Vernon schenkt Quick Step de zege vanuit chaotische massasprint Ronde van Catalonië Wielrennen
Wielrennen

Vernon schenkt Quick Step de zege vanuit chaotische massasprint Ronde van Catalonië

Vernon schenkt Quick Step de zege vanuit chaotische massasprint Ronde van Catalonië

De vijfde etappe van de Ronde van Catalonië is gewonnen door Ethan Vernon. De Brit van Quick Step-Alpha Vinyl spurtte naar zijn eerste profzege na een chaotische slotfase waarin zijn ploeggenoot Ilan van Wilder ten val kwam. Phil Bauhaus en Dorian Godon legden beslag op de tweede en derde plek, terwijl João Almeida de nieuwe leider in koers is.

Na twee zware bergetappes kreeg het peloton in de autonome regio Catalonië een iets rustigere rit voor de kiezen. Vooraf was het nog wel de vraag of het een sprinters- of vluchtersdag zou worden, maar de samenstelling van de kopgroep zei eigenlijk al genoeg: Gotzon Martin (Euskaltel-Euskadi), Urko Berrade (Equipo Kern Pharma) en Joel Nicolai (Caja Rural) zouden in de finale nooit opgewassen zijn tegen het sprintgeweld.

Team BikeExchange-Jayco controleerde het trio in dienst van hun sprinter Kaden Groves, de winnaar op dag twee. De Spanjaarden voorin kregen maximaal vijf minuten voorsprong, maar deze werd vakkundig gecontroleerd. Ook UAE Team Emirates stak een handje toe, daar zij met Sebastián Molano op de sprint mikten. Datzelfde gold voor het Noorse Uno-X, dat duidelijk ook plannen had voor deze rit.

Koplopers houden het niet vol, Almeida pakt belangrijke seconde

Een lange periode van status quo volgde. Wie voor de TV zat en twijfelde tussen deze wedstrijd en de E3 Saxo Bank Classic, zou ongetwijfeld voor de laatste optie kiezen. De koplopers wisten hun voorsprong voor een geruime tijd constant te houden, maar zagen ook wel in dat het een onbegonnen zaak zou gaan zijn. Toen het peloton een tandje bijschakelde, vlogen de seconden er dan ook vanaf.

Met nog twintig kilometer te fietsen was alles weer bij elkaar. De tussensprint werd gewonnen door Tobias Johannessen, maar ook Rui Costa (tweede) en Almeida (derde) pakten punten. Zodoende reed laatstgenoemde renner virtueel in de leiderstrui, met één seconde voorsprong op Nairo Quintana. Vervolgens was het wachten op aanvallen. Wie zou er een poging gaan doen om de massasprint te doen voorkomen?

Wordt het sprinten of niet?

Costa ging eens op de pedalen staan, Richard Carapaz demarreerde, maar niemand wist weg te blijven. Met name de heren van Team BikeExchange-Jayco (Groves) en Arkéa-Samsic (Hugo Hofstetter) zetten alles op alles om het op sprinten aan te laten komen. Helaas voor de Australische formatie verkeerde hun kopman in moeilijkheden. Ook Van Wilder kreeg een hard gelag te verwerken; de man van Quick Step-Alpha Vinyl klapte hard tegen het asfalt.

Wat volgde was een chaotische massasprint. De treintjes waren volledig ontregeld: iedereen moest het op eigen kracht gaan doen. Uiteindelijk was het Vernon, ploeggenoot van Van Wilder, die naar de bloemen wist te sprinten en zo zijn eerste profzege boekte. Achter de Brit wist Bauhaus naar de tweede plek te sprinten, terwijl Godon als nummer drie mee het podium op mocht.

Uitslag etappe 5 Ronde van Catalonië 2022

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws