsleider Pedersen liet zich niet verrassen.

De voorsprong van de vijf leiders schoot in het wind-geweld omlaag, met nog dik twee minuten op de teller. Het tweede peloton - met vooral een boel geloste Fransen - zat er niet ver achter. Pech was er ook nog voor de koplopers, waar Saver door een lekke band moest lossen. Vier vroege vluchters over, de laatste vijftig kilometer aanvangend met slechts een halve minuut voorgift. Peloton één had daarbij z'n voorsprong op peloton twee in de waaiers uitgebreid naar tevens een halve minuut.

Alle ogen gericht op Mads Pedersen en Sam Bennett in de sprint

Met de finale in zicht ontstond vooraan een samensmelting tussen de vroege vlucht en het eerste peloton, met daarin vijf Lidl-Trek-coureurs. Ook Decathlon-AG2R La Mondiale kon met vier renners, waaronder Sam Bennett, met vertrouwen de finale ingaan.

Waar de Franse ploeg alles op Bennett gooide, trok Lidl-Trek de kaart van klassementsleider Pedersen. Demarrages uit beide kampen kwamen dan ook niet, waardoor een sprint niet te vermijden was voor de overige renners in de kopgroep.

Pedersen liet in eerste instantie een gat op zijn lead-out Alex Kirsch, aangezien de finish nog te ver lag om een volledige lead-out te doen. De trein van Bennett probeerde vervolgens met snelheid over Pedersen en Kirsch te springen. Dat lukte, maar Bennett redde het niet met zijn eindsprint. Tom van Asbroeck profiteerde en won zo de laatste etappe.

Uitslag etappe 3 Tour de la Provence 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws