IJzersterke Vingegaard schenkt Jumbo-Visma mooie zege in Faun Drôme Classic Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Vingegaard schenkt Jumbo-Visma mooie zege in Faun Drôme Classic

IJzersterke Vingegaard schenkt Jumbo-Visma mooie zege in Faun Drôme Classic

Jonas Vingegaard heeft in Frankrijk de Faun Drôme Classic gewonnen. De Deen van Jumbo-Visma klopte in een boeiende finale de jonge Juan Ayuso, die volledig stilviel op de slotklim. De renner van UAE Team Emirates moest daardoor nog enkele anderen voorlaten.

Wie als renner niet zo van Vlaamse kasseien houdt, kan zijn hart dit weekend goed ophalen in Frankrijk. Zondag stond het tweede deel van het wielerweekend daar op het programma: de Faun Drôme Classic. Een mooie wedstrijd voor mannen om zich te bewijzen, dus grepen zes renners die kans om zich in de kijker te rijden. De kopgroep, met Anthon Charmig als meest aansprekende naam, werd echter al ruim voor de finishlijn ingerekend door de hoge snelheid in het peloton.

Vingegaard en Ayuso jagen op zege

Het werd een lange finale met daarin veel verschillende aanvallen. Toen de stofwolken zich optrokken boven de koers, bleven twee renners nog vooruit. Vingegaard en Ayuso grepen met nog zo'n dertig kilometer te gaan een kleine voorsprong op de rest van de favorieten. De twee werkten goed samen en dwongen de concurrentie op die manier om hetzelfde te doen. Dat bleek moeilijker dan het klinkt: onder meer de aanwezigheid van Primoz Roglic zorgde ervoor dat de achtervolging wat verstoord werd.

De twee jonkies reden een gat van een halve minuut bij elkaar, maar de vogel was op dat moment nog absoluut niet gevlogen. Een ferme versnelling van Julian Alaphilippe zorgde ervoor dat in één ruk de helft van de voorsprong van de koplopers verloren ging. De wereldkampioen had op dat moment alleen Benoit Cosnefroy en Guillaume Martin nog in zijn wiel hangen.

Ayuso geen bedreiging voor sterke Vingegaard

De impuls van Alaphilippe was sterk, maar niet voldoende om tot Vingegaard en Ayuso te komen. Ook het voorlaatste klimmetje van de dag, op zo'n tien kilometer van de finish, kon de groep Fransen in eerste instantie niet dichterbij de koplopers brengen. De twee leken stand te kunnen houden, maar Ayuso kwam steeds minder op kop. Het was Vingegaard die een paar keer een dubbele beurt moest doen om het tempo er vooraan in te houden. De Spanjaard zat kapot.

Op de slotklim bleef Vingegaard stoïcijns doorrijden, met Ayuso in zijn wiel. Een echte strijd werd het niet meer, omdat Ayuso volledig stilviel. Vingegaard kon zonder tegenwerking van de Spanjaard naar de zege rijden, terwijl de arme Ayuso nog voorbijgestoken werd door Martin en Cosnefroy. Alaphilippe finishte met kramp als vijfde.

Uitslag Faun Drôme Classic 2022

6 claps
3 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws