Visma | LaB meer dan tevreden met tijdrit: tijdverlies Vingegaard beperkt, Jorgenson heeft goede gevoel terug Wielrennen
Wielrennen

Visma | LaB meer dan tevreden met tijdrit: tijdverlies Vingegaard beperkt, Jorgenson heeft goede gevoel terug

Visma | LaB meer dan tevreden met tijdrit: tijdverlies Vingegaard beperkt, Jorgenson heeft goede gevoel terug

Op een spiksplinternieuwe Cervélo moest het allemaal gebeuren voor Visma | Lease a Bike: imponeren in de eerste van in totaal twee tijdritten in La Grande Boucle. En om precies te zijn moest dat met drie man geschiedden: Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Matteo Jorgenson. Eerstgenoemde behaalde geen toptwintigresultaat en stelde dus wel teleur, terwijl de twee klassementsmannen van dienst toch wel een aardige tijdrit afwerkten! In de Leiderstrui tekende, samen met talloos veel andere wielermedia, hun verhalen op!

'Het is voor Jonas best moeilijk geweest om zijn originele tijdrithouding weer aan te kunnen nemen. Hij is immers met een achterstand naar deze Tour gekomen. Om hem aan de start te krijgen, hebben we eerst überhaupt al naar het ideale plaatje moeten zoeken. Daardoor miste hij uiteraard wel wat tijdrittrainingen. Ik heb wel het idee dat Jonas er klaar voor is. Dat weet ik zeker.' Het waren de woorden van killer bees-ploegleider Frans Maassen, daags voor de 25 kilometer lange chrono tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin. En in principe had de Limburgse coach het daar met zijn voorspelling wel bij het juiste eind, zo mogen we met de kennis van nu wel concluderen.

In tegenstelling tot Van Aert reed Vingegaard wél een degelijke tijdrit

Vingegaard moest immers weliswaar wel wat tijd prijsgeven op laureaat Remco Evenepoel en de daarachter gefinishte Tadej Pogacar en Primoz Roglic, maar van een slechte tijdrit was met die vierde plaats zeker geen sprake. 'We zijn zeker tevreden', vond ook teammanager Merijn Zeeman, die na afloop tegenover de toegesnelde pers zijn analyse uit de doeken deed. 'We slikken minder tijdverlies dan we hadden verwacht. Jonas reed heel sterk. Vooral op de klim was hij heel goed.'

Het zijn lovende en tevens hoopgevende woorden van Zeeman, die ook aankaart dat de concurrentie moordend was. 'Hij reed tegen twee fantastische renners met Evenepoel en Pogacar. Remco heeft laten dat hij de beste tijdrijder van de wereld is. Felicitaties aan hem', was de man die zich binnenkort directeur van voetbalclub AZ Alkmaar mag noemen sportief.

Lees verder onder de foto!

wout van aert tijdrit tt
Van Aert kende, in tegenstelling tot Jorgenson en Vingegaard, een teleurstellende chrono

Terug naar Vingegaard, die het toch wel héél sterk deed op een steenworp afstand van Dijon. 'De vlakke en rollende stukken van dit parcours waren zeker niet in zijn voordeel. Daar moesten we verlies incalculeren. De stukken waar hij wel kon wedijveren, gingen heel goed. Dit is een goeie dag.' Of er meerdere goede dagen gaan volgen, valt natuurlijk nog te bezien. Na zeven ritten - precies één week - staat de Deense titelverdediger op iets meer dan een minuut achterstand van zijn Sloveense rivaal c.q. opponent.

'We moeten die tijd natuurlijk terugwinnen als we de Tour willen winnen. Dat wordt een hels karwei', was Zeeman ten slotte realistisch over de kansen op de eindzege en dus een eventuele derde opeenvolgende triomf. 'Maar voor deze etappe mogen we tevreden zijn. Of we ook rekening houden met Evenepoel voor het klassement? Ik hoop het, het zou mooi zijn.'

Jorgenson had meer last van valpartij dan gedacht

Dan was er ook nog 'schaduwkopman' Jorgenson, die een degelijke tijdrit afwerkte en uiteindelijk numero zeven in de daguitslag was. 'Ik ging all-in met het idee dat het klimmetje de finishlijn was. Dat is ook hoe ik de tijdrit vorig jaar in Romandië (hij werd er tweede, red.) indeelde, en dat was denk ik mijn beste tijdrit tot nu toe. Ik heb dat goed gedaan. In de afdaling kon ik vervolgens ook goed herstellen en verder was het een kwestie van alles geven tot de finish', deed de Amerikaan zijn chronoplan uit de doeken.

'Ik kwam naar de Tour met een geweldige vorm, maar de val brak mij de laatste drie, vier dagen echt op', besloot Jorgenson. 'Ik had lichaamspijnen en een soort immuunreactie denk ik. De val had een grotere impact dan ik had verwacht. Door de adrenaline had ik aanvankelijk weinig pijn, maar een paar dagen later, vooral op de Galibier, voelde ik mij heel slecht. Het gaat de laatste dagen een stuk beter en vandaag in de tijdrit voelde ik mij vrij goed op de fiets.' Dat belooft!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws