Vingegaard pakt dagzege in CRO Race na loodzware slotklim,  sterke Milan behoudt leiding Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard pakt dagzege in CRO Race na loodzware slotklim, sterke Milan behoudt leiding

Vingegaard pakt dagzege in CRO Race na loodzware slotklim,  sterke Milan behoudt leiding

Jonas Vingegaard heeft de derde rit van de CRO Race op zijn naam gescshreven. De Deen van Jumbo-Visma sprintte in de loeizware laatste meters naar de winst. Jonathan Milan behield ternauwernood de leiderstrui.

De derde rit begon in Sinj en eindigde 156 kilometer later in Primosten. De etappe deed denken aan de openingsrit. Het overgrote deel van het parcours was vlak, maar de finale kon voor enig spektakel zorgen. In de laatste dertien kilometer lagen twee hellingen. De eerste was de klim naar draga, die 3,4 kilometer aan 5,6 procent was. Daarna daalde het peloton naar de aankomstplaats, waar nog 1,6 kilometer zou moeten worden aan 5,9 procent. Een sprintje bergop lonkte voor de renners. Milan had door dagzeges in de eerste en tweede etappe de leiderstrui stevig in handen.

Net als woensdag kozen zeven renners vroeg het hazenpad, te weten Tilen Finkst (Adria Mobil), Mark Christian (EOLO-Kometa), Vedad Karic (Meridiana Kamen Team), Manuele Tarozzi (Bardiani-Csf-Faizanè), Viktor Potocki (Ljubljana Gusto Santic), Mathias Reutimann (Team Vorarlberg) en bergkoning Tobiasz Pawlak (HRE Mazowsze Serce Polski). Voor de Pool lagen alleen op de voorlaatste helling lagen punten. Daardoor leek het een moeilijk verhaal te worden voor Pawlak om nog extra punten te sprokkelen.

Veel ruimte kregen de vluchters niet. Met nog zestig kilometer te gaan lag het verschil op 1.30 minuten. Bahrain-Victorious en Jumbo-Visma hielden het lijntje strak, waardoor het gat nooit groot werd. Toen de renners nog twintig kilometer moesten afleggen was het verschil teruggelopen naar veertig seconden. Het peloton kwam met sprongen dichterbij en de nervositeit nam toe naar mate de koers vorderde. Jumbo-Visma en Bahrain-Victorious kregen hulp van Equipo Kern Pharma en EOLO-Kometa aan de kop van het peloton.

Toen het gat met het peloton verder slonk was dat het teken voor de vluchters om het tempo te verhogen. Verschillende renners waagden een poging, maar niemand kon weg raken. Door het hollen en stilstaan bij de kopgroep kwam het peloton snel dichterbij, waardoor er een hergroepering plaatsvond op 16 kilometer van de finish. De aanloop naar de laatste hellingen was begonnen waar INEOS Grenadiers het tempo hoog hield. Op een aantal schermutselingen na bleef het rustig op de voorlaatste helling, waardoor het wachten was op de laatste klim.

Vingegaard timet goed op loodzware laatste helling

Jumbo-Visma hield kopman Jonas Vingegaard goed vooraan. Aan de voet van de laatste beklimming zat de Deen in derde positie, met in zijn wiel klassementsleider Milan. De laatste anderhalve kilometer ging over een gravelstrook, waar de boomlange Italiaan zich goed vooraan hield. Met zeshonderd meter versnelde Milan zelf. Vingegaard greep het wiel, waarna Omar Fraile in de loodzware laatste stroken de kop pakte. Milan verspeelde te veel van zijn energie, waarna Vingegaard zijn aanval goed timede en Oscar Onley achter zich hield. Matej Mohoric kwam net tekort en werd derde.

Uitslag etappe 3 CRO Race 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws