Vingegaard laat zich niet uit het veld slaan door pech Jumbo-Visma in Baskenland; Deen pakt twee op een rij Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard laat zich niet uit het veld slaan door pech Jumbo-Visma in Baskenland; Deen pakt twee op een rij

Vingegaard laat zich niet uit het veld slaan door pech Jumbo-Visma in Baskenland; Deen pakt twee op een rij

Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma heeft de vierde rit van de Ronde van het Baskenland binnen weten te hengelen. De wedstrijdleider klopte Mikel Landa (Bahrain Victorious) in een sprint met twee.

Het Baskenland en gekkigheid, het gaat soms hand in hand. Dat bewees de derde rit van de wielerronde van de autonome Spaanse regio woensdag nog maar eens; op een loeisteile beklimming moest een deel van het peloton voet aan de grond zetten. Jonas Vingegaard kon daaraan ontsnappen en reed op die manier soeverein naar de zege en leiderstrui.

De Deen mocht donderdag dus van start gaan in het leidende tricot van de WorldTour-wedstrijd, waardoor het werkendag was voor zijn knechten. Die konden direct aan de bak, daar het in de openingsfase een komen en gaan van uitvalspogingen was. Uiteindelijk wist een groep van vijf coureurs definitief de benen te nemen, zonder gevaar voor Vingegaard.

Harm Vanhoucke (Team DSM), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo), Jon Barrenetxea (Caja Rural) en Alan Jousseaume (TotalEnergies) waren de vijf jongens die present waren in de vroege vlucht. Voor Jumbo-Visma was dit een prima situatie, temeer omdat INEOS Grenadiers de kopbeurten in de grote groep voor hun rekening nam.

Jumbo-Visma ziet belangrijke knechten tegen de grond gaan

Hoewel het een vrij rustige dag was, werd er toch gevallen in het peloton. Felix Grossschartner (UAE-Team Emirates), Rohan Dennis en Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) waren daarbij betrokken, met vooral schade voor de Australiër. Dennis kon zijn weg zelfs niet vervolgen, waardoor Vingegaard het in de rest van deze Ronde van het Baskenland zonder één van zijn belangrijkste knechten moet stellen.

Op goed 25 kilometer van de aankomst doemde de belangrijkste hindernis van deze rit op, de klim van La Asturiana. 7,4 kilometer lang aan een gemiddelde van 6,3 procent, met voornamelijk een steil beginstuk. Net voor die heuvel lag er nog een tussensprint, waar Vingegaard vakkundig wat secondjes meepakte. De kopgroep was toen al bijgehaald.

Aan de voet van de klim trok Esteban Chaves het tempo direct de hoogte in, met olympisch kampioen Richard Carapaz in zijn spoor. Leider Vingegaard profiteerde daar optimaal van, hij zette op 5,5 kilometer van de top zijn versnelling in. Enkel thuisrijder Landa kon het wiel van de schrale Deen houden. Daarachter klitte een groepje met David Gaudu, Felix Gall, Sergio Higuita, Enric Mas en Ion Izagirre samen, maar ook het peloton - of wat daar nog van over was - was niet ver weg op de minder steile stroken van de La Asturiana.

Vingegaard en Landa kwamen met een halve minuut voorsprong boven op de beklimming, waarna er nog veertien dalende kilometers volgden. Vingegaard nam daarin voornamelijk de kop, terwijl Soudal Quick-Step de achtervolgende groep leidde. Op vijf kilometer van de aankomst trachtte de Bask zijn opponent nog even onder druk te zetten, maar die hield het wiel. Zodoende kwam het in de slotkilometer alsnog tot een duel met twee. Daarin hield Vingegaard zijn hoofd het bes

Uitslag etappe 4 Ronde van het Baskenland 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws