Vingegaard maakt dankbaar gebruik van te gretige Carapaz en slaat dubbelslag in Dauphiné Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard maakt dankbaar gebruik van te gretige Carapaz en slaat dubbelslag in Dauphiné

Vingegaard maakt dankbaar gebruik van te gretige Carapaz en slaat dubbelslag in Dauphiné

Jonas Vingegaard mag zich na een straffe solo de winnaar van de vijfde rit van het Critérium du Dauphiné 2023 noemen. De kopman van Jumbo-Visma sprong op de laatste klim mee met Richard Carapaz, waarna hij vervolgens solo doortrok tot en met de finish. Vingegaard pakte tevens de leiderstrui.

Een typische overgangsrit in het Critérium du Dauphiné, dat was toch de algemene opinie. Wedstrijdleider Mikkel Bjerg, woensdag glorieus winnaar van de tijdrit, gaf na afloop van zijn zege al aan dat hij verwachtte dat dit een dag voor de vluchters zou worden. Voor aanvang van de rit kwam hij daar echter al iets op terug: UAE-Team Emirates leek toch bereid om een duit in het zakje te doen.

Desondanks werd er in deze 191 kilometer lange etappe vanaf de start flink gedemarreerd. Na zes kilometer reed er een sterke groep weg met zes hardrijders, waar de rest van de grote groep - op enkele contra-aanvallen na - het wel mee eens leek te zijn. Daarbij gekende aanvallers als Thomas De Gendt (Lotto-Dstny), Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), Nils Politt (BORA-hansgrohe) en Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty). Leon Heinschke (DSM) en Jonas Gregaard (Uno-X) maakten de groep compleet.

Koplopers stomen stevig door

In het peloton namen UAE (leider Bjerg) en Soudal Quick-Step (dagfavoriet Julian Alaphilippe) de controle op zich, zij hielden de voorsprong van de vluchters rond de vier minuten. Op 128 kilometer van de aankomst kwam er wel nog een jammerlijk bericht: Maxim Van Gils, Lotto-Dstny-kopman, had de koers verlaten door ziekte.

Het tempo werd er niet minder op, daar de koplopers in het eerste uur bijna 51 (!) kilometer af wisten te werken. In het tweede wedstrijduur zakte dat wel wat, daarin werden 46 kilometer afgeranseld. Dat zorgde ervoor dat meerdere ploegen enkele pionnen op kop moesten zetten in het peloton. Hardrijders als Matteo Trentin (UAE) en Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step) moesten al vroeg uit hun kot komen. Door dit beulswerk zakte de voorsprong van de gelukszoekers voorin wel.

Eenmaal het bergop begon te lopen, zagen we plots de felroze flamingo-shirts van EF Education-EasyPost. De ploeg met kopman Richard Carapaz trok stevig door, waardoor de eerste renners het peloton moesten laten gaan. Ook de voorsprong van de kopgroep slonk snel naar een minuut.

Carapaz laat koers ontploffen én zichzelf ook

Vervolgens werd er koers gezet naar de zwaarste klim van de dag, de Côte de Thésy. Deze klim van zo'n drie kilometer lang was ruim acht procent gemiddeld. Richting de voet van de klim zagen we Christophe Laporte in het peloton tempo maken om zijn kopman Vingegaard goed af te zetten.

Door de versnelling van Jumbo-Visma hadden de koplopers nog slechts twintig seconden over. Politt moest bij het opdraaien van de klim gelijk passen. In het peloton accelereerde Andrea Bagioli met Alaphilippe in zijn wiel. Het leidde gelijk tot een flinke schifting in het peloton.

Eén van de renners op achterstand was leider Bjerg. De drager van het geel ging ververlend onderuit en was zo gedwongen tot achtervolgen. Terugkeren bleek niet makkelijk, want vooraan was de koers volledig ontploft. Zo demarreerde Richard Carapaz meerdere keren. De eerste keer konden zowel Vingegaard als Alaphilippe volgen, de tweede versnelling was voor de Fransman te veel.

Van de aanvankelijke kopgroep was inmiddels geen sprake, Vingegaard en Carapaz voerden de koers aan. Het was in eerste instantie vooral Carapaz die het tempo maakte, maar nadat de twee waren uitgelopen naar twintig seconden zag Vingegaard ook heil in het avontuur.

De Tourwinnaar nam echter dermate hard over dat Carapaz zijn inspanningen moest bekopen. Vingegaard begon zodoende aan een solo van zestien kilometer. De tweede groep - waar de mannen van Giulio Ciccone tempo maakten - volgde op een halve minuut. Bjerg had de witte vlag intussen al gehesen. De onfortuinlijke drager van het geel reed al op meer dan een minuut.

Waar Vingegaard volledig op stoom was geraakt, zakte Carapaz alsmaar verder weg. De Ecuadoraan had zijn hand flink overspeeld en moest ook de tweede groep laten gaan. In die achtervolgende groep was van samenwerking aanvankelijk weinig sprake. Zo demarreerde Ciccone, zonder succes. Daarna sloegen Trek, UAE en Soudal-Quick Step wel de handen ineen.

Het verschil was echter al opgelopen naar ruim veertig seconden. Hoewel de achtervolgende groep - waarin Bernal nog even uit ontsnapte - de achterstand stabiel wist te houden, kwamen de concurrenten van Vingegaard geen moment meer echt in de buurt. Vingegaard won de etappe en nam ook het geel over van zijn landgenoot Bjerg.

Uitslag etappe 5 Critérium du Dauphiné 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws