Vingegaard boorde á la Evenepoel op kop voor z'n sprinter: 'Hij wilde niet al dat werk voor niets laten zijn' Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard boorde á la Evenepoel op kop voor z'n sprinter: 'Hij wilde niet al dat werk voor niets laten zijn'

Vingegaard boorde á la Evenepoel op kop voor z'n sprinter: 'Hij wilde niet al dat werk voor niets laten zijn'

Jonas Vingegaard is bezig aan zijn voorbereiding op de Tour de France. De Deense titelverdediger rijdt net als vorig jaar het Critérium du Dauphiné en lijkt daar alweer over puike benen te beschikken. Op dag één en twee zagen we Vingegaard verrassend genoeg al aan het werk, twee keer op kop borend voor de sprint van Christophe Laporte. Een initiatief van hemzelf, vertelt Mathieu Heijboer - Head of Performance bij Jumbo-Visma - in gesprek met In de Leiderstrui.

Het was een opvallend beeld in de finales van de eerste en tweede etappe. Beide ritten draaiden uit op een hectische slotfase, waarin een uitgedund peloton na een pittige koers knokte om de beste posities voor een sprintje. Beide keren was het niemand minder dan Vingegaard die de laatste kopbeurt in de trein van Jumbo-Visma voor z'n rekening nam. Op dag één leverde het ritwinst en de gele trui voor Laporte op, op dag twee was het voor de Fransman net even iets te lastig.

De rol van Vingegaard in beide etappes mag echter niet worden onderschat. We zagen Remco Evenepoel als klassementsman in diverse koersen al eens meedoen in de sprinttrein van Soudal-Quick Step, maar doorgaans denken de kopmannen toch vaak om zichzelf. 'We hebben twee dagen gecontroleerd, omdat we er heel veel vertrouwen in hadden dat Christophe kon winnen. Je hebt zelf gezien dat het heel zwaar was om die koers te controleren, waardoor we eigenlijk één mannetje tekort kwamen. Jonas heeft toen beslist dat we niet al dat werk voor niets lieten zijn en dat hij zijn steentje wilde bijdragen', aldus Heijboer.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vingegaard toonde zich van voren in de eerste twee etappes van de Dauphiné
Vingegaard toonde zich van voren in de eerste twee etappes van de Dauphiné

Vingegaard ligt perfect op schema richting Tour de France

Een teken aan de wand richting de Tour? Kampt Vingegaard nu al met overschot? Bij Jumbo-Visma kunnen ze alleen maar beamen dat de Deen keurig op schema ligt om in de Tour de France op z'n best te zijn. 'Jonas gaat heel erg goed. Woensdag is een belangrijke eerste test op de tijdritfiets en voor de rest hebben we heel veel vertrouwen in de week in de Dauphiné en hoe hij in z’n algemeenheid gaat.'

Het komt overeen met de woorden die Vingegaard voor de Dauphiné al sprak via de officiële kanalen van zijn ploeg. 'Mijn vorm is groeiende en ik heb me goed op deze koers kunnen voorbereiden. Natuurlijk zou ik hier graag de eindzege willen pakken, maar de Tour blijft het belangrijkste doel.' Vingegaard won dit jaar al drie ritten en het eindklassement in O Gran Camiño, hij werd derde in Parijs-Nice, pakte andermaal drie ritten en het klassement in de Ronde van het Baskenland en onderwerpt z'n benen in de Dauphiné nu aan de laatste test.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws