Vingegaard over de risico's op de fiets: 'Je vraagt je af of het het wel waard is' Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard over de risico's op de fiets: 'Je vraagt je af of het het wel waard is'

Vingegaard over de risico's op de fiets: 'Je vraagt je af of het het wel waard is'

In een interview met het Deense Ekstra Bladet heeft Jonas Vingegaard het over de gevaren op de fiets. De Deen vertelt niet echt bang te zijn, maar toch de risico's te mijden. 'Ik neem liever wat minder risico's en rijd veilig naar beneden, dan dat ik te veel risico's neem en val', zo laat Vingegaard optekenen.

In eerste instantie gaat het gesprek over de dood van Chris Anker Sørensen. De Deense ex-prof verongelukte in september 2021 in België, waar hij aanwezig was om als commentator te fungeren bij het wereldkampioenschap wielrennen. Sørensen werd aangereden door een bestelwagen en overleefde de klap niet. 'Het is verschrikkelijk, en je voelt echt mee met de familie en vrienden van Chris Anker in zo'n moeilijke tijd. Ik kende hem niet zo goed, maar heb tijdens de Ronde van Polen ook meegemaakt hoe iemand stierf (Bjorg Lambrecht kwam ten val en botste op een betonnen duiker. Hij overleed even later in het ziekenhuis, red.) en het jaar daarop raakte Fabio Jakobsen in coma na een valpartij. Dus op die manier komt het wel dichtbij', aldus Vingegaard.

Vingegaard: 'Ik moet eerst en vooral ervoor zorgen dat ik veilig thuiskom'

Dergelijke zaken zien en horen, doet wel iets met een mens, zo vertelt Vingegaard. 'Je denkt altijd na of het wel de moeite waard is. Maar dan houd ik in gedachten dat zolang ik voorzichtig ben en geen onnodige risico's neem, ik het onder controle heb. Zo rijd ik bijvoorbeeld in de afdalingen zo veilig mogelijk. Ik neem liever wat minder risico's en rijd veilig naar beneden, dan dat ik te veel risico's neem en val. Ik moet eerst en vooral ervoor zorgen dat ik veilig thuiskom.'

Onlangs deelde Romain Bardet nog een emotioneel bericht over de risico's die worden genomen in het peloton. 'Als je die risico's neemt, kan dat gevolgen hebben voor de honderd renners die achter je zitten. Ik ga geen stenen naar iemand gooien en heb de waarheid ook niet in pacht. We hebben alleen wel allemaal dezelfde passie voor fietsen, waar we ons lief en leed in stoppen. Zulke tragische valpartijen hinderen de schoonheid van de sport', zo luidde het bericht van Bardet op sociale media.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws