Van Aert diep ontgoocheld na zwakke en teleurstellende tijdrit, al duikt hij wel met vertrouwen de komende ritten in Wielrennen
Wielrennen

Van Aert diep ontgoocheld na zwakke en teleurstellende tijdrit, al duikt hij wel met vertrouwen de komende ritten in

Van Aert diep ontgoocheld na zwakke en teleurstellende tijdrit, al duikt hij wel met vertrouwen de komende ritten in

Wout van Aert kwam vrijdag niet tot wasdom in de eerste tijdrit van de Tour de France, zo eerlijk moeten we zijn. De Belg van Visma | Lease a Bike merkte onderweg al dat het er niet in zou zitten, maar deed na afloop realistisch als hij is zijn verhaal.

'Ik had geen gevoel. De start ging nog goed, maar bij de eerste oplopende stukken werd het al zwaar. Ik denk niet dat ik een bijzondere tijd heb gereden', oordeelde hij direct na de aankomst. 'Ik merkte ook wel aan de coaching dat het niet echt voor winst was. Dan neem je misschien een tikkeltje minder risico's', vertelde hij na afloop tegen de toegesnelde pers.

Wat was de reden dan, een snelle start? 'Misschien. Dat was het plan, want het zwaartepunt lag in het eerste deel. Misschien heb ik in het eerste stuk te hard gereden', zoekt hij naar redenen van zijn mindere dag. 'Ik wist de tijden niet, maar bij het tweede tussenpunt zag ik een rood vakje. Dan lig je zeker niet op kop.'

Van Aert laat zich niet uit het veld slaan: schrijf hem maar op voor de komende Touretappes!

'Dit zijn niet de antwoorden die ik had gewild. Het gevoel was er niet, ik voelde al vrij snel dat ik niet het tempo kon rijden dat ik graag had aangehouden. Vanaf dat moment ben je meer aan het lijden dan normaal, dus het resultaat is een goede weergave van hoe de benen momenteel voelen', aldus de eerlijke Belg in zijn analyse na de meet.

'Het is natuurlijk relatief', duidt hij verder nog. 'Ik kon net niet over de heuveltjes versnellen en dat is in een tijdrit als deze de sleutel tot succes. Voor het verdere verloop van de Tour zal het ook weinig veranderen, ik zal mij zaterdag opnieuw smijten voor een goed resultaat. Dit weekeinde is heel belangrijk voor mijzelf en de ploeg, vooral zondag', doelt hij op de gravelrit.

'Jammer genoeg ben ik niet zo constant als dat ik normaal ben, maar er zijn ook al goede dagen geweest in deze Tour. We moeten vooral de moed erin blijven houden', constateert hij nog met het oog op de belangrijke weken die volgen.

Over amper drie weken staat de olympische tijdrit op het programma. 'In deze Tour zit geen enkele tijdrit die echt lijkt op die van Parijs. Deze misschien nog iets meer dan die in Nice. Ik heb me gesmeten, maar ik hoop op betere benen op de Spelen', aldus Van Aert.

Weegt Dwars door Vlaanderen-crash nog door bij wisselvallige Van Aert?

Van Aert werd ook nog even gevraagd naar zijn valpartij op dag drie van La Grande Boucle, als zijnde een mogelijke oorzaak voor zijn sterk fluctuerende prestaties. 'Of dit nog door mijn valpartij van eerder in de Tour zou kunnen komen? Dat weet ik niet, al heb ik vooral het gevoel dat ik erg sterke dagen afwissel met mindere', beaamde de veelzijdige renner. 'De consistentie die ik eerder wel had, lijkt een beetje kwijt. Misschien is dat ook wel logisch, als je ziet hoe hard ik gevallen ben in maart', refereerde hij ook aan zijn crash in Dwars door Vlaanderen. 'Desondanks blijft ik erg gemotiveerd.'

'Het is tot nu toe een erg zware Tour', besloot Van Aert. 'Dat is echter altijd het geval. Het is een unieke wedstrijd in dat opzicht. De eerste week was moeilijk, temeer omdat ik in het begin dus al onderuit ging. Het heeft mijn vertrouwen echter niet de kop gekost. Ik verwacht dat de beste benen nog zullen volgen. Daar ben ik ook wel van overtuigd. Ik zal het dag per dag moeten bekijken.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws