Yentl Vandevelde schenkt Tour de Tietema-Unibet grote zege in ZLM Tour; peloton laat zich foppen Wielrennen
Wielrennen

Yentl Vandevelde schenkt Tour de Tietema-Unibet grote zege in ZLM Tour; peloton laat zich foppen

Yentl Vandevelde schenkt Tour de Tietema-Unibet grote zege in ZLM Tour; peloton laat zich foppen

Yent Vandevelde (TDT-Unibet) heeft het laken naar zich toe weten te trekken in de eerste rit in lijn van de ZLM Tour. Na een nerveuze rit was hij de slimste van een kopgroep van zeven, die het peloton afhield. Nils Eekhoff is nog steeds leider.

Na de klinkende overwinning van Eekhoff in de proloog op woensdagavond moesten de coureurs donderdag alweer redelijk vroeg uit de veren voor een 202,5 kilometer lange eerste rit in lijn van de ZLM Tour. Met start in het Zeeuwse Westkapelle en een stevig windje was het alvast opletten geblazen, letterlijk en figuurlijk.

Acht coureurs kozen in de openingsfase het hazenpad. Alexander Konychev (Corratec), Aaron Van Poucke (SportVlaanderen-Baloise), Vandevelde (TDT-Unibet), Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels), Thijs de Lange (Metec), Emiel Vermeulen (BEAT), Marijn Rasenberg (ABLOC) en Elmar Abma (Allinq) waren de namen. Achter dit achttal ontstonden er enkele malen waaiers, maar dit werd dan ook weer geneutraliseerd.

Nerveus gedoe in (voor)finale

Jumbo-Visma, DSM en Tudor zorgden ervoor dat de voorsprong van de mannen gecontroleerd werd op de afwisselend smalle en brede Zeeuwse wegen. Daar ontstond ook wat gevaar, met een flinke valpartij op 35 kilometer van de finish. Attilio Viviani (Corratec) leke daar het meeste last aan over te houden.

De geelzwarten van Jumbo-Visma waren collegiaal genoeg om de geslagenen terug te laten keren, waarmee de rust ook weer even kon herintreden in het peloton. Ook voor de kopgroep was dit een welkome situatie, daar zij met 15 kilometer voor de boeg nog altijd anderhalve minuut voorsprong hadden.

Dat zorgde ervoor dat de spurtersploegen toch wel in gang begonnen te schieten, waarbij DSM bijvoorbeeld John Degenkolb al in een vroeg stadium in moest zetten en ook Astana Qazaqstan Team mannetjes op kop posteerde. Met nog negen kilometer te gaan was het gat echter nog altijd 1.20 minuut, dus een verrassing leek stilaan steeds realistischer te worden.

Ook Jumbo-Visma werd stilaan nerveus, waarbij de lead-out-mannen van Kooij vroeg opgesoupeerd werden. Andere ploegen keken de kat uit de boom en dat leek in het voordeel te spelen van de zeven overgebleven vluchters, die goed samen bleven werken tot drie kilometer van de meet.

Vandevelde was de eerste die een aanval plaatste, waarmee hij direct een gat pakte. Konychev zette met de Giro in zijn benen de achtervolging in, maar ook hij kwam - net als het peloton - te laat.

Uitslag etappe 1 ZLM Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws